Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2016 22:10

Олігархи та безхатченки

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Рух “Під контролем” хотів би нагадати можновладцям, що недостовірні відомості в деклараціях є підставою для притягнення до дисциплінарної чи адміністративної відповідальності відповідно до закону про запобігання корупції.

Всеукраїнський рух проти політичної корупції “Під контролем” продовжує здійснювати моніторинг діяльності органів влади. Ця стаття присвячена аналізу майнових декларацій чиновників, пов’язаних зі сферою житлово-комунального господарства на Кіровоградщині. Активісти проаналізували декларації 37 чиновників Кіровоградської облдержадміністрації, облради та міськради за 2015 рік.

Зокрема, в КОДА під моніторинг потрапили голова, його заступники та керівництво департаментів, дотичних до сфери ЖКГ. В обласній раді досліджені декларації керівництва обласної ради та керівництво постійних комісій, пов’язаних із ЖКГ. У міськраді підконтролівці перевірили статки міського голови, його заступників, секретаря міськради, членів виконкому, а також керівництва управлінь виконкому та депутатських комісій, що мають стосунок до житлово-комунального господарства.

ГОЛОВА ОДА ТА ЙОГО ЗАСТУПНИКИ

Перше, що можна розповісти про відповідь обласних чиновників на інформаційний запит активістів – посадовці приховують прізвища, імена та по-батькові членів своїх родин. Всі копії декларацій, які отримала “Асоціація Політичних Наук” (партнер руху “Під контролем” у Кіровограді – авт.), були без згаданих даних. Це єдиний випадок, коли чиновники вважали цю суспільно-важливу інформацію “особистою”. Адже коли невідомо, як звати членів родини чиновника, не можна перевірити дані щодо його статків. Довелось аналізувати те, що отримали, паралельно оскаржуючи відсутність запитуваної інформації у відповіді на запит.

Ключові органи реалізації політики у сфері ЖКГ на обласному рівні – це Кіровоградська облдержадміністрація та її структурні підрозділи: департамент ЖКГ та управління регіонального розвитку.

Найбагатшим в КОДА є її очільник Сергій Кузьменко, представник БПП “Солідарність”. Згідно даних декларації, у 2015 році разом із родиною губернатор заробив 720 393 гривні.

Родина його заступниці Світлани Лобанової заробила 215 609 грн. У її родині головним годувальником був її чоловік. За нею слідують інші заступники голови ОДА – Олександр Мільто та Сергій Коваленко. Вони заробили 127 768 та 127 552 відповідно. Якщо ж говорити про сукупний дохід родини Мільто, то він становить майже 128 тис. грн. Сергій Коваленко, перший заступник, згідно з декларацією, родини не має.

Далі в умовному рейтингу доходів слідує директор департаменту ЖКГ Ольга Довжук, яка із сім’єю заробила 162,7 тисячі гривень, обігнавши ще одного заступника Кузьменка, родинний дохід якого склав 157,1 тис. грн. У хвості рейтингу – начальник управління регіонального розвитку ОДАВікторія Кулікова, яка заробила менше 100 тис. грн. за рік.

З приводу нерухомого майна та автівок можна сказати, що керівництво області живе доволі скромно. Земельних магнатів лише двоє – Сергій Кузьменко має 72 480 м2, а його заступник Сергій Коваленко – 50 тис. м2 землі. Дохід від оренди землі вказано всього лиш 8 158 та 1449 грн. відповідно.

Усі чиновники забезпечені власним житлом, проте найбільший маєток має губернатор – 467,4 м2, а також квартири 127,6 та 68,3 м2. А от із транспортними засобами “не склалося” – жодного автомобіля ані він, ані його родина не задекларували. Власний автомобіль Toyota Land Cruiser Prado 2007-го року має лише Олександр Мільто. По одному автомобілю мають родини Лобанової (Chevrolet Cruze 2012 року) та Довжук (Samand EL 2008 року).

КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛРАДА

В облраді дали найповнішу відповідь на запити активістів руху “Під контролем”. Надавши всю інформацію, яка була в наявності, облрада також переадресувала запит депутатам, що не надавали своїх декларацій в апарат ради. Активісти досі продовжують отримувати відповіді від самозайнятих депутатів. Однак наявної інформації вже вистачає, щоб робити певні висновки.

Найзаможнішим серед керівництва обласного самоврядування виявилась родина депутатки від БПП “Солідарність” Наталії Ревенко, заступниці голови комісії з питань ЖКГ, будівництва та використання природних ресурсів. За минулий рік їх дохід склав 347 207 грн.

Другим за доходом виявився голова постійної комісії з питань власності, лідер фракції “Наш край” Олександр Чудний. Його родина заробила 341 899 грн. Умовну “бронзу” рейтингу отримує секретар постійної комісії з питань бюджету від УКРОПу Людмила Мусієнко. Її сукупний дохід склав 329 366 грн. Дані про членів родини в декларації відсутні.

Аж на 4-му місці опинився голова облради Олександр Чорноіваненко (ВО “Батьківщина”) з доходом 255 533грн. Далі йдуть секретар комісії з питань ЖКГ від Самопомочі Артем Погребнюк – 233 538 грн., та голова тієї ж комісії від Батьківщини Юрій Кайдаш, який заробив 209 900грн. самостійно, не зазначивши даних про рідню. Сімку посадовців з доходом понад 200 тис. закриває заступник голови комісії з питань бюджету від БатьківщиниВалерій Кальченко (даних про родину в декларації не має).

Дохід одного з найближчих соратників та бізнес-партнерів голови ОДА – першого заступника голови облради Юрія Гугленка (БПП) задекларований у сумі всього лиш 97 484 грн. Найбільше ж здивував дохід заступника голови облради від Свободи Ігоря Степури, він склав… 0 грн. Також політик не має жодного майна і не зазначив жодного члена родини в декларації.

Цікава ситуація і з землею, що перебуває у власності чиновників облради. Так, найбільшим землевласником виявився голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та земельних відносин Микола Давидовський (БПП) – 125 500 м2, і це при доволі скромному річному доході – 88 тис. грн.

На другому місці опинилась родина вищезгаданої Наталії Ревенко – 60 179,9 м2. Воно й зрозуміло – ця родина мала найбільший річний дохід. На третьому місці – Орлов (38 300 м2), на четвертому – Гугленко (21 117 м2), на п’ятому – Мусієнко (14 800 м2).

Всі депутати мають хоча б по одному автомобілю. Найбільший автопарк легкових авто має батьківщинівець Кайдаш (Mitsubishi Pajero Wagon 3.0 2008 року, Ford Focus 1,6 2004 року та Citroen C4 2012 року). Самопомічанин Погребнюк має два легкових та два вантажних автомобіля (“Хюндай Туксон” 2008р., “ТАТА 613? 2007р., автокран КАМАЗ 1983 р. та “Сангйонг актіон” 2010р.).

Лідер обласного осередку партії “Наш край” депутат Чудний виявився власником водного транспортного засобу. Він задекларував надувний гумовий човен “Колібрі” 2008 року.

Найбільша сума на рахунках в банку задекларована у родини Погребнюка – 300 тис.грн., після нього йде Чорноіваненко – 203 150грн.

ЧИНОВНИКИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ МІСЬКРАДИ

Найбільше проблем під час моніторингу виникало у спілкуванні з апаратом Кіровоградської міськради. Замість відповіді на запит Асоціації Політичних Наук, активісти отримували відписки і рахунки за сканування декларацій. Зрештою, доводиться аналізувати лише ті дані, які були отримані з відкритих джерел (сайту міськради) або від партнерських організацій. Дії чиновників міськради щодо ненадання інформації обов’язково будуть оскаржені у відповідних органах.

Символічно відкриває рейтинг доходів серед посадовців міськради мер міста Андрій Райкович (БПП “Солідарність”) із особистими статками (в декларації відсутні дані про родину) у сумі понад 19,388 мільйонів гривень. Що і не дивно, адже він – власник одного з найбільших у місті підприємств – М’ясокомбінату “Ятрань”. Однак, що цікаво, чиновник не має жодного автомобіля, а на рахунках у банках тримає лише трохи більше 30 тис .грн.

На другому місці за рівнем доходів, згідно даних із отриманих декларацій, опинилась родина депутатів Шамардіних, фракція “Рідне місто”. За звітний рік вони заробили 545 440 грн. Катерина Шамардіна – секретар комісії з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку.

Третю сходинку посідає заступник міського голови Олександр Мосін. Його родина заробила 334 273грн. на четвертому місці – начальник управління капітального будівництва Віткор Ксеніч (175 738грн.), на п’ятому – керуюча справами виконкому міськради Альвіна Бондаренко(156 314грн.), на шостому – начальник головного управління ЖКГ Олександр Хачатурян (129 765грн.), і закриває сімку лідерів – Вадим Мездрін, начальник управління містобудування та архітектури – головний архітектор міста (105 654грн.).

Решта депутатів та посадовців заробляють менше ста тисяч на рік на родину. Проте є й такі, що побили рекорд вищезгаданого депутата облради Степури, адже мають не відсутні доходи, а від’ємні. Тобто, їх видатки були більшими за доходи. Це, по-перше, член Кіровоградського виконкому, голова Кіровської районної в місті Кіровограді ради від БПП Олександр Кришко. Його родина з п’яти чоловік отримала за рік лише 43 450 грн., проте, якщо відняти задекларовані витрати, отримаємо мінус 21 568 грн. І це при тому, що депутат має 57 700 м.кв. землі, два автомобілі та будинок площею 82 м.кв.

Більш від’ємний баланс має депутат від РПЛ, голова “Комісії з питань діяльності ради, депутатської етики, Регламенту міської ради, відзначення нагородами, забезпечення законності, релігії, засобів масової інформації, регуляторної політики, підприємництва, інвестицій та зовнішньоекономічної діяльності”, підприємець Михайло Демченко. Він, не маючи жодного доходу за звітний період, спромігся виплатити 75 тис. грн. кредиту за себе і, УВАГА!, за членів родини, які у нього, згідно декларації, відсутні. Також депутат має у власності будинок на 280 кв.м., земельну ділянку 600 кв.м., гараж 60 кв.м., “інше нерухоме майно” 80 кв.м. та вантажний автомобіль.

Загалом же, якщо не враховувати родину підприємців Шамардіних, найбільше у Кіровограді заробляють і мають найбільше власності чиновники міськради, а не депутати. Найбільші маєтки мають Райкович (884,9м.кв.), Бондаренко (620 м.кв.) та Мездрін (424 м.кв.). Практично всі мають автомобілі та квартири, дехто по кілька штук.

Як випливає з поверхневого огляду майнових декларацій чиновників, деякі з них викликають ряд питань. Інколи задекларовані доходи не корелюються із задекларованими видатками. На наступному етапі моніторингу активісти руху “Під контролем” проаналізують відповідність майнових декларацій фактичному стилю життя чиновників та народних обранців.

Наостанок Рух “Під контролем” хотів би нагадати можновладцям, що недостовірні відомості в деклараціях є підставою для притягнення до дисциплінарної чи адміністративної відповідальності відповідно до закону про запобігання корупції.

Дмитро Сінченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]