Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2011 13:34

Обережно: нова стратегія підробок

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Щоб вижити під час економічної кризи в США фальсифікатори переходять з виготовлення підробок дорогих брендів, начебто Louis Vuitton, Gucci і Bottega Veneta, на виробництво фальшивок недорогої продукції менш відомих брендів. Фальсифікацію продукції середньо

Щоб вижити під час економічної кризи в США фальсифікатори переходять з виготовлення підробок дорогих брендів, начебто Louis Vuitton, Gucci і Bottega Veneta, на виробництво фальшивок недорогої продукції менш відомих брендів. Фальсифікацію продукції середньої цінової категорії легше видати за справжню, ніж дорогу.

Сумки Louis Vuitton і Bottega Veneta за $ 100, хустки Hermes за $ 50, туфлі Louboutin за $ 80, сонячні окуляри Chanel за $ 30 - розкішна брендова продукція стала доступною для всіх без винятку. Щоправда, не оригінальна - китайці одягли півсвіту у фальшивий одяг, взуття та аксесуари класу люкс. Проте криза ударила і по фальсифікаторам - тепер вони підробляють не тільки сумки Louis Vuitton вартістю $ 2800, а й продукцію набагато дешевшу і з менш відомими брендами - від чобіт Ugg ціною в $ 140 до туалетного паперу Angel Soft.

Такі тенденції на американському ринку підробок, який щорічно обходиться Сполученим Штатам в $ 200 млрд., пояснюються, з одного боку, бажанням покупців економити, а з іншого боку, небажанням китайських фабрик (а вони постачають 80% підробленої продукції в США) простоювати під час кризи без замовлень. Як звучить базовий закон ринку, попит породжує пропозицію. А в даному випадку пропозиція ще й охоче береться за задоволення попиту, тому що замовлення на товари, які поставляються в США абсолютно законно, за час рецесії скоротилися. І фабрики, які простоюють без діла, часом готові братися за виробництво будь-якої продукції. Оскільки підробки виробів класу люкс, по-перше, легко відрізнити від оригіналу, а по-друге, вони і так заполонили ринок, фальсифікатори вирішили зайняти вільну нішу - підробка недорогої продукції мало відомих брендів.

Фальсифікація продукції середньої цінової категорії має одну невід'ємну перевагу - її легше видати за справжню, ніж дорогу. Продавці такої продукції користуються цим повною мірою, причому особливо активно - продаючи через інтернет. Схема досить проста: якщо продавати фальшивку за ціною, яка близька до ціни оригіналу, то багато покупців з легкістю приймуть її за оригінал - знижений у ціні або без "накруток" цін завдяки продажу через інтернет, а не через магазини «наживо». У випадку сумки Louis Vuitton очевидно, що вона не може бути знижена в ціні в 25 разів до $ 100. А от якщо сумки недорогої американської дизайнерської марки Kooba продаються по $ 195, у той час як оригінал коштує $ 295, покупець, який прагне заощадити на придбанні аксесуара, без підозр купить більш дешеву. «Якщо ціни (підроблення та оригіналу - ред.) близькі, деякі споживачі можуть бути обдуреними, вважаючи, що придбали справжній товар, - розповідає Роберт Барчейзі, президент торговельної групи International AntiCounterfeiting Coalition. - Їм може здаватися, що вони уклали вигідну угоду, хоча насправді вигідною угода була б тільки при купівлі цієї речі».

При цьому багато фальсифікатори вдаються до різних трюків, щоб обдурити покупця. Так, вони копіюють тексти та фото з справжніх сайтів компаній-виробників і розміщують їх на сайтах, які продають підробки. «Споживач сліпий щодо джерела продукту, - відзначає директор із захисту бренду Ugg Australia, який належить компанії Deckers Outdoor Corporation, Лі Еверт-Баркс. - Веб-сайти з підробками швидко і легко розростаються. Фальсифікатори копіюють фото і тексти з нашого сайту так, щоб їхній сайт здавався схожим на сайт компанії».

Боротися з подібними фальшивками дуже складно. Американський ринок підробок дуже великий. До кризи, з 2005 по 2008 рік, кількість фальсифікованої продукції, яку конфіскували американські митники, зростала на 25% щороку. А до фінансової кризи вона виявилася навіть більш стійкою, ніж справжня продукція. Якщо в цілому імпорт в США в 2009 році скоротився на 25%, то обсяг конфіскованих фальшивок - тільки на 4%. 

Основні борці за «чистоту бренду», звичайно ж, самі компанії. Так, Ugg Australia запустила повномасштабну кампанію з відстеження підроблених чобіт. Завдяки їй у минулому році по всьому світу митниці конфіскували 60 тис. пар підроблених чобіт Ugg. І це при тому, що чоботи Ugg не відносяться до дуже дорогих товарів - базова модель чобіт коштує всього $ 140. У тому ж році компанія закрила 2500 веб-сайтів, що продавали підроблене взуття нібито цієї марки, 20 тис. лотів, виставлених на продаж на eBay, а також 150 тис. лотів, виставлених на таких торгових сайтах як Craigslist та iOffer.

Компанії брендів-важкоатлетів також беруть аналогічні заходи для боротьби з фальшивками. Так, компанія Versace нещодавно отримала $ 20 млн., вигравши судову справу проти фальсифікаторів своєї продукції. Такі ж позови зараз ведуть Gucci, Louis Vuitton та інші бренди класу люкс.

Найважче доводиться дрібним компаніям. На відміну від відомих брендів, їх продукцію не тільки простіше підробити, але і важче відстежити. Та й компаніям-виробникам це не завжди по кишені. У таких випадках вся їхня надія - на сумлінність покупців, уважність митників і готовність держави допомогти бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]