Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2021 01:20

Санкційну політику України "позитивно" оцінили в РФ

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Виявляється, і серед нинішніх можновладців є люди, які здатні захищати інтереси України

Ми звикли критикувати владу – і це нормально, коли є за що критикувати. Однак, виявляється, і серед нинішніх можновладців є люди, які здатні захищати інтереси України. Причому переконують в цьому нас… російські ЗМІ.

Адже російськими ЗМІ котиться справжня хвиля обурення щодо санкційних рішень Києва. Причому в прицілі критики – президент Володимир Зеленський, секретар РНБО Олексій Данилов і голова НБУ Кирило Шевченко. Що трапилося? І чим саме дошкуляють російській правлячій еліті ці чиновники?

Виявляється, пан Данилов «винний» в тому, що перекрив росіянам поставки сировини для виробництва титану – російське «ВСМПО – Авісма» виробляла з неї власне титан та титанові сплави – а потім експортувала по всьому світу, включаючи поставки для корпорації «Боїнг».

А пана Шевченка «згадують незлим тихим словом» через те, що саме голова НБУ ініціював продовження санкцій проти 55 російських банків та платіжних систем (це Сбербанк, «Газпромбанк», «БайкалБанк», ВТБ тощо).

Російський банківський бізнес оточили щільно, позбавивши будь-якої можливості оминути законодавчі перепони України. Так, НБУ строком на 3 роки:

- Заблокував банківські активи;

- Заборонив видавати кредити та займи, надавати фінансову допомогу;

- Заборонив кредитування шляхом придбання цінних паперів і власне купівлю цінних паперів тощо.

В історії з блокуванням роботи російських банків є ще один важливий нюанс. Не слід забувати й те, що банки – це інформація. Від персональних даних мільйонів фізичних осіб - до масиву даних про промислові підприємства і комерційні компанії. Фактично, маючи доступ до внутрішньої документації банків, можна без зайвих зусиль сформувати фінансово-економічну мапу міста / окремого регіону / всієї України. Але завдяки діям НБУ відразу 55 російських банків та платіжних систем сьогодні позбавлені можливості збирати інформацію про українських громадян та ситуацію в Україні в цілому.  

Ще один фронт боротьби НБУ з росіянами – це доля «Промінвестбанку». Колись найбільший український банк, який кредитував промисловість, сьогодні «Промінвест» являє собою жалюгідне видовище. Російські власники фактично довели «Промінвест» до банкрутства, попередньо здійснивши виведення коштів. Проте, коли сьогодні голова НБУ розробив механізм, щоб конфіскувати «Промінвест» у російського банку ВЕБ.РФ, російські ЗМІ підняли гамір до небес! Хоча насправді мова йде про те, щоб повернути «Промінвест» до нормального життя. І, можливо, ми ще побачимо, як «Промінвестбанк» знову буде кредитувати українські промислові підприємства – тобто, інвестувати у відродження промисловості України.

Врешті-решт голова НБУ долучився до політичних баталій проти головного політичного опонента нинішнього курсу в особі Віктора Медведчука. Саме з його ініціативи було заблоковано всі банківські рахунки Медведчука. Виходить, саме тому ми чуємо від нього про неможливість сплатити суму застави, яку вимагають Державне бюро розслідувань та прокуратура. Ось чому ми чуємо від цього пана заяви про політичні репресії. А насправді маємо той рідкісний випадок, коли влада на чолі з Володимиром Зеленським діє як єдина команда – і виконувати рішення про санкції допомагають і НБУ, і інші державні органи.

Отже виходить що Зеленський, Данилов, Шевченко тощо «винні» в тому, що бодай якось захищають інтереси України. Саме цим і викликане напруження пристрастей, яке охопило російські ЗМІ.

Вся ця критика – це ні що інше, як прихований комплімент. Визнання позитивних кроків деяких чиновників у захисті України від наших ворогів. Із чим ми їх і поздоровляємо.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]