Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2019 00:06

Як кропивницькі депутати підсунули громаді «свиню» на Новий рік

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Аналітики та активісти Асоціації Політичних Наук, спостерігаючи за роботою кропивницьких депутатів в рамках проекту «Атестація депутатів місцевих рад», оцінили якість роботи народних обранців.

У грудні, коли мешканці міста були заклопотані підготовкою до новорічних свят, у міськраді відбулось одразу кілька скандальних голосувань. 19-го грудня, коли більшість українських православних відзначають св. Миколая, депутати зібрались на третє засідання 13-ї сесії 7-го скликання, а 20-го продовжили роботу, закривши четвертим засіданням 13-ту сесію.

Аналітики та активісти Асоціації Політичних Наук, спостерігаючи за роботою кропивницьких депутатів в рамках проекту «Атестація депутатів місцевих рад», помітили чимало цікавого. Але про все по-порядку.

Відвідуваність

На початку третього засідання, тобто 19-го грудня, на сесію зареєструвались 29 депутатів із 42-х. Запізнились п’ятеро: Юрій Деркаченко, Володимир Зайченко, Роман Колісниченко, Вадим Дрига, Богдан Товстоган. Вісім депутатів засідання прогуляли повністю: Віталій Бєлов, Ігор Голофаєв, Сергій Горбовський, Юрій Гребенчук, Сергій Калапа, Роман Розгачов, Володимир Смірнов, Дмитро Терзов. Семеро не досиділи до кінця засідання, а саме: Олександр Цертій, Олександр Рокожиця, Олег Мельниченко, Геннадій Маламен, Роман Колісниченко, Юрій Деркаченко, Сергій Бойко

На початку четвертого засідання, тобто 20-го грудня, з’явилось 33 депутата із 42-х, згодом з’явились ще четверо: Валерій Шутка, Володимир Зайченко, Сергій Горбовський, Максим Линченко. П’ятеро депутатів засідання прогуляли. Прогульниками виявились Михайло Бєжан, Віталій Бєлов, Вадим Дрига, Роман Колісниченко, Анатолій Ларін.

Починаючи з вересня, за п’ять засідань фракція ВО «Батьківщина» мала 10 відсутніх, БПП «Солідарність» - 12, Радикальна партія – 4, УКРОП – 4, Самопоміч – 3, Наш край – 1, Опоблок – 1. Можемо вже констатувати, що депутат Сергій Калапа прогуляв вже чотири засідання поспіль, Рафаел Санасарян, Володимир Смірнов, Юрій Гребенчук, Дмитро Терзов, Роман Розгачов – по три засідання кожен Віталій Бєлов систематично запізнюється, а Кріпак та Цертій не досиджують до кінця засідань. Всі перелічені депутати, за виключенням Кріпака, не входять до провладної більшості, а отже їх присутність суттєво не впливає на прийняття рішень.

Резонансне перенесення виступів представників громадськості на кінець сесії

Виступи представників громадськості, які зареєструвалися на сесії, відтепер заслуховуватимуть не на початку, як було досі, а наприкінці засідання в розділі «Різне». Також головуючий може надати слово представнику громадськості безпосередньо перед розглядом питання, у разі підтримки такого прохання 1/3 від складу депутатського корпусу. Проти цього рішення виступили представники коаліції громадських організацій «Рада експертів». На думку активістів дане рішення:
- Нівелює право громадян бути почутими, адже саме на початку засідання сесії в залі знаходиться найбільша кількість депутатського корпусу та представників ЗМІ. Тому виступи громадян саме у цей час мають найбільш сприятливі умови, аби думка представника громадськості була донесена до загалу. 
- Виступ громадян втрачає сенс, якщо його заслуховуватимуть вже після розгляду питання, у блоці «Різне».
- Це створює незручності для громадян, адже звершення засідання сесії – неуніфіковане. Воно може тривати як кілька годин, так і повний робочий день, тому для представників громадськості буде незрозумілим час, коли саме потрібно прийти на сесію для виступу. 
- Право головуючого надати слово представнику громадськості безпосередньо перед розглядом питання, за умови підтримки 1/3 депутатського корпусу, може перетворитися на інструмент недопущення «невгодних» громадських активістів до висловлення своєї позиції.

Земельне питання забудови біля багатоповерхівки

Питання зміни цільового призначення земельної ділянки по вулиці Космонавта Попова (біля будинку №9/2) викликало резонанс серед депутатів та спричинило чергову хвилю обурення громади. За нього проголосували 24 депутати провладної більшості.
Жителі вулиці Попова вже неодноразово зверталися до очільника міста, виступали на сесії, надсилали запити в ДСНС і прокуратуру з вимогою вивчити ситуацію і вжити необхідних заходів для того, щоб не дозволити місцевому підприємцю Сидорову встановити торгівельну споруду поруч з багатоквартирними будинками безпосередньо на інженерних комунікаціях.
Але головна проблема полягає не тільки в незгоді місцевих жителів: ігнорується виконання містобудівного законодавства та відбувається ухилення від проведення передбачених земельним кодексом аукціонів (відкритих земельних торгів) при передачі земельної ділянки для будівництва об’єктів комерційного призначення у власність або в користування.
На практиці ця схема працює наступним чином: через фізичних осіб – заявників, спритні підприємці безкоштовно отримують з комунальної власності земельні ділянки під начебто будівництво гаражів, ведення садівництва або спорудження житлових будинків. Після цього на сесії міської ради розглядається питання щодо зміни її цільового призначення. Відтак, замість будівництва умовного житлового будинку або гаражу, там цілком “законно” може з’явитися тимчасова споруда, МАФ або інші комерційні об’єкти.

Порушення законодавства

На третьому засіданні було прийнято 41 рішення, проекти яких не були завчасно оприлюднені на сайті Кропивницької міськради. Більшість із них стосуються земельних питань. 
За всі рішення, прийняті з порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації», проголосували депутати промерської більшості Анатолій Ларін і Лілія Матяшова (Опозиційний блок), Микола Гамальчук, Вадим Дрига та Андрій Табалов (Наш край), Рафаель Санасарян (Радикальна партія) і Богдан Товстоган (БПП). Варто зауважити, що Микола Гамальчук – єдиний депутат, який проголосував за всі невчасно оприлюднені рішення всіх 4-х засідань 13-ї сесії.

За результатами наших спостережень, за рік депутати отримають позитивні або негативні оцінки своєї роботи, які сприятимуть усвідомленому та об’єктивному голосуванню виборців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]