Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2016 14:34

Розстрочка на «комуналку»: інструмент без механізму

Член Правління Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД)

Як теплокомуененерго будуть кредитувати населення, якщо вони самі не мають обігових коштів?

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Уряд запровадить 12-місячну розстрочку на оплату житлово-комунальних послуг для тих, хто не бажає отримувати субсидій….

Прем’єр запевнив, що українці, які не можуть сплачувати щомісячно повний платіж, мають право без жодних відсотків або штрафів заплатити цю суму в розстрочку.

Цікаво чи на всі комунальні послуги – електроенергія, опалення, водопостачання, утримання будинків, газопостачання тощо - можна буде оформити розстрочку, адже всі надавачі послуг різної форми власності і з кожним з них споживачу необхідно буде укласти окремі договори розстрочки.

Зі слів Прем’єра, витрати бюджету на виплату субсидій для вразливих верств населення складуть 4-6% від загального об’єму видатків, в той час як дотації Нафтогазу на компенсацію в тарифах до 2015 року складали 28 % об’єму державних видатків. Але на сьогодні українці мають такі тарифи, що прибуток Нафтогазу за перше півріччя сягнув 26 млрд. грн., а у населення залишається лише два шляхи на їх оплату: субсидія та безвідсоткова 12-місячна розстрочка. Тобто пропонується за рахунок прибутків Нафтогазу та «безгрошних» теплокомуененерго кредитувати населення.

Але тут відсутня логіка. Адже як теплокомуененерго будуть кредитувати населення, якщо вони самі не мають обігових коштів? За даними Нафтогазу заборгованість підприємств ТКЕ складає понад 22 млрд. грн. окрім основного боргу штрафні санкції за інформацією Нафтогазу, становлять 11,0 млрд грн, з них у 2016 р. уже підтверджено рішенням судів 4,6 млрд грн. Такі штрафні санкції виникли внаслідок того, що держава не передбачала виплати по різниці в тарифах за спожитий газ у 2013–2015 рр.

На сьогодні Нафтогаз погодився на збалансування різниці між оплатою послуг споживачами та оплатою за природний газ підприємствами теплокомуненерго. А Кабінет Міністрів бере на себе відповідальність, що Нафтогаз не буде нараховувати штрафи комунальним підприємствам та блокувати постачання газу за несвоєчасні розрахунки.

І тут «спливає» розстрочка… Прогнозовано може розпочатися «шантаж» з боку Нафтогазу – «ми маємо дотувати комунальні підприємства, комунальні підприємства дотуватимуть населення у вигляді розстрочки, а де ж реальна сплата за спожитий газ?». І Нафтогаз знову дотуватиме держава… Тобто, проводитиметься чергове ручне управління, й про ринок можна забути…

Варто зазначити, аби вирішити питання заборгованості між ТКЕ та Нафтогазом у Верховній Раді зареєстровано черговий законопроект за допомогою якого планується надати 2 механізмі врегулювання цього питання. Один з них як раз й передбачає надання розстрочки населенню. Але, і тут є тонка грань. Бо, окрім розстрочення, передбачається списання нарахованих штрафів ТКЕ передНафтогазом. Списання це завжди тонка грань…

Надання споживачам можливості зменшити тиск від нових тарифів – це крок на зустріч і дуже важливий вчинок з одного боку, з іншого боку - потрібна не підтримка у розстрочці, а комплексна державна програма, яка налаштована на ефективне та енергозберігаюче споживання для кожної людини. А щодо розстрочки - варто було спочатку розробити механізм відтермінування оплати ЖКП, провести переговори з постачальниками послуг, розробити прозору покрокову процедуру отримання та погашення розстрочки тощо. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]