Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2021 12:06

Про Закон України "Про індустріальні парки"

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

"Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках

Рубрика «Прискіпливий погляд»:

Про Закон України "Про індустріальні парки", спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках (№4416-1).

З початку цікаво було подивитися хто із фракцій Верховної ради України був проти залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках, і як виявилося, проти ОПЗЖ та Європейська солідарність (навіть у назві якось алогічно вийшло, чи не так?)) та Батьківщина ім. ЮВТ. Якось, подумайте про цей факт.

Тепер про сам закон.

Вельми цікава Стаття 36. Державна підтримка учасників індустріальних парків:

З метою стимулювання не сировинного експорту учасникам індустріальних парків надається компенсація відсоткових платежів за кредитами у залежності від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їх господарської діяльності:
1) від 15% до 30% експорту – відшкодування 30% загальної суми відсоткових платежів за кредитом;
……
4) більше 70% експорту – відшкодування 70% загальної суми відсоткових платежів за кредитом.

Будемо сподіватися, що ця стаття буде працювати саме так, та не стане додатковим джерелом збагачення сировинних експортерів, які будуть «гнати» свою сировину через накладну зі штемпелем індустріального парку.

Хоча по суті зниження кредитного навантаження на бізнес – це безперечно великий плюс та стимул для розвитку експорто-орієнтованого бізнесу. І цю норму закону можна лише вітати.

Стаття 11-1. Об’єкти, що можуть розміщуватися у складі індустріального парку

1. До об’єктів, що можуть розміщуватися у складі індустріального парку належать:

з) інші об’єкти, не заборонені чинним законодавством.

Цікаво, чи дасть це поштовх до житлового будівництва у вигляді апартаментів. Чому ж ні? Адже робітникам тих парків десь потрібно жити. Чи то така собі прихована можливість для альтернативного використання земельної ділянки?

Стаття 27. Повноваження уповноваженого державного органу

П. 12) здійснює моніторинг діяльності індустріальних парків, розробляє план їх розташування та вносить зміни до нього.

Можливо, це унеможливить переформатування парку під житлову забудову. Адже спокуса виникне у дудь-кого: отримати 10 га під індустріальний парк та забудувати 60-70% ділянки апартаментами.

2. Уповноважений державний орган здійснює також інші повноваження, передбачені законом.

− забезпечення налагодження співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, урядовими та неурядовими організаціями іноземних держав з питань залучення фінансових ресурсів для реалізації індустріальними парками інноваційних та інвестиційних проектів;
Амбітно, однак, цікаво було б подивитися на умови гарантій повернення таких кредитів міжнародним донорам.

Стаття 31. Втрата статусу учасника індустріального парку

3. Уповноважений державний орган зобов’язаний протягом одного робочого дня з дня надходження від керуючої компанії відповідного повідомлення включити інформацію про втрату суб'єктом господарювання статусу учасника до Реєстру індустріальних парків.
Моделюємо: керуюча компанія отримує земельну ділянку, бере пільгові кредити, закуповує обладнання, яке передає учасникам парку, частину земельної ділянки забудовує житлом, надсилає повідомлення про своє виключення і? І все житло стає легалізованим. А керуюча компанія з боргами визнається банкрутом. Залишиться лише протриматися один рік, адже

П. 4. Суб’єкт господарювання, який втратив статус учасника, здійснює свою господарську діяльність, у тому числі в межах індустріального парку, на загальних засадах.

Суб'єкт господарювання, який втратив статус учасника має право набути статус учасника не раніше, ніж з наступного календарного року.

Загалом, закон важливий, потрібний та стимулюючий до розвитку окремих видів бізнесу. Чого на мій суб'єктивний погляд не вистачає у цьому законі, так це - ще більшої лібералізаціі з податкового навантаження на вітчизняних виробників, які переробляють сировину та створюють робочі місця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]