Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.01.2018 16:27

Основні ризики при купівлі вторинної нерухомості

Юрист практики будівельного, земельного права Юридичної компанії "Dictum"

Як правило, купівля нерухомості в новобудовах є дорожчою, тому деякі потенційні покупці звертають увагу на вторинну нерухомість.

Як правило, купівля нерухомості в новобудовах є дорожчою, тому деякі потенційні покупці звертають увагу на вторинну нерухомість.

Якщо ви, все ж таки, обрали собі даний варіант, вважаю за потрібне стисло описати, що важливо з’ясувати при купівлі вторинного об’єкта нерухомості аби потім не мати зайвих проблем у правовому полі.

По-перше, варто перевірити наявність правовстановлюючих документів, а саме про право власності на нерухомість, якими можуть бути:

договір купівлі-продажу;

документи про отримання в дар або обмін житла;

свідоцтво про приватизацію об’єкта нерухомості;

свідоцтво про право на спадщину – оригінали документів.

По-друге, потрібно перевірити чи наявне обтяження на дану нерухомості, в єдиному реєстрі речових прав. О бтяження нерухомого майна, як правило, відносять його заставу (іпотеку) у цивільно-правових відносинах та/або податкову заставу.

Крім того, до обтяжень можна віднести заборону суду та інших компетентних органів щодо відчуження чи вчинення інших юридичних дій з нерухомістю.

По-третє, варто буде перевірити судовий реєстр, стосовно об’єкта нерухомості, який ви бажаєте придбати (наприклад, може бути рішення по стягненню заборгованості за об’єктом нерухомості або ж оскарження дій нотаріуса, що здійснив незаконну реєстрацію правочину та інші випадки згідно закону).

По-четверте, якщо вам відомо прізвище, ім’я, по батькові продавця об’єкта нерухомості, ви можете звернутися за допомогою до єдиного реєстру виконавчих проваджень та перевірити інформацію щодо постанов відкритих виконавчих проваджень, а саме виконання рішення суду стосовно вищенаведеного та інші випадки встановленні законом.

По-п’яте, якщо нерухомість є спільною сумісною власністю подружжя, то при її продажу повинна бути надана письмова, нотаріально засвідчена згода на вчинення продажу об’єкта нерухомості від чоловіка або дружини продавця. 

По-шосте, необхідно звертати увагу на кількість зареєстрованих осіб, у тому числі і неповнолітніх, а тому, перед укладанням договору купівлі-продажу об’єкту, обов’язково наполягати на отримання таких документів: 

довідку про зареєстрованих осіб за об’єктом нерухомості (Форма 13);

у деяких випадках, довідку про зняття з реєстрації місця проживання особи за об’єктом нерухомості;

у разі зареєстрованих малолітніх та неповнолітніх осіб, дозвіл з органу опіки та піклування.

Зверніть увагу, на відсутність або наявність заборгованості за комунальні послуги за об’єктом нерухомості від останнього господаря, оскільки згодом така необізнаність може погіршити ваше фінансове становище або взагалі обернутися в судову справу.

Більше того, обов’язкова наявність технічного паспорта, в якому необхідно звернути увагу, чи здійснив або здійснює власник його перебудову у т.ч., перепланування, переобладнання нежитлового приміщення в житлове і навпаки без установленого або з грубим порушенням основних будівельних норм і правил, оскільки нотаріус вимагає подання рішення органу місцевого самоврядування про дозвіл здійснити перебудову, прибудову, перепланування чи зведення господарських, побутових будівель та споруд.

Отже, перед підписанням договору купівлі-продажу вторинної нерухомості будьте обізнані у своєму виборі, враховуючи вищенаведене.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]