Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2020 10:09

Аутсорсинг безпеки бізнесу. Спростовуємо міфи

Директор з безпеки "Biosphere Corporation"

Розгляньмо основні міфи про безпеку бізнесу, які поширені у спільноті підприємців

Власники бізнесів та керівники комерційних компаній не схильні залучати зовнішніх експертів до питань, пов’язаних із безпекою бізнесу, на жаль, так склалося історично. Особливо це стосується превентивних заходів. Усіх, швидше, влаштує некомпетентний співробітник служби безпеки (СБ), але свій, ніж професіонал ззовні.

Вітчизняні бізнесмени звертаються до зовнішніх професіоналів лише тоді, коли інцидент стався, а свій співробітник СБ не впорався або його зовсім у компанії немає.

У чому полягає парадокс такого ставлення до безпеки бізнесу?

Розгляньмо основні міфи про безпеку бізнесу, які поширені у спільноті підприємців.

Міф 1: Безпека потрібна тільки компаніям з багатомільйонними оборотами

Цей міф знищив не один бізнес. Навіщо, скаже власник бізнесу, мені на старті утримувати власну СБ? Щонайбільше на початку потрібно перевіряти контрагентів, але я можу доручити перевірку через Youcontrol своїм же комерсантам. Щодо background checks працівників з’ясує hr-менеджер.

Гарний плацдарм для шахраїв і корупціонерів.

Контрагентів перевіряю сам, умови й ціни — знову сам. До офісу потрібен новий працівник? ОК, запрошу свого друга-комбінатора, з яким чимало заробили на попередніх місцях роботи. Питання щодо витрат пального, списання товару, фірми-прокладки, фіктивні роботи і витрати — тільки встигай утилізувати черговий бюджет. Роби що хочеш!

Міф 2: Навіщо зовнішній аутсорсинг з питань безпеки, адже є власна СБ

Наш світ не просто динамічний. Пам’ятаєте Алісу в Країні Чудес? Потрібно бігти щодуху, аби тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити, треба бігти щонайменше удвічі швидше. Ці слова саме про нашу сучасність!

Новітні технології дивують з кожним днем, стандарти безпеки іноді не встигають за ними. А практика свідчить, що злочинний світ наступає на п’яти, а в дечому взагалі йде попереду, і не на один крок.

Експертні аутсорсингові команди, що спеціалізуються на питаннях безпеки бізнесу, кожний день стикаються з новими викликами, схемами, постійно перебувають у спеціалізованому інформаційному полі й часто мають освіту, кращу ніж у працівників внутрішньої СБ. Бо ця служба обмежена подіями тільки вашої компанії і рідко прагне зростати в професійному плані.

Тому все частіше від бізнесменів з’являються запити на інформаційну підтримку, консультації, навчання та додаткову допомогу з питань, що потребують посиленого контролю. Результатом такого партнерства стає подальша співпраця, а також синергія внутрішньої СБ і зовнішніх експертів з організації безпеки бізнесу.

Міф 3: Технічного захисту вистачить, аби убезпечити бізнес

У реальності система безпеки — це комплекс заходів, де технічні інструменти захисту відіграють значну роль у роботі СБ, але точно не усувають всі ризики. Ці заходи забезпечують контроль доступу, фіксацію інциденту, виклик оперативної групи. Проте вони не захистять, наприклад, від співпраці з несумлінним працівником, який, підписавши лише один документ, може завдати фінансової шкоди більшої, ніж крадіжка зі складу або з каси. Не вбережуть ці заходи і від партнерства з контрагентом-махінатором або від інвестиційного проєкту, що може виявитися мильною бульбашкою.

Міф 4: Для чого потрібен аутсорсинг СБ, якщо є правоохоронні органи?

Звісно, певні проблеми вони розв’язують. Але це паперова тяганина, і працюють вони за принципом, коли припекло. Зважаючи на рівень завантаженості правоохоронної системи і не потрібну для компанії цікавість слідчих і оперативників, можна отримати як додаткові проблеми, так і тяганину в розслідуванні справи, а можливо, й репутаційні ризики.

Міф 5: Служба безпеки — це мода і не потрібні понти

Якщо раніше безпеку вважали таким собі злом, якого не можна уникнути, то сьогодні це бізнес-фактор, що є запорукою корпоративного успіху. Безпеку більше не розглядають як витрати для кінцевих результатів компаній. Натомість її вважають фактором підтримки й розвитку бізнесу, що безпосередньо впливає на прибуток компанії.

Міф 6: Не можна довіряти питання безпеки зовнішньому партнеру

Довіряти можна, але потрібно його перевіряти. Спочатку можна поцікавитися в бізнес-колах, чи співпрацює хто-небудь з такими компаніями, чи задоволені вони результатами співпраці або кого можуть рекомендувати.

Потрібно вивчити такі основні маркери, що свідчать про порядність і професіоналізм:

- прозорість компанії, доступність генерального директора або засновників, їх репутацію на ринку;

- об’єктивність ціноутворення; послуги безпеки не можуть коштувати дешево, з огляду на специфіку і собівартість низки послуг; оплата має відбуватися з фіксованим авансовим платежем та подальшою виплатою за результатом роботи;

- компанія має бути презентована на ринку, і не варто западати на таємничість і шпигунські ігри з їхнього боку;

- об’єктивна оцінка виконання завдання; націлені на результат фахівці ніколи не візьмуться за завідомо програшну справу або таку, що не відповідає кримінальному кодексу.

Справедливо варто зауважити, що знання, досвід, передові технології, доступ до інформаційних ресурсів і ділових зв’язків по всьому світу, що допомагає розв’язувати широкий спектр завдань з управління ризиками безпеки, можуть бути сконцентровані тільки в профільній компанії.

Хай там як, але тільки ви ухвалюватимете рішення: йти в ногу з часом і використовувати весь потенціал корпоративної безпеки для конкурентної переваги чи й далі вірити в міфи про аутсорсинг безпеки бізнесу.

Безпечного вам бізнесу!

"Управління фінансами" https://fin-ua.com/?p=998 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]