Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2018 15:08

Як збільшити ефективність кропивницьких комунальних підприємств?

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

На думку експертів АПН, запровадження наглядової ради на комунальному підприємстві значно покращить фінансове становище та зможе оптимізувати витрачання бюджетних коштів.

Комунальне підприємство «Універсал – 2005» було засновано міською радою міста Кропивницький у 2006 році. На сьогоднішній день статутний капітал даного підприємства складає майже 23 мільйони гривень. Керівником «Універсалу» є Панішко Віктор Анатолійович, його було призначено на цю посаду у 2011 році.

КП Універсал займається збиранням безпечних відходів, що стає зрозуміло з основного КВЕДу їх діяльності.

Аналітиками «Асоціації Політичних Наук» було проаналізовано закупівлі, які здійснювало дане комунальне підприємство протягом 2017 року та виділено ТОП-5 предметів закупівель. До найбільш затребуваних товарів та послуг увійшли кам’яна сіль, матеріали для ремонту дорожнього покриття, зоологічні послуги, пальне та автотехніка.

Тепер проаналізуємо кожен предмет закупівлі окремо. І почнемо з зоологічних послуг. У цьому випадку замовник використовував виключно договірні процедури. Переможцями почергово ставали ГО «БІМ» та ГО «Щасливий пес», які жодного разу не брали участь у закупівлі одночасно. «БІМ» за свої послуги отримав з міського бюджету майже 510 тисяч гривень, а «Щасливи пес» - трохи більше 155 тисяч гривень. На сайті системи “Prozorro” договорів та звітної документації немає, проте всю потрібну інформацію по цим послугам можна знайти на порталі «Е-дата».

Кам’яну сіль КП «Універсал» закуповувало аж 6 разів. 5 із них за простою договірною процедурою. Більшість поставок солі для комунального підприємства здійснив ФОП Коваленко, який є унікальним учасником закупівель, бо торгує виключно з «Універсал – 2005», окрім єдиного випадку, коли даний ФОП продав сіль Новоукраїнській міській раді. Всього кам’яної солі у ФОП Коваленка було закуплено на понад 220 тисяч гривень. Іншим фігурантом сольових закупівель є ТОВ «Костанза», яке перемагало двічі, до того ж один раз на відкритих торгах. Проте не зважаючи на меншу кількість договорів, грошей дане підприємство отримало вдвічі більше, майже 505 тисяч гривень.

Всього КП «Універсал – 2005» закупив солі на 725 тисяч гривень. Якщо кількість солі, закупленої у ТОВ «Костанза», ми можемо відслідкувати за договорами та актами виконаних робіт, і це цілих 623 тони, то ФОП Коваленко лишається загадкою. Адже ні договорів, ні актів ніде нема, а з умов закупівлі ясно, що закупили 71 тону солі і ще три набори. Правда, скільки це «1 набір», ніде не зазначається.

Проте найцікавіша ситуація з закупівлею паливно-мастильних матеріалів, а конкретніше бензину. Із чотирьох закупівель, три було проведено з фірмами, до яких має причетність міський голова Кропивницького Андрій Райкович. 8 мільйонів 788 тисяч з міського бюджету пішло на рахунки таких фірм, як «Білий ведмідь» та «Титан Кіровоград». Кожна угода має по кілька додаткових, де змінюється ціна пального, як і завжди, лише в бік збільшення.

Якщо проаналізувати фінансові показники КП «Універсал – 2005», то ми побачимо значне падіння прибутку, аж на 72% в 2016 році, порівняно з попереднім. Також з кожним роком дане КП виграє все менше і менше державних тендерів: від 7 з половиною мільйонів у 2013 році до 400 тисяч в 2016. Хоча за всіма показниками дане підприємство має достатньо ресурсу та потенціалу, щоб нарощувати та підвищувати свої показники.

На думку експертів, запровадження наглядової ради на цьому комунальному підприємстві значно покращить фінансове становище та зможе оптимізувати витрачання бюджетних коштів.

Олена Сінченко, Дмитро Сінченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]