Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2019 07:24

Інвестиції, чи диктат олігархів?

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Законодавчі ініціативи зе-команди №1210 і №1210-1 повністю зупинили всі інвестиції в Кривому Розі через ризик їх прийняття

Законодавчі ініціативи зе-команди продовжують шкодити українській економіці. Так, законопроекти №1210 і №1210-1 повністю зупинили всі інвестиції в Кривому Розі через ризик їх прийняття. АрселорМіттал Кривий Ріг вже зараз, про всяк випадок, виводить дивіденди з країни.

І це не зважаючи на тверду обіцянку прем'єр-міністра Олексія Гончарука про те, що Кабмін не планує підвищувати податки і навантажувати бізнес додатковими виплатами. За його словами, шлях підвищення податкових платежів є неправильним. Очевидно, депутати повинні почути цей посил і повністю переосмислити підхід до оподаткування великого і малого бізнесу при підготовці нового законопроекту. Проте цього наразі, все ще не відбулось.

Пам’ятаєте анекдот про мавпочку, яка не могла ніяк визначитись, вона з розумними, чи з красивими? Приблизно такий важкий вибір доведеться зробити новообраним слугам народу: або вони за залучення інвестицій в українську економіку, або вони за інтереси окремих олігархів. Ганятись за двома зайцями не вийде.

Головною засадою ідеології лібертаріанства, яку підняла на свої прапори партія «Слуга народу» - це максимальне зменшення податкового навантаження та мінімальне втручання держави у приватну сферу. І що ми бачимо? Ми бачимо неприхований лобізм інтересів одного олігарха за рахунок нехтування інтересів решти бізнесу.

Сьогодні найкращим рішенням для податкового комітету ВР в ситуації, що склалася, могло би бути відкликання законопроектів і доопрацювання їх із залученням експертів, як вітчизняних, так і міжнародних. Депутати мають прибрати з нього всі сирі і потенційно шкідливі норми, грунтовно доопрацювати в частині BEPS і тільки після цього повторно виносити на перше читання Верховної Ради.

Із заяв, що оприлюднені в пресі, очевидно, що бізнес готовий до конструктивного і експертного обговорення зміни підходу до нарахування рентної плати в рамках податкової реформи, в т.ч. профінансувати залучених КМУ міжнародних експертів. Саме міжнародники могли би допомогти владі напрацювати якісний закон, який би сприяв розвитку бізнесу в Україні, а не заважав йому.

Як і у випадку з «формулою Штайнмаєра», яка викликала масові протести на вулицях, влада конче потребує діалогу з зацікавленими сторонами. Інакше завтра на майдани вийдуть протестувати робітники закритих через непродуману державну податкову політику заводів. Перша ластівка таких прогнозів уже пролетіла вчора в Кривому Розі, де зібрались робітники місцевих ГОКів.

А тому, щоб не погіршувати інвестиційний клімат України, необхідно приймати лише зважені та добре прораховані рішення. Тільки після всеосяжних розрахунків, підкріплених міжнародною експертизою, можна виносити новий законопроект на обговорення робочої групи.

Відтак, панове депутати, шановний Данило Гетманцев та інші члени фракції «слуг», доведіть, що ви не кишенькові депутати Коломойського, і можете самостійно приймати рішення в інтересах України, а не піднімати руки за те, що вам приносять для голосування!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]