Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.03.2011 10:48

Модний бренд проти голландської художниці

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Виробник-мільярдер розкішних аксесуарів має намір засудити на 220 тис. євро художницю за серію малюнків на захист дітей, які постраждали у дарфурському конфлікті.

Виробник-мільярдер розкішних аксесуарів має намір засудити на 220 тис. євро художницю за серію малюнків на захист дітей, які постраждали у дарфурському конфлікті.

У 2008 році художниця з Нідерландів Надя Плеснер (Nadia Plesner) організувала кампанію на захист дітей, які постраждали у дарфурському конфлікті, під час якого міжетнічний конфлікт в Судані переріс у збройне протистояння між центральним урядом, неформальними проурядовими арабськими озброєними загонами «Джанджавід» та повстанськими угрупованнями місцевого негроїдного населення. Вона створила серію малюнків, на одному з яких був зображений темношкірий малюк, з собачкою чихуахуа в одній руці і з сумкою Louis Vuitton в іншій. На основі цього малюнка був видрукуваний тираж футболок, прибуток від продажу яких був спрямований на допомогу суданським дітям. Тоді створення цієї колекції викликало невдоволення виробника розкішних аксесуарів, і художниця була змушена припинити продаж майок «із зображенням продукції компанії». 

Тепер же Плеснер створила картину Darfurnica, в якій використовується малюнок, що став причиною суперечностей з Louis Vuitton. На цей раз Louis Vuitton не обмежилася попередженням, ініціювала справу про порушення авторських прав, і в січні 2011 року звернулася в Гаазький суд з вимогою накласти на художницю штраф у розмірі 5000 євро за кожен день, поки репродукція картини знаходиться на її сайті. Компанія пропонує вести відлік з 28 січня поточного року. 

«Історія дарфурського конфлікту повинна бути розказана, і я вважаю себе вправі використовувати художню свободу слова, щоб розповісти про це всьому світу», - вважає Плеснер. Крім цього, вона впевнена, що, оскільки мова йде не про комерційний товар, а про твір мистецтва, претензії Louis Vuitton безпідставні. 

Твір Плеснер є своєрідним парафразом картини Пабло Пікассо «Герніка», написаної в травні 1937 р. на замовлення уряду Іспанської Республіки для іспанського павільйону на Всесвітній виставці в Парижі. Тема картини, виконаної в манері кубізму і в чорно-білій гамі, - бомбардування міста країни басків Герніки, що відбулася незадовго до цього. Ідея звернутися до творчості Пікассо виникла у Плеснер, коли вона дізналася, що в 2003 році, під час прес-конференції Коліна Пауелла і Джона Негропонте в ООН з приводу війни в Іраку, картина була задрапірована. 

Тим не менш, незважаючи на те, що мова йде про «чисте мистецтво», компанія Louis Vuitton серйозно має намір стягнути з художниці 220 000 євро, причому, якщо вона не припинить експонувати картину, то сума штрафу буде лише збільшуватися. 

Непросто заборонити експонування художнього твору в епоху Інтернету, коли картину, розміщену в мережі, можуть побачити багато мільйонів людей на день. Як би там не було, в результаті дій компанії історія отримала широкий розголос, і абсолютно несподівано у Плеснер з'явився вельми незвичайний союзник - міжнародна група хакерів «Аноніми» (Anonymous), яка оголосила війну Louis Vuitton. Мета її - використання «будь-яких нефізичних насильницьких методів, доступних групі, щоб завдати фінансових збитків Louis Vuitton».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]