Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2007 16:54

Карта майбутнього українця – PR чи спроба візуалізації майбутнього?

Маркетингові комунікації. PR. SMM. Digital

20 серпня на передодні 16-ї річниці Незалежності України компанією "Київстар" була презентована "Карта майбутнього України". По словам інціаторів, карта майбутнього – це набір понять, без яких майбутнє громадян країни, не буде позитивним.

20 серпня на передодні 16-ї річниці Незалежності України компанією "Київстар" була презентована "Карта майбутнього України". По словам інціаторів, карта майбутнього – це набір понять, без яких майбутнє громадян країни, не буде позитивним.

В основі карти – п'ять "мозкових штурмів" за участю відомих українців та масштабні соцілогічні дослідження проведені Київським Міжнародним Інститутом Соцілогії на замовлення мобільного оператора. Мета перших – намалювати позитивні сценарії розвитку українського суспільства в таких сферах, як цілеполягання, здоров'я, культура, молодь та бізнес.

Результатом роботи соціологів стало "Бачення свого майбутнього населенням України" - 20 сторінковий документ в якому викладені типові уявлення щодо майбутнього, його тенденції та тренди.

Узагальнивши цю інформацію «Київстар» презентував набір цінностей, які складають зараз майбутнє громадянина України: 1) сім'я та діти; 2) здоров'я; 3) матеріальні блага; 4) спілкування і порозуміння; 5) рішучість, упевненість і саморозвиток; 6) робота та кар'єра; 7) освіта, навчання і здобуття знань; 8) духовність і культура. Причому спілкування та порозуміння є об'єднуючим фактором, без якого не можливе існування всіх інших складових «Карти майбутнього». Без спілкування своє життя не можуть уявити близько – 82 % українців.

37,37 КБ

На перший погляд – традийційний набір понять, але якщо ми подивимось на "Карту майбутнього українців" через призму досліджень проведених КМІС, то прийдемо до цікавих висновків.

Так, згідно з результатами, більше 70% наших співвітчизників не мають стартегічного бачення власного майбутнього, а більше 50% - уявляють його доволі смутно. Додаймо до цього 70% які вважають, що майбутнє залежить від "держави", "долі", чи "родичів" і ми отримаємо доволі песимістичну картину. Проживши 16-ть років незалежними українці не спромоглися піднятися над буденістю і подивитись в перспективу. Замість стратегічного розвитку вибрали топтання на місці та коливання між різними сценаріями розвитку власного майбутнього.

Можливо, виною всьому наше аграрне минуле? Адже важко розраховувати на власні сили тому, тому чий урожай залежить від погоди.

Та зараз не 16-те, а 21 століття – глобальний світі інформаційної епохи в якому сенс ідея, сенс коштує більше, ніж матеріальна річ, яку вона позначає. А у нас за за останіх шістнадцять років жодна інституція нашої країна не спромоглася на формулювання довгострокових цілі та стратегії. Я не кажу про формування, а хоча б про формулювання. Владні інститути, масс-медіа, четвертий сектор живуть в кращому випадку "до виборів".

А може і не варто очікувати від них ідей та симислів? Можливо це в інтересах великого соціально відповідального бізнесу, який дуже залежить від своїх клієнтів? Такої думки притримується відомий телеведучий та редактор журналу "Тиждень" Ю.Макаровов, який вважає, що надихнути українців на бачення кращого майбутнього може вдало структурований бізнес, який має необхідні ресурси та можливості, щоб сприяти формуванню позитивного сценарію майбутнього кожного українця та суспільства в цілому.

І справді, компанія Київстар є єдиною українською компанією, від якої щосекунди залежить можливість спілкування половини населення країни. Але ця залежність – як двосічний меч – сама компанія залежить від досекундного вибору та майбутнього мільйонів абонентів. І тут хочеш, не хочеш, та треба давати власним абонентам більше – не тільки на рівні послуг чи якості зв'язку.

Можливо, презентована мобільним оператором "Карта майбутнього України" не може служити вектором розвитку всієї країни, але може бути гарний орієнтиром для кожного горомадянина нашої країни напередодні 16 річниці Незалежності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]