Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2013 11:51

Чисто не там де прибирають, а де не смітять

Адвокат, партнер ЮК "Перітус Консалтинг"

Продовження дискусії про дотримання прав адвокатів та огляд проблеми ст. 397 КК України - втручання в діяльність захисника чи представника особи.

Золоті слова, що мають зерно раціональності. Не сміти і не треба буде прибирати. Десь в такому ж дусі любить формувати наша правоохоронна система погляд на стан злочинності в Україні. Воістину, така казуїстика гідна похвали самого Ігнація Лойоли. Авжеж, всім, можливо, відоме формулювання позиції радянської правоохоронної системи до організованої злочинності та бандитизму в постсталінську епоху – ніхто не притягується до відповідальності за статтею «бандитизм» тощо, тому що в розвинутому суспільстві, яке до речі в 1980 році мало дійти до комунізму, такого явища немає і бути не може. Подивіться як в нас чисто, бо ніхто не смітить…. Схожа ситуація повторилась на зламі 2011 та 2012 років. Я не буду категоричний, хочете вірте цьому, хочете ні, але розповідали мені про один випадок. На одній з нарад при Януковичу, при доповіді генеральний прокурор Пшонка озвучив стандартні статистичні показники злочинності. Коли президент почув, що в Україні існує організована злочинність, та ще й у таких великих розмірах, заявив: «У нас має проходити Євро-2012, ми цивілізована держава, йдемо до Європи, покращення життя вже сьогодні….в нас не може бути такої злочинності». При цьому показник виявлення ОЗГ по Україні був штучно знижений. Дежавю – подивіться як в нас чисто, бо ніхто не смітить.

В продовження попередньої статті щодо порушення прав адвокатів та адвокатської таємниці хотів би підняти дискусію щодо ст. 397 КК України «втручання в діяльність захисника чи представника особи». Відтак задався запитанням – чи смітять в Україні цим «сміттям» (згідно диспозиції ст. 397 КК) і чи в такому випадку хтось «прибирає».

Дякувати Богу, надворі 21 сторіччя і сучасні засоби інформатизації дозволяють змалювати хоч якусь картину. Найбільш об’ємною та відносно деталізованою інформацією нас може «пригостити» веб-сайт МВС ( http://mvs.gov.ua ) , де розміщено статистичні відомості щодо стану та структури злочинності в Україні за 2005-2012 роки. Отож, що ми можемо побачити у цій статистиці. Багато чого, однак, нажаль, деталізації за ст. 397 КК України не знайдемо там, бо очевидно МВС не вважає цей злочин актуальним. Сумно, але факт. Цікавою для нас буде інформація про потерпілих від злочинів. З цього розділу звітності можна переконатись, що адвокати присутні в окремій категорії потерпілих – на рівні з працівниками ОВС, суду, прокуратури тощо. Звітність вказує, що за кількістю адвокати займають друге місце, після співробітників ОВС, по вчинених відносно них злочинах. Згідно статистичного звіту за 11 місяців 2012 року (це найсвіжіший звіт) бачимо таку картину:

Категорія

2011

2012

О В С

1162

774

прокуратури

100

80

судів

56

53

адвокатури

147

132

С Б У

47

49

 

Звичайно, співробітники ОВС лідирують у цьому списку, однак потерпілих від злочинів адвокатів чимало. Логічно було б припустити що з цих 132 фактів повинна знайтись і наша стаття – 397 КК України, хоча про це невідомо і з цих даних інформації не отримати.

Наступний спосіб пошуку інформації – Єдиний реєстр судових рішень. http://www.reyestr.court.gov.ua/ .  Вводимо в контекстне меню пошуку «397 КК» і отримаємо пошукових результатів – 194. Це ж часу існування реєстру – тобто 2007 – по теперішній час. З них - всі рішення судів, де вирішується чиясь скарга за відмовою в порушенні кримінальної справи чи на бездіяльність слідства, чи де вирішується заява учасника судового засідання, який заявив про злочин, передбачений ст. 397 КК України. І жодного, зауважте – жодного вироку. Еврика!.....У нас чисто, бо не смітять!? У нас за ст. 397 КК України ніхто не притягується до відповідальності, бо адвокатам ніхто не перешкоджає!? Звичайно реєстр не є повним, не все в ньому відображено, але, як казав Л.М.Кравчук – маємо те, що маємо. І це при цьому, що, наприклад, у Львівському слідчому ізоляторі щодня порушується адвокатська таємниця, що також є складом злочину, передбаченого ст. 397 КК України. Про це я розповідав у своїй попередній статті. І до уваги деяких «дописувачів» та «коментаторів» - я подав заяву про злочин до прокуратури.

Однак, повернімось до теми дискусії. У зв’язку із не зовсім повними даними, які я зміг отримати самостійно, мною було скеровано запит в МВС про надання публічної інформації щодо кількості порушених кримінальних справ за ст. 397 КК України та кількість притягнутих до кримінальної відповідальності за цією статтею осіб за період 2001-2013 років. Тому конкретні висновки про те чи «смітять» і чи «прибирають» можна буде зробити, отримавши відповідь.

 

П.С. Трохи хотілось би відхилитись від теми і знову повернутись до звітності МВС. Хто дотичний до питань звітності в МВС має знати, що в переліку «контрольних злочинів» в перших рядах поруч з депутатами та журналістами знаходяться…. листоноші та працівники пошти. В час перебування на посаді начальника слідчої частини щомісячно я подавав десяток різноманітних бюрократичних звітів до Слідчого Управління, одним із яких була звітність по злочинах вчинених відносно працівників пошти. Хочу зауважити, що по адвокатам такої звітності ніхто не вимагав. Це свідчить про те, хто є важливішим для держави. Це є моя суб’єктивна думка. Відтак відповідати кожному на риторичне запитання – «хто має вести Україну до європейської спільноти та сучасних цінностей – пошта чи адвокатура?». Вирішувати вам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]