Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.12.2016 15:45

Енергосервіс – не фальшстарт, а технічна пауза

Голова оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму

Нинішнього року в Україні, попри всі труднощі та розмови скептиків, було укладено перші 20 енергосервісних контрактів - у Києві, Одеській, Вінницькій та Полтавській областях. Отже, 20 будівель шкіл та дитячих садочків будуть модернізовані приватними ЕСКО-к

Нинішнього року в Україні, попри всі труднощі та розмови скептиків, було укладено перші 20 енергосервісних контрактів - у Києві, Одеській, Вінницькій та Полтавській областях. Отже, 20 будівель шкіл та дитячих садочків будуть модернізовані приватними ЕСКО-компаніями завдяки прийнятому в минулому році закону «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації», який дав старт ринку енергосервісу.

Але з 1 серпня 2016 року, коли вся бюджетна галузь країни перейшла з паперових тендерів на систему електронних закупівель, укладення ЕСКО-контрактів призупинилося. Адже згідно з новим законом «Про публічні закупівлі» вибір енергосервісних компаній має відбуватись так само, як і всі державні тендери, – через ситему Prozorro. Це викликало необхідність внесення змін в закон про енергосервіс, де має бути прописаний механізм таких електронних закупівель та власне технічна реалізація цього алгоритму у Prozorro.

Тендер для ЕСКО кардинально відрізняється від тендера на будь-які інші види держзакупівель. Якщо в решті тендерів учасники змагаються за принципом редукціону, де перемагає той, хто запропонує бюджетній установі нижчу ціну, то в ЕСКО ціни не має. ЕСКО-компанії змагаються за принципом аукціону: перемагає той, хто запропонує вищий коефіцієнт ефективності, тобто більшу економію витрат на енергоресурси протягом 20 років.

Ще на початку року групою експертів з Держенергоефективності, Європейського Банку Реконтрукції і Розвитку, КиївЕСКО та Асоціації «Інноваційний Розвиток України» був розроблений законопроект, що зареєстрований у Верховній Раді під номером 4549. Він не тільки визначає механізм тепер уже електроних ЕСКО-тендерів, а і усуває багато недоліків в законодавстві, що були виявлені під час укладення перших 20 контрактів. Але проходження законопроекту через Верховну Раду затягнулось на місяці, і у найкращому випадку від буде прийнятий до кінця року. А оскільки для технічної реалізації програмістам Prozorro потрібно ще 5-6 місяців, маємо ризик втратити весь 2017 рік, адже проведення тендерів у другій половині року не дасть можливість переможцям встигнути реалізувати заходи до початку опалювального періоду.

І компанії, які планували укладення контрактів, і місцеві влади, які вирішили замовляти енергомодернізацію дитячих садочків, шкіл та лікарень, зрозуміли: процес поставлено на паузу, і як довго вона триватиме – наразі не відомо.

Але хочу всіх запевнити – пауза не затягнеться, ми не втратимо наступний рік.

За ініціативи Асоціації «Інноваційний Розвиток України» народні депутати звернулися до Прем’єр-міністра та Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням дати розпорядження щодо прискореного внесення змін в алгоритм системи Prozorro. Нам вдалося зібрати всі залучені в цей процес сторони: представників донора (це Європейський Банк Реконструкції та Розвитку), відповідальних державних структур – Держагентства з енергоефективності та енергозбереження, Мінекономрозвитку, а також підрядників, ІТ-компанії. Ще в жовтні було проведено кілька продуктивних зустрічей, ЄБРР погодився надати технічну та фінансову підтримку, а МЕРТ вже розробляє технічне завдання. процес технічної реалізації вдалось організувати паралельно з розглядом законопроекту у парламенті. У результаті ефективної взаємодії всіх учасників процесу маємо цілковиту впевненість у тому, що навесні процес буде знято з паузи, ЕСКО-аукціони вProzorro запрацюють, і до наступного опалювального сезону вже реалізовуватимуться нові проекти енергомодернізації, а рік-2017 не буде змарновано.

Хочеться сподіватися, що завдяки такій синергії можна долати перепони і на шляху до впровадження інших реформаторських ініціатив у країні.

Щодо нової редакції ЕСКО-закону, то маю небезпідставну надію на те, що вона пройде успішне голосування в парламенті до кінця року.

Законопроект містить безліч важливих технічних уточнень. Там більш чітко прописана процедура погодження умов контракту місцевими органами влади, а максимальний термін дії договору збільшено з 10 до 15 років. Крім того, законопроект передбачає можливість закупівель одразу пулу об’єктів, тобто тендер можна буде проводити відразу на кілька будівель. Наприклад, районний відділ освіти може провести тендер відразу на 3-5 шкіл, а не на одну, як було в першій редакції. Це дуже слушна коректива, адже бізнес енергосервісу не може бути прибутковим на одному об’єкті. Так, наприклад, в Європі ЕСКО- компанії обслуговують від 30 будівель.

Отже, з’явилися всі підстави сподіватися, що ЕСКО-система в Україні отримає законодавчо та організаційно забезпечений стабільний розвиток і вже у 2017 році сотні шкіл, садочків та лікарень будуть мати тепло та економію витрат.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]