Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2019 01:10

"Формула Штайнмайєра" і сесія міськради

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

У Кропивницькому побито новий рекорд: за чотири дні міська рада встигла зібратись на дві сесії поспіль

У Кропивницькому побито новий рекорд: за чотири дні міська рада встигла зібратись на дві сесії поспіль. Раніше з таким інтервалом могли відбуватись хіба що окремі засідання однієї сесії. Депутати планували зібратись 8 жовтня, завчасно оприлюднили для цього всі проєкти рішень, провели засідання депутатських комісій та громадське обговорення, проте політична ситуація в державі змусила внести корективи в плани депутатів.

Позачергова сесія міськради – на вимогу громади

Події в державі, гостра дискусія серед українського політикуму та громадськості щодо «формули Штайнмайєра» та позиції шостого президента Зеленського щодо війни з Росією не залишили осторонь і мешканців Кропивницького. 2 жовтня у Кропивницькому відбулося народне віче на площі Героїв Майдану в рамках всеукраїнської акції «Ні капітуляції!». 

Протестувальники одноголосно ухвалили рішення звернутись до депутатів Кропивницької міської та Кіровоградської обласної рад з вимогою скликати позачергову сесію з єдиним питанням – звернутися до президента України з вимогою не допустити реалізації «формули Штайнмайєра» в Україні. Створена ініціативна група обійшла депутатів міської ради, зібрала необхідну кількість підписів і передала їх міському голові Андрію Райковичу, який погодився виконати прохання активістів.

4 жовтня о 12-й годині розпочалося засідання позачергової 17-ї сесії міської ради 7 скликання. Зареєструвались 25 депутатів із 42. Не з’явились у сесійній залі 17 депутатів-прогульників, а саме: Михайло Бєжан, Ігор Волков, Тетяна Волкожа, Ігор Голофаєв, Вадим Дрига, Володимир Зайченко, Сергій Калапа, Сергій Кріпак, Андрій Кролевець, Анатолій Ларін, Максим Линченко, Лілія Матяшова, Анна Ніжнікова, Олександр Рокожиця, Рафаель Санасарян, Богдан Товстоган та Валерій Шутка.

Якщо говорити про фракції, то на засідання з’явились всі депутати від ВО «Батьківщина» (6 чоловік), 5 депутатів «Нашого краю», всі депутати фракцій ВО «Свобода» (2), “Самопоміч” (2), по два депутати з “ЄС” та “Рідного міста”, по одному депутату від УКРОПу та Радикальної партії, а також 4 позафракційних. 

Отже, на засідання не з’явились депутати із колишньої фракції “Опозиційного блоку” (5 чоловік), по два депутати з УКРОПу та “Нашого краю”, по одному представнику від фракцій “ЄС”, “Рідного міста” та Радикальної партії, а також 5 позафракційних.

Сесія розпочалась із виступів громадських активістів, які стали ініціаторами проведення позачергового засідання. Вони пояснили присутнім необхідність та актуальність питання. На голосування було виставлено два проекта рішень, які в ході жвавої дискусії та переговорів були об’єднані в єдиний проект рішення, який депутати підтримали 23 голосами. Утримався Олександр Артюх. Не дочекались фінального голосування депутати Володимир Смірнов та Григорій Сергієнко, які, очевидно, пішли раніше.

Ця позачергова сесія міськради 7-го скликання була вперше скликана за ініціативою громадських активістів, що свідчить про відкритість депутатів міськради та їх готовність дослухатись до думки громади міста. У той же час склад присутніх депутатів ще раз підтвердило наш прогноз щодо деяких змін у конфігураціях фракцій міськради внаслідок цьогорічних президентських та парламентських виборів.

18-та сесія міськради – все за планом

Всього лише через чотири дні після гострих політичних дискусій щодо ситуації в державі депутати зібрались на чергову сесію, щоб вирішити питання життєдіяльності міста. На засідання зареєструвався 31 депутат із 42. 

Більшість рішень сесії міськради стосувались земельних питань, а також внесення змін до бюджету та цільових бюджетних програм. Резонанс викликало рішення про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок. Цим рішенням депутати фактично заблокували одну із популярних схем перекупу земельних ділянок, які виділялись під гаражі, проте згодом використовувались у комерційних цілях. За це рішення проголосували міський голова і 26 депутатів, проти і утримались – жодного, шестеро депутатів (Олескандр Артюх, Сергій Бойко, Сергій Горбовський, Михайло Демченко, Сергій Кріпак, Дмитро Терзов) не голосували. 

Тривала дискусія виникла і через вимогу керівника опозиційної фракції “Батьківщини” Олександра Цертія про звіт голови земельної комісії Олександра Шамардіна, якого опозиціонер звинуватив у земельному дерибані, однак запит депутата не був підтриманий більшістю.

Тепер щодо відвідуваності засідання. Олександр Артюх, Юрій Гребенчук, Олег Мельниченко, Володимир Смірнов, Валентина Яремчук з’явились у сесійній залі з невеликим запізненням.

Ігор Волков, Микола Гамальчук, Ігор Голофаєв, Сергій Калапа, Роман Колісниченко, Валерій Шутка на засіданні так і не з’явились.

Віталій Бєлов, Юрій Гребенчук, Михайло Демченко, Юрій Деркаченко, Лілія Матяшова, Роман Розгачов, Дмитро Терзов, Володимир Смірнов, Богдан Товстоган, Олександр Цертій не досиділи до кінця засідання, залишивши сесійну залу до його закінчення.

Якщо розподілити по фракціях, то не з’явились на засідання два депутати “Нашого краю”, два позафракційних та по одному представнику “Батьківщини” і “Європейської Солідарності”. На частині засідання були відсутні 7 позафракційних, 5 депутатів “Батьківщини” та один представник “Європейської Солідарності”. 

Судячи з того, що більшість прогульників – позафракційні, можемо стверджувати, що належність депутата до будь-якої фракції його дисциплінує. Також можемо констатувати, що чітка належність депутата до опозиції так само не сприяє відвідуванню ним сесій ради.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]