Про автора

Андрій Лига Співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Професійна діяльність. Співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

Травень 2017 - лютий 2018 - експерт-аналітик регрантингового проєкту "Реформування системи захисту прав споживачів для забезпечення високого рівня захисту цих прав згідно з Угодою про асоціацію Україна-ЄС" за фінансування Міжнародного фонду "Відродження" та Європейського союзу.

2014 - начальник відділу з соціально економічного розвитку Єнакіївська міська рада, м. Єнакієве. 

2005-2014 - начальник відділу з питань захисту прав споживачів Єнакіївська міська рада, м. Єнакієве.

1999-2002 - головний спеціаліст, та заступник начальника відділу реалізації та постачання вугілля ДП "Орджонекідзевугілля" управління "Орджонекідзевуглепостачання", м. Єнакієве.

Громадська діяльність та наукова діяльність. З 2011 року, є членом правління Всеукраїнської Федерації Споживачів "ПУЛЬС".

З початком АТО надав волонтерську допомогу певним підрозділам Національної гвардії та ВСУ, в результаті на початку серпня 2014 чого опинився в полоні у сепаратистів (банда Безлера) звідки самостійно втік, та вийшов до батальйону Кульчицького Національної гвардії України біля селища Новолуганське наприкінці серпня. З вересня 2014 проживаю в Києві як вимушений переселенець.

З листопада 2014 член робочих груп "№ 8 Технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, географічні зазначення, безпека продукції" та "№ 9 Торгівля послугами (включно з захистом споживачів), рух капіталів, заснування та діяльність компаній" платформи громадянського суспільства Україна - ЄС.

З грудня 2014 готував листи з пропозиціями покращення прав споживачів, до 10 проєктів регуляторних актів з цієї тематики розміщених для обговорення на сайті Мінекономрозвитку та до 4 законопроєктів наданих для пропозицій помічниками депутатів ВРУ (зокрема до законопроєкту 5548), брав участь у розробці "Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року" та плану заходів до неї.

З 2015 член керівної ради Національного органу стандартизації (за квотою громадських об’єднань споживачів).

У 2015 виступив одним засновників та з того часу є членом правління ГО "Новий день України" та БФ "Душа та серце з Україною".

З 2017 року член громадських рад при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України та Міністерстві фінансів України.

З 2017 експерт громадської ради Держродспоживслужби України.

У 2018 році став співавтором наукової статті "Система захисту прав споживачів: досвід ЄС" Вісник Київського національного торговельно-економічного університету №3.

Освіта. Вища-повна. Магістр державного управління, економіст. 2009-2010: Донецькій національний технічний університет, спеціалізація – магістр державного управління.

1998-2002: Донецький національний університет, спеціальність - економіст.

Контакти
E-mail: [email protected]