Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2016 14:09

Заборону використання «георгієвської стрічки» необхідно прискорити

Старший науковий співробітник Державної установи "Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України"

Нормативно-правове забезпечення попередження та боротьби з сепаратизмом має розвиватися швидше і робота на випередження в цьому сенсі має вестися безперервно.

Ще 2 червня 2015 р. на розгляд Верховної Ради України було подано проект Закону України про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки № 2987 , метою якого є встановлення диференційованої адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на пропаганду в Україні георгіївської (гвардійської) стрічки, як символу російської окупації та агресії. З того часу законопроект № 2987 пройшов антикорупційну експертизу в Комітеті з питань запобігання і протидії корупції ВР України (висновок від 1 липня 2015 р.) та був визнаний таким, що не суперечить положенням Конституції України (висновок Комітету з питань правової політики та правосуддя від 3 листопада 2015 р.). Всі розглянуті висновки є досить обґрунтованими та з їх положеннями слід погодитися.

Однак, відповідно до висновку Головного науково-експертного управління від 4 серпня 2015 р. рекомендовано за результатами розгляду в першому читанні законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. При цьому у висновку, на нашу думку, не наведено достатніх аргументів щодо повернення законопроекту № 2987 на доопрацювання.

Агресія збоку РФ та ведення гібридної війни, яка, окрім всього іншого, передбачає проведення різноманітних агітаційно-пропагандистських акцій, в тому числі і щодо експлуатації історичної пам’яті Українського народу та його бойової слави, участі у Другій світовій війні тощо. Звісно, такі заходи ретельно готуються та використання тих чи інших слоганів, символів та інтерпретація подій, яким, начебто, присвячений захід, ретельно проробляються до проведення акцій. До проведення акцій залучаються ЗМІ та професійні провокатори. Не дивлячись на це, до початку березня 2016 р. законопроект № 2987 знаходився на розгляді в головному стосовно проходження проекту Комітеті ВР України - Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Все ж, 16 березня 2016 р. згаданим Комітетом за наслідками обговорення ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні законопроект № 2987 прийняти за основу. Але вже майже місяць важливий проект не може попаси до порядку денного.

Прийняття законопроекту № 2987 необхідно прискорити та якомога швидше винести на розгляд Верховної Ради враховуючи наступне. 10 квітня 2016 р. в м Одеса окремі мешканці (та, неодмінні супутники таких заходів – гастролери та куратори) влаштували покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу на честь Дня визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників. Досить звичне явище, на яке збираються переважно представники похилого віку не без участі і більш молодих людей із завданням влаштування провокацій та створення сприятливої медіа картинки для російських ЗМІ. Більш-менш професійна діяльність на цьому заході представників правоохоронних органів попередила масові заворушення та сутички, однак були присутні і епізоди, які мають привести до настороги. На відео від «Громадське TV Одеса» (увага, на відео присутня ненормативна лексика), час 4:33 , однією з активних учасниць словесної перепалки під час затримання учасника акції (молодого чоловіка) пролунала фраза, яка може мати неабиякий пропагандиський зиск для проросійських ЗМІ та претендує перекочувати на всі подібні заходи. При цьому, учасники акції знаючи негативне ставлення до демонстрації символів, які використовуються окупантами та колаборантами, все одно взяли до рук червоні прапори та розмістили на одязі георгієвські стрічки, видимо, як виклик суспільству. Так ось ця фраза мовою оригіналу « это наш пацан, он защищал георгиевскую ленточку». Отже, у нас з’являється екстериторіальний статус (бо пропагандистський статус «захисник Донбасу» має територіальну прив’язку, захисник «руського міра» має слабку візуальну прив’язку, однак, поряд із доволі серйозним ідеологічним підґрунтям) «захисника георгієвської стрічки». Чому саме маємо сприйняти з насторогою такі та подібні вирази? 2 травня буде друга річниця подій в Одесі, 9 травня – День перемоги. Неодмінним супутником заходів, присвячених двом подіям, будуть акції з використанням даної символіки, а при сутичках, які всі ми впевнені, готуються та провокуються заздалегідь, будуть використовуватися саме такі візуальні символи як зазначена стрічка із статусом її носія – «учасника заворушень як захисника такого символу».

Отже, скоріший розгляд та прийняття проекту № 2987 може попередити використання цього символу у пропагандистських цілях, надасть правоохоронним органам повноваження вилучати та/або не допускати до проведення масових акцій осіб – носіїв такої стрічки, яка у сутичках, до речі, може ще використовуватися як позначка «свій – чужий» за аналогією масових акцій на Донбасі весни 2014 р. Також цей законопроект може сприйматися як розвиток ідей щодо вдосконалення кримінального та адміністративного законодавства України щодо притягнення до відповідальності громадян за колабораціонізм і сепаратизм. Авторами проекту вірно вказано прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття проекту Закону. Прийняття цього проекту сприятиме посиленню охорони громадського порядку, уникнення провокацій з використанням георгіївської (гвардійської) стрічки. При цьому будуть забезпечені права осіб, які мають законне право на використання гвардійської стрічки та її зображення (наприклад, ветерани, нагороджені Орденом Слави).

Розуміємо, що прийняття проекту № 2987 неодмінно спричинить істерику у ЗМІ, але з огляду на події «руської весни» на Донбасі це необхідний та своєчасний крок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]