Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2018 08:25

Які наслідки для України через спад авторинку

Економічний експерт, керуючий партнер WDD Group та співвласник компанії шкільного обладнання Elizlabs

Черговою жертвою торгової війни, схоже, ризикує стати світовий автомобільний ринок

Демонструючи в посткризовий період щорічне зростання в середньому на 5%, в 2018 році воно ризикує сповільниться до 1,8%. Якщо враховувати, що сьогодні автовиробники серйозно потребують грошей для розвитку електричних автівок, а також безпілотних технологій, їм доведеться компенсувати недостатні темпи зростання продажів, від чого може виграти зокрема й Україна.

Останнім часом світовий автомобільний ринок відчуває відмінну кон'юнктуру. Попит на автівки з 2008 року стабільно збільшується по всій земній кулі більш ніж на 5, і лише в Європі були періоди, коли продажі від року до року падали. Але прогнози щодо 2018 року виявилися не зовсім райдужними. Компанія LMC Automotive опублікувала дані, згідно з якими в 2018 році зростання продажів складе всього 1,8%. Здавалося б, що тут такого, раз число реалізованих в 2018 році авто все одно поб'є результат 2017 року.

Однак причини у більш скромного приросту – системні. А це означає, що вже через пару років продажі нових автомобілів можуть зовсім перестати рости, якщо компанії не вдаватимуться масштабних заходів.

Один з головних чинників – це зростаюча економічна турбулентність, викликана торговельною війною між США і Китаєм. Китай є автомобільним ринком номер один в світі за кількістю авто. Наприклад, в 2017 році в Китаї було продано 28,6 млн авто, при тому, що всього в світі реалізувалося трохи більше 97 мільйонів автівок. У відповідь на мита, введені США, Китай встановив 40% тариф на авто, які імпортуються із Штатів. Найбільше від цих заходів постраждали BMW і Mercedes-Benz. Ці автовиробники збирають позашляховики в США. Як результат, BMW вже підняли ціну на свої моделі на китайському ринку. У свою чергу, це не могло не вплинути на попит в Піднебесній. У липні 2018 він впав на 5,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. При цьому варто врахувати, що попит, найімовірніше, залишився стабільним або виріс на авто, які роблять усередині країни, і набагато сильніше просів для імпортних моделей.

Також в липні прогнозовані показники перерахували в Ford, причиною чого також назвали не зовсім оптимістичні продажі в Китаї і Європі. Крім іншого, в усьому світі сильно змінюються екологічні вимоги, що вимагає від автовиробників міняти гами двигунів і вдаватися до інших дій, які ведуть до додаткових витрат.

Однак важливим залишається питання, як всі ці події вплинуть на продажі нових автомобілів в Україні? Для довідки, в 2017 році у нас було реалізовано 80,2 тис нових авто, в 2016 році – 64,4 тисяч.

В цілому Україна вважається дуже маленьким ринком в світовому масштабі і навіть в масштабі Європи. Коли була альтернатива, кидати всі сили на Китай з його 25+ мільйонами продажів на рік, або зосереджуватися на Україні з продажами на рівні 60-80 тисяч, цілком очевидно, куди цілилися все фірми.

Однак зараз ситуація може змінитися. Автомобільним виробникам дуже потрібні гроші. Зазвичай розробка нової моделі коштує від 600 млн до 2 млрд доларів. Але зараз світ перебуває на порозі відразу двох автомобільних революцій. Перша включає масовий перехід на електрокари. Цілий ряд країн, серед яких Нідерланди, Франція, Норвегія та інші, вже заявили про плани в майбутньому заборонити бензинові і дизельні авто.

Друга революція стосується переходу до автопілоту третього і четвертого рівнів, коли людина за кермом буде дрімати і розгадувати кросворди, але не управляти власним транспортом. Для того, щоб вже через пару років запропонувати ринку готові рішення, сьогодні автовиробники повинні вкладати дуже серйозні кошти в дослідження та інновації. В цьому процесі традиційні авто виступають для них свого роду джерелами коштів. І якщо продажі на ринках, включаючи Китай, Західну Європу і навіть США можуть сповільнитися, їм вже зараз треба шукати нові ринку для збуту в Східній Європі, Африці та Азії.

Безпосередньо для України ми говоримо, як мінімум, про появу більш доступних пакетних комплектацій, який допоможуть знизити ціну поточних моделей на 15-20%. В основному на даний крок можуть піти німці, які залишать можливість конфігурувати автівки для дуже дорогих моделей, проте перейдуть на «корейсько-японську» модель для доступних авто.

Також, можливо, у нас з'являться ще й нові бюджетні моделі, на зразок тих, з якими свого часу в Україну заходили Chevrolet. Звичайно, велике питання полягає у тому, чи будуть такі авто популярними, якщо враховувати можливості ввезення нехай і досить старих евроблях. Але цілком очевидно, що спроби запропонувати клієнтам більше автомобілів за менші гроші ми спостерігатимемо постійно, бо недоотримані вигоди на китайському ринку виробником доведеться компенсувати в цілому ряді інших регіонів, в тому числі в Україні.

Торгова війна і необхідність вкладати гроші в інновації заганяють виробників авто в глухий кут. З одного боку, сьогодні вони повинні інвестувати мільярди доларів в електрокари і безпілотники. З іншого, досить різко попит майже перестав рости, а далі продажі можуть взагалі почати знижуватися, якщо торгова війна вийде на новий виток.

Що стосується України, поки від таких політичних і економічних процесів ми можемо непогано виграти, тому що станемо одним із тих ринків, на які автовиробники нарешті звернуть увагу. І почнуть постачати не за залишковим принципом, а будуть намагатися залучити якомога більше нових покупців, пропонуючи їм більш дешеві авто, розширяючи асортимент та вигадуючи інші бонуси.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]