Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2017 19:01

"Подарунок" підприємцям від міськради Кропивницького

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Нещодавно бізнес відзначив своє професійне свято – День підприємця. Депутати міської ради Кропивницького зробили підприємцям «подарунок» - створили відділ з питань праці, який може стати інструментом зі знищення бізнесу та збільшення корупції.

Мова йде про Рішення міськради Кропивницького «Про внесення змін до рішення Кіровоградської міської ради від 29 липня 2014 року № 3263 “Про структуру, загальну чисельність та штати апарату Кіровоградської міської ради та її виконавчого комітету, виконавчих органів Кіровоградської міської ради”.

 

Документ передбачає створення «Відділу з питань праці» при міській раді, обов’язки якого, попри ніби нейтральну назву, зосереджені виключно на перевірках підприємців для застосування фінансових санкцій від 3200 до 320000 грн. В ньому закладається необмежені можливості корупційних зловживань інспекторами щодо підприємців.

 

Таку ж саму функцію «перевірки» в нашому місті  вже виконує  інший орган –«Державна інспекція з питань праці». 

Інспектор, всупереч діючому законодавству, матиме необмежену владу, яку не мають ні інспектори ГАЇ, ні поліція, ні СБУ. Маючи лише посвідчення інспектора, без наказу, направлення і рішення суду інспектор матиме право доступу до всіх приміщень, право вести допит, витребувати документи, визначати вину.

 

Відмова у перевірці такому інспектору коштуватиме підприємцю 320 тисяч грн.

За допуск до роботи без оформлення (електронного звіту) підприємець по закону винен 96 тис грн. Це нереальна сума для звичайного підприємця. Такий штраф веде до припинення діяльності і звільнення всіх інших працівників. Штраф по Закону однаково застосовується до підприємниці, яку «по нужді» замінила сусідка по базару і до експлуататора нелегалів. І тут інспектор виступає як Бог – карати чи милувати. Зафіксувати порушення чи закрити очі.

 

Постанова Кабміну №295 від 26 квітня 2017 року (саме постанова, навіть не Закон), якою обґрунтовують прийняття цього рішення чиновники міськради, дискредитує місцеве самоврядування, заздалегідь налаштовуючи на ворожнечу представників місцевого самоврядування та підприємців.


Обговорення з підприємцями проекту 964/1 не проводилось. Остання версія Проекту №964/1, в порушення ЗУ "Про доступ до публічної інформації", не була опублікована.

 

У депутатів є ПРАВО, а не ОБОВ’ЯЗОК створити відділ  по праці. Щоб запобігти прийняттю рішення, з трибуни міськради до депутатів звернулись активісти Економічної групи коаліції громадських організацій "Рада Експертів". Вони вимагали наповнювати Бюджет не штрафами розорених підприємців, а податковими надходженнями. Однак депутати вже вкотре не почули активістів...


Статтю написано в рамках проекту «Транспарентність, фінансове здоров'я та конкурентоспроможність місцевого самоврядування в Україні» за підтримки Посольства США.


Дмитро Сінченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]