Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2016 21:36

Проблеми "обов’язковості" ОСББ

На сьогоднішній день реформами пронизані більшість сфер життя суспільства, проте головна сфера, житлово-комунальних послуг, знаходиться у занепаді і потребує комплексного підходу для виходу із цього занепаду і подальшого розвитку. Протягом цього року спост

У минулому році було прийнято, дуже важливий ЗУ «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», яким на час прийняття здавалося буде вирішено питання з функціонуванням ОСББ та роботою ЖЕКів раз і назавжди.

Проте виявилося не все так просто і легко буде для мешканців багатоквартирних будинків.

По-перше, законом визначено, що до 1 липня 2016 р. мешканці багатоквартирних будинків повинні обрати управителя або створити у своєму будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – ОСББ.

Необхідно зазначити, що за даними Державної служби статистики України налічується близько 240 000 багатоквартирних будинків. Більше того 20 % з них визнано аварійними, а неофіційно – приблизно стільки ж.

По-друге, законом хоч і врегульовано спірні моменти, проте, як показує мій практичний досвід, коли мешканці ініціюють реєстрацію ОСББ або хочуть змінити діюче правління, і починаються різні конфлікти між мешканцями цього будинку. У даному випадку, краще звернутися до фахівців-юристів, які роз ’ яснять норми законодавства і допоможуть юридично грамотно скласти усі документи для нормальної роботи ОСББ.

По-третє, згідно з ч. 2 ст. 42 Земельного кодексу України земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Проте станом на сьогоднішній день такий порядок не встановлений (затверджений) КМУ.

І це не повний перелік проблемних питань щодо функціонування ОСББ у нашій державі. Вважаю, що перш ніж впроваджувати обов’язковість функціонування ОСББ в Україні потрібно було врахувати досвід інших країн зі схожою правовою системою та економічним розвитком. На жаль, цього не зроблено, тому дивуватися не потрібно, коли будуть з ’ являтися нові проблеми в роботі ОСББ.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]