Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2019 15:38

Том Круз приїхав в Україну по державну допомогу

Керівник напрямку з питань державної допомоги юридичної фірми "ADS Legal Group"

Результатом несподіваного візиту до Києва може стати надання американській компанії державної допомоги.

30 вересня 2019 року ЗМІ переповнилися новинами про те, що до Києва несподівано завітав відомий американський кіноактор, кінорежисер, продюсер та сценарист – Томас Круз Мейпотер 4-й, або ж просто – Том Круз.

Яким чином Том Круз стосується державної допомоги, спитаєте ви?

Як виявилося, він приїхав до Києва на запрошення Президента України. Під час зустрічі з президентом Том Круз зізнався, що зацікавився українськими локаціями для зйомок одного зі своїх нових кінопроектів.

Також ми з вами знаємо, що у ВРУ готуються до розгляду у другому читанні проекту Закону України № 1058 від 29.08.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні».

Попри те, що цей законопроект спрямований на «удосконалення механізмів державної підтримки розвитку кінематографії в Україні», він передбачає надання державної підтримки лише іноземним суб’єктам кінематографії - отримання держдопомоги суб’єктами кінематографії, серед власників, учасників, акціонерів, а також посадових осіб якого є резиденти України, законопроект забороняє.

Тобто, ми збираємося підтримувати розвиток кінематографії в Україні, не допускаючи до цього процесу вітчизняних суб’єктів. Дивна комбінація, погодьтеся.

То ж як бачимо, може статися, що крім обговорення досвіду роботи в кіно, Президент та американський продюсер могли обговорювати і можливість зйомки американського фільму в Україні за умов державної підтримки з боку України.

Якщо ж ці припущення все таки вірні, і так станеться, що компанія, яку представлятиме пан Том Круз, стане одним з перших отримувачів державної допомоги за оновленою схемою підтримки кінематографії в Україні, хотів би нагадати, що в Україні поки що діє Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Цей Закон прийнятий на виконання зобов’язань України щодо прозорості та недискримінаційності державної допомоги, взятих згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Як Закон, так і згадана Угода, так і Договір про заснування Європейської Спільноти, забороняють надання державної допомоги, яка шкодить конкуренції. Будь-яка державна допомога, надана на дискримінаційних засадах, зокрема, стосовно місця реєстрації її одержувачів, буде визнана незаконною, та підлягатиме поверненню до державного бюджету у повному обсязі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]