Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2020 17:58

Що насправді відбувається з ринком газу?

Експерт газового ринку. Голова правління ПрАТ "Кременчукгаз", член Асоціації газового ринку України

Відкриття ринку газу — це великий крок для розвитку України. Першими, хто відчує ці переваги, стануть споживачі.

Адже тепер обрати постачальника так само легко як вибрати мобільного оператора. Для цього потрібен лише невеликий пакет документів.

Умовно споживачів можна поділити на два типи: активні, які будуть з першого дня аналізувати ситуацію; та інертні, які не будуть нічого змінювати. За допомогою цієї реформи у активних з'являється більше можливостей для вільного переходу. Вони будуть обирати компанію з найбільш вигідною для них пропозицією.

У цей же час усі компанії перейшли на ринкові умови. Першочерговим фактором у боротьбі за споживачів стає ціна.

Проте чи можна вважати, що відкритий газовий ринок буде працювати?

Механізми реалізації цього переходу досі невідпрацьовані. Це може стати причиною утворення бюрократичних схем та монополізації газової промисловості. Розглянемо чому такий розвиток подій більше ніж можливий.

В Україні досі не сформований біржовий ринок природного газу як ресурсу. Раніше УкрГазВидобування гарантовано забезпечувало потреби населення газом, що видобувається в Україні. Наразі ж весь цей газ від УкрГазВидобування потрапляє в користування НАК “Нафтогазу України”. І всі інші компанії вимушені купувати газ вже у нього, за встановленими Нафтогазом цінами. Це створює простір і можливості для спекуляцій, а саме – для утворення штучного дефіциту ресурсу та самостійного формування ціни.

Залишається незрозумілим: як конкурувати компаніям у таких умовах?

Щоб уникнути цієї монополії, постачальникам необхідно дати змогу купувати газ в УкрГазВидобуванні напряму, через біржу. Це створить прозорі ринкові умови ціноутворення та справжню конкуренцію між компаніями. Ми неодноразово офіційно зверталися через Асоціацію газового ринку України до уряду про врегулювання питання продажу газу на біржі. Дуже сподіваємося на справедливе рішення.

В сучасному вигляді відкриття ринку газу нагадує чергову спробу показово виконати правові зміни для ЄС. Держава приймає такі рішення для асоціації, щоб отримати грошові транші. Тому, на жаль, сьогодні зміни у газовій промисловості мають лише формальний характер.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]