Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2013 14:22

Про помічників адвоката

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Направив листа до Ради адвокатів України

Рада адвокатів України

Кловський узвіз, 7, Літ. А, офіс 6, м. Київ, 01021                                      вул. Інститутська, 24/7, кв. 84, м. Київ, 01021

 

Щодо правового статусу помічника адвоката

 

У складі Адвокатського об`єднання «Головань і Партнери» з 1996 року на підставі укладених відповідно до закону контрактів працюють помічники адвокатів, які, зазвичай, мають намір отримати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Рада адвокатів України своїм рішенням від 01.0 6 .2013 № 123 затвердила Положення про помічника адвоката (далі за текстом – Положення).

Однак, норми Положення не враховують того, що помічники адвокатів існували з моменту прийняття Закону України «Про адвокатуру» від 19.12.1992. Зокрема, станом на 01.06.2013 у нашому об ` єднанні працювали (і працюють) декілька помічників адвокатів.

У той же час, згідно з п. 3.11. Положення, з 01.06.2013, особа, яка не має посвідчення помічника адвоката встановленого зразку та дані про яку не внесено до Єдиного реєстру адвокатів України, не має статусу помічника адвоката та не має права виконувати пов ` язані із цим статусом дії.

Через відсутність у Положенні будь-яких норм та/або перехідних положень, що регулювали б статус помічників адвоката, які вже працювали до і на момент набрання Положенням чинності, виникла ситуація правової невизначеності стосовно їх прав і обов’язків, а також стосовно виконання укладених адвокатами, адвокатськими об’єднаннями та адвокатськими бюро з помічниками адвоката контрактів.

Так само, виникла певна невизначеність і стосовно окремих питань зарахування таким особам стажу роботи на посаді помічника адвоката та стажу роботи у галузі справа з 01.06.2013.

Враховуючи усе викладене вище, просимо Раду адвокатів України внести відповідні зміни та/або доповнення до Положення, передбачивши особливий порядок та строки отримання посвідчення помічника адвоката для осіб які працювали на цих посадах до 01.06.2013 або відстрочивши момент набрання чинності Положенням з метою одержання посвідчення помічника адвоката усіма бажаючими, за встановленою процедурою, без невиправданого зупинення виконання ними своїх безпосередніх обов`язків.

Окремо просимо розглянути це звернення невідкладно, оскільки проблеми, викладені у ньому, мають системний характер та можуть негативно вплинути на роботу усієї адвокатури в цілому.

 

Керуючий партнер                                                                                             І.В. Головань

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]