Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2018 11:18

Про ринок мікрокредитування в Україні

Адвокат

Ринок мікрокредитування в Україні: учасники ринку, тенденції, перспективи розвитку.

1. Яке на сьогодні законодавче регулювання ринку мікро фінансових компаній, які видають кредити на короткі строки, такі як Манівео, ССлоан, Швидкогроші та інші? Чи були зміни у 2018 році?

Основний нормативний акт, що регулює відношення на ринку мікро фінансових компаній - Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Регулюючим органом є Національна комісія, яка здійснює державне регулювання в сфері ринків послуг (далі – Накомфінпослуг), яка діє на основі Указу Президента України №1070/2011 від 23.11.2011р. Також існує достатньо велика кількість законодавчих і підзаконних актів, які в сукупності регулюють всі аспекти діяльності в сфері мікрокредитування. 

Основні зміни в сфері фінансових послуг були проведені ще в грудні 2016 року в зв’язку з введенням обов’язкової процедури ліцензування. Зокрема фінансові компанії, такі як Манівео, ССлоан, Швидкогроші в 2017 році отримали ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту. В тому ж 2016 році були внесені зміни і до процедури узгодження придбання або збільшення істотної участі у фінансовій установі. 

Також 15.11.2016р. був прийнятий Закон України «Про споживче кредитування» і в подальшому затверджена Методика розрахунку загальної вартості кредиту для споживача, реальної річної відсоткової ставки по договору про споживчий кредит (розпорядження Національної комісії, яка здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг, від 20 липня 2017 року № 3238). Ці зміни дозволили клієнту побачити реальні платежі, які необхідно здійснити для обслуговування кредиту. 

Практика застосування внесених змін формувалась у 2017 році і продовжує формуватися на сьогоднішній момент.

2. На сьогодні окремі експерти відзначають таку проблему для мікро фінансових компаній як відсутність доступних джерел для розширення фондування на розвиток, окрім власних коштів акціонерів. Чи так це з точки зору законодавства? Які саме джерела фінансування бізнесу зараз відкрити з законодавчої точки зору? Які, на Ваш погляд, необхідні законодавчі ініціативи для усунення проблеми фінансування?

На сьогодні господарську діяльність по наданню послуг в частині залучення фінансових активів від фізичних осіб з обов'язком щодо їх повернення можуть проводити лише кредитні спілки. Відповідно інші фінансові компанії не можуть залучати фінансові активи від фіз.осіб і надалі за їх рахунок видавати кредити. Джерелом фінансування в такому випадку залишаються: грошові кошти, внесені як статутний капітал/збільшення статутного капіталу, отримання кредитів, прибуток, отриманий від фінансової діяльності. 

Що стосується законодавчих ініціатив, давно потрібно дозволити іншим фінансовим компаніям, поряд з кредитними спілками залучати фінансові активи від фіз.осіб, що значно розширить їх фінансові можливості.

3. Чи необхідно, на Ваш погляд, спеціальне державне регулювання ринку мікро фінансових компаній (наприклад, % ставки, бізнес-процеси і т.і.)? Якщо так, то яке?

З точки зору фінансових компаній, враховуючи законодавчо обмежені джерела фінансування їх діяльності, немає сенсу вводити спеціальне державне регулювання, особливо в частині обмежень. Фактично фінансові компанії ризикують власним капіталом, видаючи кредити, які часто не забезпечені, відповідно мають повне право диктувати клієнтам свої умови. Високий рівень конкуренції на ринку фінансових послуг дозволяє клієнтам обирати для себе найкращі умови кредитування або звернутись за кредитом до банку.

З точки зору клієнтів, варто збільшити прозорість і відкритість даних про діяльність фінансових компаній, наприклад, шляхом введення реєстру з реальними показниками діяльності фінансових компаній і необхідності щоквартального подання фінансовими компаніями даних у вигляді спец. звітності по прикладу Національного банку України. В такому випадку на ринку фінансових послуг будуть працювати фінансові компанії, створені на реальне ведення діяльності а не для «прокручування схем».

4. Вкажіть будь ласка, якщо є, на Ваш погляд, щось важливе для дослідження ринку мікрокредитів в Україні.

25 травня у Верховній Раді України зареєстрований законопроект №8415 «Про внесення змін в деякі закони України відносно державного регулювання ринків фінансових послуг». Даний законопроект зокрема:

- вводить можливість ведення електронного документообігу між фінансовою установою і споживачем;

- пропонує врегулювати порядок припинення небанківських фінансових установ;

- пропонує врегулювати процедуру припинення небанківської фінансової установи шляхом его приєднання до іншої установи;

- вводить можливість передачі портфелю договорів про надання фінансових послуг від однієї небанківської фінансової установи в іншу небанківську фінансову установу на основі договору і ін.;

Законопроектом вводиться поняття фіктивної фінансової установи, що дозволить вивести з ринку недобросовісні фінансові компанії.

Фінансовим установам важливо слідкувати за законодавчими ініціативами і своєчасно готуватися до можливих змін з огляду на прийняття закону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]