Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2016 08:50

Земельний скандал в Нових Петрівцях

Адвокат. Керуючий партнер CLC LEGAL GROUP

Чиновницьке лицемірство, або Як забудувати чужі ділянки, прикриваючись учасниками АТО.

Депутат Київської обласної ради від «Опозиційного блоку» Роман Буковський вирішив забудувати багатоповерхівками село Нові Петрівці. Допомагає йому в цьому сільський голова Нових Петрівців Родіон Старенький – той самий, з подачі якого суди забороняли проводити будь-які акції та мітинги біля сумнозвісного «Межигір ’ я» Януковича.

І для досягнення своєї мети депутат і сільський голова не гребують порушенням закону та не шкодують бюджетних коштів. Ще й цинічно прикриваються учасниками АТО.

Було ваше – стало наше

У 2013 році сільський голова Нових Петрівців вирішив збільшити удвічі територію села за рахунок державних земель. 2 квітня 2013 року Новопетрівською сільською радою було прийнято рішення «Про затвердження Генерального плану села Нові Петрівці». А 22 серпня 2013 року Вишгородська районна рада затвердила нові межі села, прийнявши рішення «Про встановлення (зміну) меж села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області». Таким чином територія села збільшилася на 1166,4591 га до 2105,5447 га за рахунок земель сільськогосподарського призначення, які раніше перебували у державній власності. Більше того, на момент розширення меж села частина цих ділянок була передана громадянам у приватну власність для ведення садівництва та особистого селянського господарства рішеннями Головного управління Державного земельного агентства у Київській області (оскільки саме територіальні відділення Держземагентства наділені повноваженнями розпоряджатися землями державної власності).

Збільшивши територію села, його очільник одразу вирішив будь-якими способами відібрати землі, які були відведені у приватну власність ще до включення цієї території до меж Нових Петрівців. Це все одно, що у Вас будуть відбирати Вашу власну квартиру на тій підставі, що змінився ЖЕК, котрий обслуговує будинок.

У серпні 2014 року сільська рад прийняла рішення «Про оформлення права комунальної власності на земельні ділянки, що увійшли в межі села Нові Петрівці». У преамбулі рішення вказана благородна мета – забезпечення жителів села – учасників Антитерористичної операції земельними ділянками. Однак у тексті рішення про учасників АТО уже не йдеться. Суть документу зводиться до необхідності інвентаризації земель, що увійшли до меж села, а також необхідності оскарження рішень органів державної влади, на підставі яких земельні ділянки тоді ще державної власності були передані у власність чи користування. Ідея зрозуміла – не для того ці території включали до меж села, щоб визнавати держакти на земельні ділянки, які були видані раніше Управлінням Держземагентства у Київській області.

Тому сільська рада вирішила скасовувати їх через суд. У позові, поданому до Окружного адміністративного суду м. Києва у 2014 році, сільська рада Нових Петрівців вимагала скасувати накази Головного управління Державного земельного агентства у Київській області про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам у власність для ведення особистого селянського господарства чи садівництва із земель сільськогосподарського призначення державної власності. В цілому йдеться про 25 земельних ділянок загальною площею 24,75 га.

Підкреслю, що на момент відведення всі ці ділянки перебували у державній власності, не входили до меж села Нові Петрівці, і відповідно до норм Земельного кодексу, повноваження розпоряджатися ними належали Головному управлінню Державного земельного агентства у Київській області.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні вказаного позову Новопетрівської сільської ради. Проте апеляцію сільрада виграла. Законні власники земельних ділянок подали касаційну скаргу. Але це не заважає нашим героям використовувати землі на власний розсуд. Так, згідно з інформацією з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, одна із земельних ділянок площею 1,5536 га, законність відведення якої оскаржувала сільрада у 2014-2015 роках, уже належить на праві приватної власності депутату Київської обласної ради від Опозиційного блоку Буковському Роману Володимировичу. Право власності на цю ділянку зареєстровано за Буковським у липні 2015 року для ведення особистого селянського господарства.

Житловий комплекс сільськогосподарського призначення

За нашою інформацією, частина з 25 спірних ділянок, змінила власника, поки тривають судові процеси. Їх оформлено на підставних осіб. Відповідно до Державного земельного кадастру, цільове призначення ділянок – для ведення особистого селянського господарства (01.03). Незважаючи на те, що це земля сільськогосподарського призначення, ані картоплю, ані пшеницю нові господарі там не вирощують. На частині території вже з ’явився будівельний паркан і проводяться підготовчі роботи. Туди заїжджають вантажівки, розплановують територію, очевидно, скоро почнуть завозити будівельні матеріали. Дуже висока ймовірність, що на цій території «виросте» якийсь житловий комплекс з огляду на те, що пан Буковський пов’язаний зі знаною в області будівельною компанією «Профрембуд» і деякий час її очолював. Тим більше, що наразі «Профрембуд» зводить у селі Нові Петрівці житловий комплекс «Смарагдове місто». http://forum.domik.ua/novye-petrovcy-ul-evropejskaya-6810-profrembud-t22337-20.html

Ось така справжня мета збільшення удвічі території села і скасування державних актів на ділянки, які люди отримали ще до включення цих земель до складу Нових Петрівців. А так благородно все починалось – «з метою забезпечення жителів села – учасників Антитерористичної операції земельними ділянками». Тільки земля чомусь дісталась не військовим, а депутату-забудовнику. Яке відношення пан Буковський має до АТО? Може, він був мобілізований і рік провів на фронті? Якби не так. Цим людям вистачає цинізму прикриватись героями, здійснюючи свої дуже сумнівні з точки зору закону і здорового глузду оборудки.

До речі, про зв ’язок с ільського голови Нових Петрівців Родіона Старенького із депутатом-забудовником з Опоблоку Романом Буковським свідчить той факт, що вони обидва працювали у Виконавчому комітеті Новопетрівської сільської ради VII скликання. http://novipetrivtsi-rada.gov.ua/skladdeputatskogokorpusu Тоді ж членом виконкому сільської ради був і Ігор Анатолійович Кучерявий, котрий зараз очолює Реєстраційну службу Вишгородського районного управління юстиції, та й досі представляється юристом Новопетрівської сільської ради, не пропускаючи жодної сесії сільради особливо сектору, що стосується земельних питань, та ще й має сміливість відкрито погрожувати майбутнім мешканцям села тим, що він відбере у них законно придбані земельні ділянки.

Куди зникло 70 тисяч з бюджету?

У лютому 2016 року Новопетрівська сільська рада подала до Київського окружного адміністративного суду низку ідентичних позовних заяв про скасування рішень державного реєстратора Реєстраційної служби щодо державної реєстрації права власності на оскаржувані земельні ділянки. Ми знайшли п ’ ять таких заяв, чотири з яких залишені без руху. Така схема допомогла сільраді «перехитрити» автоматизовану систему розподілу справ у суді. Адже заявник подав не повний пакет документів і чекав, на якого суддю буде розписана справа. Якщо суддя не влаштовував заявника, то заявник просто ігнорував вимогу Ухвали суду щодо усунення недоліків, внаслідок чого позовна заява просто поверталась позивачу. Через декілька днів заявник подавав аналогічний позов знову ж таки з певним недоліком і чекав прізвище судді, на якого розписана справа. Потім історія повторювалась, поки нарешті з п ’ ятої спроби справа не потрапила до «потрібного» судді. Тоді вже заявник усунув усі недоліки позовної заяви і отримав рішення суду.

Така схема має не тільки юридичний і моральний аспекти, а ще й фінансовий. Адже подаючи кожну з цих ідентичних заяв, сільська рада з бюджету села сплачувала судовий збір – по 13 тис. 780 грн. За п ’ ять заяв виходить 68 тис. 900 грн.! Невже в селі немає нагальніших проблем, на вирішення яких варто було би спрямувати майже 70 тисяч гривень? Чому сільський голова, який говорить, що у бюджеті немає коштів на ремонт доріг, на дитячий садочок, на надання матеріальної допомоги малозабезпеченим, не пояснює мешканцям Нових Петрівців, куди він з легкістю подів майже 70 тисяч гривень?

Крім того, сільський голова Родіон Старенький настільки вже “засудився”, що забув про те, що рішення суду є обов ’ язковим до виконання, навіть якщо сам програв процес. Так, через халатність сільського голови та невиконання судового рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого секретаря сільради, бюджет села зазнав збитків майже на 300 000 тисяч гривень, які вже заарештовані на рахунках сільради та мають бути виплачені незаконно звільненій особі. Звісно, пан Родіон Старенький ніколи не зможе пояснити малозабезпеченим мешканцям села, які потребують матеріальної допомоги, чому 300 тисяч гривень ніколи не будуть спрямовані на допомогу селянам.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]