Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2020 12:04

Що таке приватне місто та якими є міста майбутнього?

Засновник та керуючий партнер компанії КиївБудДевелопмент (KBD), голова Асоціації сміттєпереробників України

"Я довго час розтрачував даремно, тепер же час мене нещадно губить". Претензійна строфа В. Шекспіра сьогодні здається щоденним девізом середньостатистичного мешканця українських мегаполісів.

Все частіше робочий день українців починається з ранкової кави у автомобілі або громадському транспорті, який вже годину стоїть у заторах (за даними Індексу руху транспорту українець витрачає по 227 годин на рік. 

Ви можете просидіти (або простояти) не менше 4 годин, похмуро дивлячись на електронне табло центру комунального сервісу, яке показує страшну цифру номеру вашої черги. Нерідко для цього потрібно витратити майже весь день відпустки. 

Але інакший спосіб життя сьогодні не є утопією. Українцям потрібна альтернатива та можливість розвантажити буденну реальність, і справді ефективним рішенням на цьому тлі є поява приватних міст, феномен яких набирає обертів у всьому світі.

Що таке приватне місто?

Це максимально автономна житлова територія, якою керує масштабна приватна керуюча компанія. Таке місто є легітимним та повністю підпорядковується законам держави, але має свої додаткові правила, що не суперечать законодавству, які дозволяють підтримувати порядок і високий рівень комфорту проживання на цій території, що є значно вищим, ніж у рамках решти існуючих міст.

Розмір абонентської плати за проживання в такому місті (своєрідного податку) залежить від вартості придбаного або орендованого житла. Судові системи та правопорядок тут є загальнодержавними, але освітні, медичні, адміністративні інституції є частково або повністю приватного типу, і також можуть бути субсидійованими приватною компанією.

Дубаї, вид з вежі Бурдж-Халіфа

Але ми говоримо не просто про територію з великою кількістю житлових комплексів. Бездумного будівництва в Україні вистачає. Уявіть собі сучасне, логістично продумане місто, зі своєю енергосистемою розбудованою на вищому рівні. Сучасні екологічні технології та озеленення, правильне генеральне планування та зонування, ідеальні вулиці та дорожні розв’язки. Кожна будівля ергономічна та народжується у синергії з іншою, в єдиному естетичному архітектурному ансамблі. Розвинена інфраструктура, дозвілля і чистота, де усім вистачить дитячих садочків та шкіл, спортивних комплексів, творчих установ, офісів, коворкінгів, закладів харчування і т.п.

Такі міста можуть будуватися зі своїм конкретним спрямуванням на аудиторію, наприклад для особистостей творчого середовища, IT-сфери, винахідників та сучасних науковців. Перш за все, це важливо тим, що дозволить українцям жити та залишати свої інтелектуальні ресурси у своїй країні, знайти себе у новітніх поселеннях та забезпечувати розвиток держави. Адже ми знаємо, що тотальна еміграція останніх років пов’язана з демотивацією населення принизливими умовами життя.

Кількість виникнення таких міст є обмеженою. Це обумовлено виваженим плануванням та забудовою навколо правильних інфраструктурних елементів, рекреаційних зон, з урахуванням природного оточення (озера, ліси, моря, берегова лінія і т.д.), культури та життєвої атмосфери регіону.

Родзинка кожного приватного міста - це його естетика та унікальний архітектурний, ансамбль, що радикально відрізняється від хаотичної забудови великих міст, і в цілому є культурною пам’яткою.

Індія, приватне місто Лавасса

Правильний продуманий підхід до розбудови такого міста гарантує потік інвесторів та зацікавлених покупців. Наприклад, проектуванням таких міст займається іспанська компанія Citythinking, що створює програмне забезпечення, яке розробляє плани вулиць та інфраструктури міста із врахуванням усіх важливих параметрів.

Сьогодні ми маємо змогу бачити перші експерименти переходу до приватних міст, виникнення яких є тільки питанням часу. На прикладі закритих смарт-кварталів ми бачимо, що попит на таке житло зростає, і люди готові вкладати кошти у свій комфорт, безпеку, стиль життя, і що найважливіше - вільний час. 

У чому ж саме тенденція та перевага виникнення приватних міст в Україні?

1. Вигідне інвестування

У першу чергу, це накопичення капіталу транснаціональних корпорацій та підприємців, які зацікавлені у перспективах розвитку нашої держави. Велика концентрація фінансів потребує надійних вкладень, у правильні та вигідні інновації. Територія України сьогодні сповнена майже необмеженими можливостями для створення таких проектів, які будуть працювати на позитивний розвиток та імідж країни. Першою природною реакцією на таку перспективу є: “надто дорого”. Але існує безліч прецедентів, коли наші забудовники не виконували і половини із зазначеного в плані проекту, хоч на нього і витрачалися колосальні кошти.

2. Пандемія

Цьогорічна ситуація з COVID-19 пришвидшила переосмислення поняття “робочого місця”, та дала змогу українцям працювати віддалено, що часом навіть збільшує їх продуктивність. Багатьом людям, які не прив’язані до постійного перебування в мегаполісах, відкривається можливість життя за межами такого “зручного” урбаністичного середовища, яке створили для нас жадібні посадовці та забудовники. Також ми зіткнулися з труднощами із врегулюванням карантину на всій території країни запровадженням загальних незручних правил, навіть якщо вони створені на державному рівні. Все це є достатньою мотивацією для суспільства жити в приватних містах, концепція яких дозволяє пережити усі виклики життя максимально безпечно, комфортно, не жертвуючи життєвими цінностями. 

3. Неефективне керування влади в містах та створення ОТГ

Але нескінченні факапи влади для всіх нас не є новиною, і карантин просто черговий раз підкреслює всі недоліки системи місцевого самоврядування. Перевага приватних міст у тому, що керуючі компанії максимально робитимуть усе, щоб зберегти довіру мешканців та залучити нових покупців. Весь процес є взаємовигідним та довгостроковим. Саме об’єднані територіальні громади швидко розвиваються в Україні та можуть максимально продуктивно працювати в приватних містах, де будуть всі можливості для цього.

Лондон, Площа Патерностер, збудована приватною компанією 

4. Закон про ринок землі

Завдяки цьому закону з 2024 року ринок землі значно розшириться, і дуже важливо правильно використати цю можливість, не змарнувати земельний ресурс, а задати правильний напрямок цього ринку. Масштабні фінанси аграрного бізнесу мають велику перспективу в приватних містах.

Може здатися, що це надто довгострокова перспектива, але при правильному плануванні забудови приватних поселень результат буде максимально якісним в найкоротші терміни. Але і нова земля не є обов'язковим ультиматумом для виникнення приватного міста. Це також може стати шансом для відродження старих занедбаних міст, сповнених цікавими культурними об’єктами, навколо яких можна розвинути нову інфраструктуру, і вони отримають нове життя. Можливостей безліч.

5. Новий формат життя в поєднанні з природою

Жити екологічно сьогодні не є примхою, а радше загальносвітовою потребою. Екологічність - це завжди розумно розподілені ресурси. Населення приватних міст може відчути на собі позитивний вплив віддаленості від місцевих заводів, сміттєзвалищ, вихлопних автомобільних труб тощо. Такі міста завжди будуються в рекреаційних зонах, це може бути берег моря, ліс, гори та інші скарби природи. Все це сприяє помірному темпу життя та покращенню здоров’я кожного мешканця. 

Сингапур, Marina Bay Sands

Успішні світові кейси

The Guardian у 2015 році провели невеликий аналіз, щоб визначити яке із міст у світі є найприватнішим. Було зазначено, що тільки у Америці близько 11 мільйонів осіб проживають в різних містах закритого типу, найбільше з яких знаходиться на сонячній береговій лінії: Флорида, Каліфорнія та Техас.

За звання найбільш успішного та популярного приватного міста змагаються британський Olympic Park та, звичайно, 520 км штучних рукотворних островів у Дубаї. Olympic Park незвично розташований у самому серці Лондона і є повністю приватним. Такий приклад доводить факт, що нове приватне місто не розмежовує загальну територію країни, і не ділить суспільство. Вони стає живою його частиною, другим диханням, ребрендуючи імідж столиці. 

Лондон, Olympic Park 

Справжній прорив у 1990-х був здійснений в ОАЕ, коли найбагатші та найпрогресивніші арабські інвестори з неймовірною швидкістю розвинули своє найбільше місто Дубаї та всю прибережну частину країни. Трансформація була таких колосальних масштабів, що порівняти можна тільки з чистим полем, на якому зростили взірець усього  прогресу і досягнень, на які тільки здатна людина.

Дубаї: без зайвих слів 

Але найбільш показовим кейсом для України є Hellinikon в Афінах, що є найбільшим приватним проектом у Європі. На місці колишнього аеропорту розбудоване місто розважального характеру з казино та плануванням на 620 га площі, береговою лінією, яку порівнюють з розкішним сінгапурським курортом Marina Bаy Sands, який теж збудували приватні корпорації. Греція, яка найбільше постраждала від фінансової кризи, використала цей складний період як шанс, який став поштовхом до планування та приватизацій територій, які зараз допомагають країні швидко розвиватися та відновлюватись крок за кроком.

Афіни, Hellinikon

Останні світові події звернули думки людей з дрібниць до таких важливих цінностей як екологія життя, пріоритети розподілу часу, здоров'я наших близьких, майбутнього наших дітей. Цей буремний період змін найкраще використати для впровадження нових способів реалізації планів, ідей та можливостей. Приватні міста - це гарантія початку нового життя, і не тільки для їх мешканців. Це потужний феномен, рушійна сила якого отримає резонанс  у всіх можливих сферах нашого буття. В контексті економіки, культури, історичного розвитку нашої країни позитивний внесок таких міст буде незрівнянного масштабу. Приватне місто - це можливість для виникнення дійсно чесної і демократичної історії в плутанині державних міжусобиць.

І чекати залишилось зовсім недовго.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]