Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.05.2016 18:43

Змова місцевого рівня, або Політичні ігри по-кіровоградськи

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

За активністю політичного життя у Києві далеко не завжди помічаються скандали та багатоходівки на регіональному рівні. Наприклад, на останньому засіданні сесії у місті Кіровограді прийняття нового регламенту вилилось у несподівану відставку секретаря міськ

За активністю політичного життя у Києві далеко не завжди помічаються скандали та багатоходівки на регіональному рівні. Наприклад, на останньому засіданні сесії у місті Кіровограді прийняття нового регламенту вилилось у несподівану відставку секретаря міськради Володимира Смірнова.

Депутати знову вирішили вчергове порушити закон, і з голосу внесли питання про недовіру секретарю. Чому не оприлюднили за 20 робочих днів проект рішення, як того вимагає Закон "Про доступ до публічної інформації"? Причина банальна - це і є "винятковий випадок".

Саме той, проти наявності якого в проекті регламенту активно виступали громадські активісти... і за наявність якого виступав секретар міськради, вважаючи це "компромісом" з корумпованою більшістю міськради. Компроміси із совістю погано завершуються...

Однак, як виявилось, Володимир втратив посаду через… спробу прийняти демократичну версію регламенту міськради у змові з, ким би ви думали? З депутатами Опоблоку та Нашого краю! Для тих, хто не в курсі, варто пояснити розклади кіровоградської міськради.

Міський голова Андрій Райкович – представник БПП «Солідарність». Більшість була сформована у складі БПП (8), Батьківщини (6), Укропу (4), а також представників Самопомочі (3), РПЛ (3) та Свободи (2), об’єднаних у групу «Європейський вибір» (8). В опозиції опинились відповідно, «Наш край» (7) та «Рідне місто» (3), об’єднаних у групу «Рідний край» (10), та Опозиційний блок (5). Тобто, всього в «коаліції» - 27 чоловік, в «опозиції» - 15.

Секретарем міськради було обрано представника Самопомочі Володимира Смірнова. У створених семи комісіях 2 (бюджетну і земельну) очолили представники БПП, 2 (регламентну і освітню) – РПЛ, і по одній члени УКРОПу (транспортну), Батьківщини (ЖКГ), та Нашого краю (медичну).

При цьому до комісії з питань ЖКГ (найжирнішої) не пустили жодного представника від Рідного краю і Опоблоку. По одному представнику від двох останніх політичних сил відмовились входити до будь-якої іншої комісії, окрім цієї.

Представника Батьківщини мали обрати заступником міського голови, проте його кандидатуру не підтримали в БПП через… підтримку кандидатом українського варіанта назви міста (БПП, яка майже повністю складається з екс-регіоналів, проштовхує проросійський варіант «Єлисаветград»). Після провального голосування батьківщинівці навіть погрожували вийти з хиткого коаліційного утворення, проте не наважились.

І ось в один момент хиткий баланс був зруйнований. Чому Смірнову було так важливо прийняти новий регламент? Схоже, це саме той випадок, коли мова йде про ідеаліста, який випадково потрапив у політику. Кіровоградська Самопоміч виявилась чи не єдиною політичною силою, яка всерйоз поставилась до підписаного під час виборчої кампанії Меморандуму з громадськістю, що об’єдналась в рамках коаліції «Прозорі ради».

Тому Смірнов одразу після виборів взявся за виконання зобов’язань Самопомочі, увійшов до складу робочої групи з регламенту, подав документ, розроблений громадськістю і домігся взяття саме його за основу. Паралельно він встиг домогтися прийняття ще двох Положень з «базового пакету документів», запропонованих міськраді громадськими діячами.

Не зважаючи на суттєвий опір депутатів «старої генерації», регламент, що було винесено на сесію, навіть попри норму про «виняткові випадки», був значно прогресивнішим від регламенту попереднього скликання.

Розуміючи небезпеку реформ для себе, депутати з місцевої БПП почали кампанію проти прийняття документу, із засідання в засідання відтерміновуючи його розгляд. Єдиним варіантом виходу із ситуації Смірнов вважав ситуативне голосування Євровибору з депутатами РК і ОБ, в обмін на включення двох їх депутатів до комісії ЖКГ. Голосів вистачало.

Спроба, однак, виявилась невдалою. Не зважаючи на попередні домовленості, представники РПЛ та Свободи в останній момент «дали задню». Смірнова на тому ж таки засіданні замінили представником РПЛ, регламент прийняли не тільки з «винятковими випадками», але і з незаконними бар’єрами для громади у вигляді «попередньої реєстрації» бажаючих бути присутніми на засіданні.

Після незаконного внесення в порядок денний питання про недовіру секретарю міськради (за Законом, будь-який проект рішення має бути оприлюднений за 20 робочих днів до голосування), фракції РК і ОБ залишили сесійну залу, в знак протесту проти… небажання першочергово розглянути питання про виділення землі ветеранам АТО (атошникам, Карл!)… якийсь сюрреалізм…

Чому Смірнова «злили» свободівці? Бо не могли голосувати спільно з екс-регіоналами з ОБ і РК. Що цікаво, бути в коаліції з БПП, майже повністю укомплектованою тими ж екс-регіоналами, які, до того ж, визнані громадськістю «ватою року», їм нічого не заважає.

Чого досягнули радикали? Отримали ніби і зовсім свого, проте ще більш залежного від мера секретаря, який навіть не намагатиметься діяти самостійно та мати власну позицію. Кардинально зменшили свій вплив у коаліції, адже знищили групу «Європейський вибір».

Що отримала БПП? Ще більше зміцнила свій вплив всередині коаліції, показала всім, що буває з «незгодними» та самостійними політиками. Однак сама «коаліція» втратила 3-х депутатів, а тому стала ще менш стабільною в голосуваннях.

Що отримала Самопоміч? Партія втратила свого секретаря міськради, однак отримала самостійність і можливість критикувати дії вчорашніх партнерів. Смірнов пішов «героєм», що не поступається принципам, а тому зробив свою досі невеличку партію суб’єктом кіровоградської політики. При вмілому використанні такого потенціалу партія може претендувати на перемогу у наступних виборах.

Що отримала громада? Реальну загрозу зміни формату коаліції, де Батьківщину, РПЛ і Свободу замінять дисципліновані фракції «Рідний край» і, як мінімум неформально – Опоблок. Ціною питання для мера стане та ж таки комісія ЖКГ. Цей формат більшості може стати причиною подальшого поглиблення закритості місцевої влади від громади і продовження старих схем дерибану.

Хоча могли б у існуючому форматі замінити БПП на Рідний край, а то і Опоблок, які на практиці виявилися більш проєвропейськими і проукраїнськими, ніж місцеві порошенківці…

 

Дмитро Сінченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]