Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2012 22:15

Відкритий лист ВККА та керівництву САУ

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Відкритий лист Вищій кваліфікаційній комісії адвокатури та керівництву Спілки адвокатів України.

Шановні пані й панове!


Нещодавно набрав чинності Закон України «Про адвокатуру т адвокатську діяльність». Я особисто був послідовним противником зміни закону про адвокатуру, оскільки вважав і вважаю, що старий закон відійшов в історію, так і не реалізувавши свій потенціал.


Однак зараз маємо новий закон, не позбавлений недоліків, однак цілком здатний врегулювати  як  належне здійснення нашої професійної діяльності, так і адвокатське самоврядування.


Нашим професійним обов’язком є забезпечення належної реалізації  норм нового закону.


Тому дуже дивними виглядають спроби деяких колег почати життя за новим законом з його прямого порушення.


Відповідно до Перехідних положень ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» , не пізніше шістдесяти днів з дня набрання чинності цим Законом в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві, місті Севастополі проводяться установчі конференції адвокатів регіону.


Участь в установчій конференції адвокатів регіону беруть адвокати, які одержали свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю за рішенням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури відповідного регіону, створеної до набрання чинності цим Законом.



22 серпня я інформував ВККА про наявність в Інтернеті інформації про плани проведення установчих конференцій всуперечі закону за так званим «квотним представництвом».


З відповіді на мою телеграму, опублікованій на сайті ВККА, мене і громадськість було повідомлено, що ВККА не відомо «про збори по виборам делегатів для участі в установчих конференціях».


Відповідно до п. 11  «Порядку скликання, підготовки та проведення установчих конференцій адвокатів регіону (в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі) та установчого з’їзду адвокатів України», схваленого  Рішенням ВККА № VІ/17-878 від 10.08.2012р., кожен адвокат, внесений в Єдиний  реєстр адвокатів України, якщо він у встановленому порядку не виключений з нього, має право особисто приймати участь в установчій конференції регіону.


У листі ВККА зазначено, що «з відомостей, які надходили з регіональних КДКА, маємо дані про виконання п.5 Перехідних положень до Закону та відповідних рішень ВККА з цього приводу, які мають забезпечити виконання приписів Закону щодо забезпечення участі в установчих конференціях всіх адвокатів, які отримали свідоцтва в КДКА відповідного регіону».


Однак 26 серпня 2012 року в Інтернеті було опубліковано інформацію Прес-служби Закарпатського відділення Спілки адвокатів України, де повідомляється, що


«31 серпня цього року на спільне засідання Закарпатської обласної КДКА буде внесено проект рішення, розроблений адвокатами, членами Закарпатської КДКА Немешом П.Ф., Батрином В.В., Фазекошем О.А. та Кошелею В.В. У цьому проекті рішення передбачається 13 жовтня цього року провести у місті Ужгороді установчу конференцію адвокатів Закарпатської області, перед нею провівши загальні збори адвокатів у містах і районах Закарпаття, затвердити квоти представництва від них на установчу конференцію. Планується створити оргкомітет по проведенню установчої конференції, головою якого обрати Віталія Батрина...»


Отже, не дивлячись на вимоги закону, рішення і запевнення ВККА, адвокатів таки намагаються позбавити права і можливості взяти безпосередню участь в установчих конференціях.


Прошу Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури при Кабінеті Міністрів України та керівництво Спілки адвокатів України терміново дати оцінку наведеним вище фактам.


Зокрема проінформувати, якою буде позиція ВККА, як органу, зобов’язаного згідно закону здійснювати організаційно-технічне забезпечення проведення установчого з'їзду адвокатів, стосовно реєстрації делегатів з’їзду, обраних конференціями, скликаними і проведеними з порушенням закону.


Окремо прошу керівництво Спілки адвокатів України прокоментувати висловлювання членів цієї поважної організації стосовно того, що  «Спілка адвокатів України повинна відігравати домінуючу роль у формуванні нової вертикалі органів адвокатського самоврядування». 


Наскільки за думкою керівництва Спілки адвокатів України терміни «домінування» і «вертикаль» відповідають принципам верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності, на яких відповідно до закону має здійснюватися адвокатська діяльність.


З повагою,

І.В. Головань, 

адвокат


zakarp1.jpg
zakarp2.jpg
zakarp3.jpg
zakarp4.jpg

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]