Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2011 10:27

Чи вистачить 5 днів на інформацію?

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

9 травня 2011 набуває чинності Закон “Про доступ до публічної інформації”.

Сьогодні, органи державної влади зобов'язані дотримуватися норм нового Закону України "Про доступ до публічної інформації”. 
Зокрема, положення якого визначають наступне: 
  • Вся інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень, оголошується відкритою, крім чітко описаних у Законі винятків (таємна, конфіденційна інформація, інформація у процесі прийняття рішень).
  • Вся інформація про бюджетні видатки оголошується відкритою, крім винятків, передбачених законами.
  • Інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена у випадку “переважаючого” суспільного інтересу.
  • На розгляд інформаційного запиту від громадянина відводиться 5 робочих днів.
  • Кожен суб’єкт владних повноважень зобов’язаний визначити підрозділ або посадову особу, які відповідатимуть за розгляд інформаційних запитів.
  • Посилюється адміністративна відповідальність за порушення права громадян на доступ до інформації.
5 днів на отримання інформації? Чи реально це? Як виконати цю норму на фоні масового скорочення апаратів державних установ? Яка відповідальніст на неподання інформації у встановлений строк?
Ст. 5 колишнього антикорупційного закону визначала, що неподання інформації у встановлений строк є актом корупції. Але чи працювала ця норма?
Мій товариш, який працює у підрозділі боротьби з корупцією СБУ за це запитання відповів, що притягували за цією статтею лише голів сільських рад і то, як альтернативу (консенсус) замість покарання за іншою. Штраф незначний, як і порушення; сторона визнає і показники виконуються...
Що ж насправді. А те, що усі строки завжди провалювалися. Де вказано три дні - тридцять. Десять - теж тридцять. Таке враження складається, що усі вирішили, що 30 днів -  обгрутований термін для задоволення інформаційного запиту про відомості, які і так вже є у розпорядженні органу влади! Варто лише оформлити це у формальний документ і підписати в уповноваженої особи (керівництва).
Але чи це так просто для самого органу влади?..
Що надано йому для виконання місії: низька технологічність процесу обробки запитів, висока ступінь людського фактору - люди хворіють, переходять на іншу роботу, звільняються, вмирають. Які інструменти надасть влада для виконання норм закону?..

...Що ж тоді буде із нашими запитами у час, коли наявність інформації чи її відсутність стає визначальним фактором?! Запитання відкрите...

 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]