Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2017 00:58

Прийоми правової аргументації для економічного ефекту

Правова аргументація є одним із способів вирішення повсякденних питань у господарсько-економічній діяльності. Дане явище досліджується вченими різних країн. Поступово, правова аргументація починає ставати об'єктом досліджень і в Україні. Одним із головних

Правова аргументація є одним із способів вирішення повсякденних питань у господарсько-економічній діяльності. Дане явище досліджується вченими різних країн. Поступово, правова аргументація починає ставати об'єктом досліджень і в Україні. Одним із головних досягнень розвинених демократичних країн Заходу є те, що в процесі досягнення важливих економічних рішень, застосовується широкий спектр інноваційних методів, серед яких, в тому числі, присутні і прийоми правової аргументації.

Науково-дослідні   центри також здійснюють діяльність у даному напрямку. Серед них можна виділити такі як: Центр досліджень мислення, риторики та аргументації   Університету Віндзора в Канаді; Центр технології аргументу Університету Данді в Шотландії; Центр “Codex” Стенфордського університету, США; “AgrLab” -  дослідницька структура мислення та аргументації Університету Нова в Лісабоні, Португалія та ін. 
  
Використання правової аргументації в економічній діяльності має прикладне значення як на рівні самозайнятих осіб так і в сфері діяльності великих корпорацій. Необхідність у застосуванні правової аргументації виникає на стадіях будь-якого процесу формування правових позицій перед органами державної влади, під час правовідносин із клієнтами чи громадянським суспільством, в ході реалізації заходів, пов’язаних із соціальною відповідальністю  тощо.    

Один з найвідоміших дослідників  аргументації канадський вчений Д. Вальтон розвинув систему практичного аргументу. У своїй статті він зазначає про те, що важливим є розрізняти пояснення та аргументацію. На його думку, це помилкою є критикувати дещо як поганий аргумент, якщо це насправді не є аргументом взагалі. Такий підхід є додатковим підтвердженням, що аргумент відрізняється від інших схожих понять і займає вагому роль під час формування правових позицій.  

Дослідники Університету Лугано (Швейцарія) Е. Ріготті та Р. Пальмієррі навели  приклад використання аргументації   під час дискусій щодо конкуруючих між собою компаній   “Fiat”,   “Opel”   і  “Chrysler”. В даному контексті, вони згадали слова Фердинанда П’єха, який свого часу був Головою Ради Директорів  “Volkswagen Group”. Фердинанд П’єх продемонстрував приклад об’єднання  “Audi”  і  “Volkswagen”, що в часі зайняло 15 років, а також різнорідність корпоративних культур “Fiat”, “Opel” і “Chrysler”. Це було використано як аргументи, які унеможливлюють об’єднання “Fiat”, “Opel” і “Chrysler”. За висновками вчених, обґрунтування використані П’єхом, зазвичай належать до аргументації, пов’язаної з діяльністю або ж практичною аргументацією. 
  
Таким чином, можна помітити вплив аргументативних схем на прийняття рішень з економічних питань.  Тому  в ході  економічної діяльності, важливою її частиною є побудова схем  аргументації, де будуть присутні аргументи, а не схожі за певними ознаками  явища.  В даному контексті, діючим механізмом є складання схеми аргументації.  Розмаїття теоретичних та практичних підходів до аргументації дозволяє  використати той чи інший спосіб до конкретної ситуації, проте, загалом для формування  схеми потрібно визначити наступні елементи:   
1. суб’єктний склад (наприклад продавець та покупець товару);  
2. предмет правовідносин (наприклад купівля товару);  
3. підбір правових аргументів (наприклад cудова практика);  
4. очікувані результати (наприклад прибуток, корисність у господарстві від використання товару).  

Після визначення даних елементів, слід обирати найбільш доцільну та вигідну схему правової аргументації. Важливою в даному випадку є стадія підбору правових аргументів. Для цього здійснюється пошук та формування правових елементів (наприклад рішення суду, сертифікати якості, нормативно-правові акти тощо).  

Таким чином, використання прийомів правової аргументації сприятиме оптимізації економічній активності та   буде визначати моделі поведінки у відповідній галузі в майбутньому.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]