Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2011 15:42

Чи виконає Google обіцяну програму з оцифровування усіх книг

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Вже кілька років Google реалізовує проект з оцифрування книг і створення найбільшої в світі електронної бібліотеки. Весь цей час не вщухають суперечки про легальність такої роботи, так само як і про те, чи потрібна така бібліотека взагалі, і як її можна ви

Вже кілька років Google реалізовує проект з оцифрування книг і створення найбільшої в світі електронної бібліотеки. Весь цей час не вщухають суперечки про легальність такої роботи, так само як і про те, чи потрібна така бібліотека взагалі, і як її можна використовувати. Найбільш складний період у цього проекту Google був у 2008 році, коли виник конфлікт між Гільдією авторів США та корпорацією Google. Тоді все закінчилося добре, оскільки Google запропонував виплатити 125 мільйонів доларів США, плюс виплачувати кошти авторам, отримані корпорацією за даний проект. Але тепер у Google знову проблеми, як то кажуть, «наша пісня гарна й нова, починаєм її знову».

Так ось, днями окружний суд Нью-Йорка оголосив угоду Google з авторами і видавцями недійсним. Суддя вирішив, що такий проект дозволить корпорації стати справжнім монополістом на книжковому ринку. У самій справі, корпорація планує опублікувати у своїй бібліотеці понад 130 мільйонів книг; на думку корпорації, саме така кількість найменувань книг існує в світі.

Зрозуміло, що представники Google незадоволені рішенням суду, і планують подати апеляцію. Поки ж у авторів і видавців є можливість знову розпочати сварки в суді з корпорацією, прагнучи отримати якомога більше коштів за право використання своїх публікацій. Крім того, автори і видавці можуть спробувати розробити новий проект рішення з Google, який задовольнить усі сторони, які беруть участь у даному проекті. 

Відзначимо, що проти угоди 2008-2009 років виступали такі гіганти, як Microsoft, Amazon і деякі інші корпорації, які явно відчували себе обділеними. Наприклад, Microsoft звернулася з позовом до суду в 2009 році, стверджуючи, що дії Google із розміщення цифрових копій книг, на які ще не закінчився термін дії авторських прав - це дуже серйозне порушення закону.

Що ж, тепер конкуренти Google можуть бути задоволені, оскільки навряд чи нове рішення з'явиться незабаром. Нам же залишається сподіватися на те, що робота над створенням цифрової бібліотеки книг все ж триватиме, незважаючи ні на які перешкоди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]