Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2013 10:27

"Абсолютна" імітація

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Імітація - явище, відоме нам ще із уроків біології, коли вчитель пояснював, як шимпанзе наслідують рухи людини (має відношення до навчального процесу). Фактично, імітація ж в конкурентному бізнес-середовищі, мало чим відрізняється, проте мотиви такої іміта

Імітації у сфері законодавства про захист від недобросовісної конкуренції – це підробка продукц ії (упакування продукції) відомих дорогих брендів фірм. Фактично, для швидкого просування свого товару на ринок та забезпечення великих об’ємів збуту, місцеві суб’єкти підприємницької діяльності маркують свою продукцію брендами вже відомих світових або національних компаній. Звичайно ж, Україна, і поряд не стоїть із Китаєм в цьому контексті, де можна оптом замовити, наприклад, партію одягу та його маркування під будь-яким бажаним для клієнта брендом. Проте і наші одеські підвали славляться своїми власними «версачами» та «дольчами-габанами».

Рівненських виробників-імітаторів поки-що помічено не було, хоча можливо вони працюють у такій конспіративній тіні, що крізь неї їх просто не видно. 

Рік тому, офісом «Рівнепатент» патентного повіреного Юрія Трачука було виявлено алкогольний напій – горілку – під назвою «Абсолютний Стандарт» (варто зазначити, що напис було зроблено латиницею «Absolute Standart»). Цей продукт що був присутній у багатьох регіонах України, у роздрібному продажу. Цікаво, що такий «Абсолют» вартував лише 28 гривень. 

Щоправда, Absolute - торгова марка відомого шведського бренду елітної горілки. Самі ж виробники навіть не намагались змінити його візуальний дизайн, форму пляшки, характерне оформлення скла тощо. Більш того, саме це вони і використали - візуальний дизайн пляшки, кольорове оформлення, марка повністю імітували горілку «Абсолют» (Blue Label). Як ви здогадуєтеся, згоди на таке чудо-відтворення з переходом у економ-клас від шведського виробника не було. 

Слід зазначити, що ця економ-горілка швидко завоювала свою долю ринку та споживача, використовуючи хорошу знану назву продукту та його репутацію. 

Цікаво, що саме рівненський патентний повірений Юрій Трачук проводив ринкове та спеціальне дослідження, яким і встановлено, що марка зареєстрована англійською та українською мовами на ЗАТ «Львівський лікеро-горілчаний завод», при цьому компанія використовувала знак тільки в англійському перекладі «Абсолютний Стандарт». Це стало ще одним доказом недобросовісних дій з боку ЗАТ «Львівський лікеро-горілчаний завод». 

Відповідно до Паризької конвенції з охорони промислової власності та чинному законодавству України, такі дії вважаються проявами недобросовісної конкуренції, тому ці відомості були передані офісом патентного повіреного до шведських виробників. 

Шведи звернулися до Антимонопольного комітету України про визнання дій ЗАТ «Львівський лікеро-горілчаний завод» актом недобросовісної конкуренції й, за результатом розгляду справи наприкінці 2012 році було винесене рішення про визнання факту недобросовісної конкуренції з боку львів’ян та накладено штраф на цих виробників у розмірі 100 000 грн. Окрім того, 21 листопада 2012 року, компанії уклали мирову угоду, згідно з яким Львівський лікеро-горілчаний завод провів інвентаризацію спірної продукції й вжив заходів щодо вилучення цієї продукції з підприємств торгівлі і громадського харчування. Цікавим також, є те, в ході розслідування було виявлено одразу декілька брендів Абсолют, що позиціонувались на ринку України - Absolute Lvov, Absolute Lvov Gold та Absolute Lvov Platinum. 

У випадку ж імітації «адідасів», «версач», «катепілларів» та багатьох інших відомих брендів, що надходять на ринок України із Китаю, одеських підвалів, або можливо і з рівненських підсобок, знайти і встановити порушника і, відповідно, й покарати його практично неможливо. Тому, аби не дати ввести себе в оману та відрізнити імітацію від оригінального продукту, споживачу слід притримуватись простих правил та звертати увагу на:

Перше – це ціна продукту відомого бренду – вона, як правило, вище середньої на ринку; 
По-друге, слід ідентифікувати виробника продукції на етикетці (її походження) - якщо виробник діє за ліцензією відомого бренда, то це буде згадано на етикетці продукту; 
Третє - це якість продукції, оскільки виробники відомих брендів, як правило дбають про власну репутацію та гарантують стандарт якості.

Якщо ж ви виявили, що вашу продукцію підробляють, імітують, копіюють – звертайтесь до патентного повіреного. Атестований представник у справах інтелектуальної власності завжди зможе надати правому оцінку та дослідити об'єкти, аби у подальшому зробити правильні висновку та забезпечити ефективний захист. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]