Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2022 16:52

Огляд (переогляд) товарів та транспортних засобів на митниці: позиція Верховного Суду

Верховний Суд вказав на вичерпність підстав для огляду (переогляду) товарів та транспортних засобів комерційного призначення на митниці.

3 листопада 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду прийняв Постанову у справі №П/811/1614/16, яка стосувалася питання проведення огляду та переогляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення на митниці.

За обставинами справи, у листопаді 2016 року фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернулася до суду із адміністративним позовом до Кіровоградської митниці ДФС, у якому просила: визнати протиправною та скасувати картку відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення № 901050000/2016/ 00090 від 05.10 2016 року Кіровоградської митниці ДФС у повному обсязі; визнати протиправними дії Кіровоградської митниці ДФС щодо складання картки відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення № 901050000/2016/00090 від 05.10.2016; зобов'язати Кіровоградську митницю ДФС провести митне оформлення товарів, транспортних засобів за номером НОМЕР_1, НОМЕР_2 за ВМД № 901050000/2016/007381 з урахуванням рішення суду; зобов'язати Кіровоградську митницю ДФС подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду у визначений судом строк, звіт про виконання судового рішення щодо здійснення митного оформлення товарів, транспортних засобів за номером НОМЕР_1, НОМЕР_2 за ВМД № 901050000/2016/007381 з урахуванням рішення суду.

На обґрунтування зазначених позовних вимог позивач зазначила те, що відповідачем було надано позивачу Картку відмови в прийняті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення від 05.10.2016 №901050000/2016/00090 з підстав невідповідності заявлених відомостей про походження лісопродукції. Таке рішення відповідача вважає невмотивованим, оскільки картка відмови у прийнятті митної декларації не містить конкретних причин відмови у прийнятті митної декларації та роз'яснення в чому полягає порушення позивачем вказаної норми та свідчить виключно про формальність вказаних причин відмови, а відтак є незаконною та підлягає скасуванню.

Кіровоградський окружний адміністративний суд постановою від 22.12.2016 задовольнив позов у повному обсязі.

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд ухвалою від 04.04.2017 апеляційну скаргу Кіровоградської митниці ДФС задовольнив частково, скасував рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 22.12.2016 в частині: визнання протиправними дій щодо складання картки відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення №901050000/2016/00090 від 05.10.2016; зобов'язання провести митне оформлення товарів, транспортних засобів за номером НОМЕР_1 , НОМЕР_2 за вантажною митною декларацією №901050000/2016/007381 з урахуванням рішення суду; зобов'язання подати звіт про виконання судового рішення. Відмовив у задоволенні позовних вимог в цій частині. Відмовив у задоволенні клопотання про встановлення судового контролю за виконанням судового рішення. В іншій частині постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 22 грудня 2016 року залишив без змін.

У своїй аргументації, Верховний Суд зазначив наступне.

Частиною 1  статті 338 Митного кодексу України встановлено, що огляд товарів, транспортних засобів комерційного призначення, пред'явлених органу доходів і зборів (у тому числі для перерахунку та зважування), проводиться в можливо короткий строк після прийняття рішення про його проведення.

Згідно з частинами 5, 6, 7  статті 338 Митного кодексу України крім випадків, зазначених у частинах другій - четвертій цієї статті, огляд (переогляд) товарів, транспортних засобів комерційного призначення може проводитися за наявності достатніх підстав вважати, що переміщення цих товарів, транспортних засобів через митний кордон України здійснюється поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, у тому числі в разі отримання відповідної офіційної інформації від правоохоронних органів.

Вичерпний перелік відповідних підстав визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до  ст.ст. 336 та 338 МК України, та Порядку проведення огляду та переогляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2012 № 1316, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.02.2013 за № 318/22850 (далі у тексті - Порядок №1316), огляд і переогляд є способами здійснення митного контролю, що вчиняються з однією й тією ж метою, в однакових формах за єдиним порядком.

Вичерпний перелік підстав, за наявності яких може проводитись огляд (переогляд) товарів, транспортних засобів комерційного призначення органами доходів і зборів України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 467 (далі у тексті - Постанова №467).

Такими підстави, згідно Постанови №467 є:

1. Відсутність або непідтвердження відомостей про здійснення в повному обсязі митних формальностей щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення.

2. Переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України та/або межі зони митного контролю поза робочим часом, установленим для митного органу.

3. Переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення в межах контрольованого прикордонного району, прикордонної смуги поза місцем розташування митного органу або поза зонами митного контролю.

4. Переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення маршрутом або у спосіб, що є нехарактерним для переміщення такого виду товару, транспортного засобу.

5. Переміщення товарів за маршрутом або у спосіб, що є типовим для переміщення предметів контрабанди або товарів, які є безпосередніми предметами порушення митних правил.

6. Переміщення громадянами товарів в обсязі, що не є обґрунтованим у разі переміщення особистих речей.

7. Наявність ознак облаштування товарів, транспортних засобів комерційного призначення спеціально виготовленими сховищами (тайниками) або використання інших засобів чи способів, що утруднюють виявлення товарів.

8. Наявність ознак надання одним товарам вигляду інших.

9. Припущення за результатами використання технічних засобів митного контролю про те, що переміщувані через митний кордон України товари заборонені або обмежені до такого переміщення згідно із законодавством.

10. Виявлення в результаті використання технічних засобів митного контролю місць у товарах, транспортних засобах комерційного призначення, які можуть використовуватися для приховування товарів від митного контролю.

11. Невідповідність даних, отриманих під час використання технічних засобів митного контролю, даним, що містяться у товаросупровідних та інших документах (відомостях), які подаються для митного контролю.

12. Подання митному органу як підстави для переміщення товарів підроблених документів чи документів, одержаних незаконним шляхом, або виявлення у поданих документах недостовірних даних.

13. Переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення з незаконним звільненням від митного контролю внаслідок використання службового становища посадовими особами митного органу.

14. Одержання в установлених законодавством випадках від правоохоронних органів письмового звернення із зазначенням підстави проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів комерційного призначення, з використанням яких можуть бути вчинені порушення законодавства з питань державної митної справи.

Відповідно до Порядку № 1316 огляд та переогляд товарів, транспортних засобів комерційного призначення (далі - огляд) здійснюються шляхом: візуального огляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення; розкриття пакувальних місць, обстеження транспортного засобу комерційного призначення. Огляд проводиться з метою: ідентифікації товарів у цілях митного контролю та митного оформлення; перевірки дотримання законодавства України з питань державної митної справи; перевірки наявної інформації про порушення законодавства України з питань державної митної справи.

З аналізу статті 338 Митного кодексу України та Порядку № 1316 убачається, що підставою для проведення огляду (переогляду) товарів є рішення митного органу, прийняте в установленій формі.

Пунктами 1.2, 1.3 розділу II Порядку № 1316 передбачено, що рішення про проведення огляду у випадках, визначених частиною третьою статті 338 МК України, приймає керівник митного органу або особа, яка виконує його обов'язки, в зоні діяльності якого знаходяться товари, транспортні засоби комерційного призначення. Рішення про проведення огляду оформляється шляхом: проставляння в АСМО керівником підрозділу митного оформлення або особою, яка виконує його обов`язки, відмітки щодо проведення огляду (має бути вказано обсяг огляду, а також необхідні для його проведення технічні засоби митного контролю у разі, якщо ці відомості не визначені за результатами застосування системи управління ризиками); надання посадовій особі митного органу доручення про проведення огляду (далі - доручення) шляхом проставляння відміток в АСМО.

Отже, викладені вище положення чинного законодавства дають підстави для висновку про те, що здійснювати огляд та переогляд товарів відповідний митний орган має право за наявності хоча б однієї з передбачених Постановою № 467 відповідних підстав. Проте наявності такої судами попередніх інстанцій не установлено.

Як наслідок, касаційну скаргу Кіровоградської митниці ДФС залишено без задоволення, а постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 04.04.2017 залишено без змін.

Детальніше зі справою Ви можете ознайомитись за наступним посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107105542

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]