Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2016 17:27

Чи врятує Україна Європу?

Народний депутат Верховної Ради України VII, VIII скликань

Результати референдуму в Італії змусили прем'єра Маттео Ренці подати у відставку. Він не зміг відстояти "антипопулістські" зміни до Конституції. В результаті ідейну перемогу святкує опозиційна партія "П'ять зірок", яка вже хоче аналогічний референдум про в

Результати референдуму в Італії змусили прем'єра Маттео Ренці подати у відставку. Він не зміг відстояти "антипопулістські" зміни до Конституції. В результаті ідейну перемогу святкує опозиційна партія "П'ять зірок", яка вже хоче аналогічний референдум про вихід Італії з Єврозони.

Їх оперативно підтримали й інші праворадикали, наприклад профінансована Кремлем Марін Ле Пен. Так само оперативно, однак не так радісно, відреагували фондові ринки. Падіння євро, невизначеність банківського сектору, загальна нервовість ринків та єврочиновників показує - Євросоюз став перед викликом дезінтеграції.

І це далеко не перший дзвіночок. Згадайте невдалий для нас референдум в Нідерландах про Асоціацію з Україною, відставку Кемерона і рішення про вихід Британії із ЄС. Рейтинги євроскептиків-популістів ростуть, як на дріжджах. Ще не відомо, чим завершаться в 2017 році вибори у Франції та Німеччині - головних стовпів союзу і його гаманців. 
 
Криза європейської бюрократії - це болісний удар по всім, хто відстоює в Україні євроінтеграцію. В той час, коли наша держава всіма силами прагне потрапити в Євросоюз, і заради цього часто жертвує власними надрами, економічними інтересами (навіть цілими галузями), в самій Європі суспільство знаходиться, м’яко кажучи, в пошуках. 

Дуже хотілося б, щоб всередині європейського суспільства в певний момент "пошуків" не був втрачений зв'язок із європейськими цінностями та стандартами, які виборювалися протягом сторіч. І до яких прагне піднятися суспільство українське. Більш того, мені б не хотілося, щоб криза єврозони відмовила наш народ та еліту від стремління до цих євростандартів. Це наочний маяк для всіх нас, що "будувати Європу" ми маємо передусім внутрішніми перетвореннями, а не загальносвітовими гаслами, що "Україна - це Європа" і спекулювати на темі вступу до ЄС. 

Щоб домогтися такого майбутнього, потрібна щоденна праця. Не розбазарювати, а будувати. Акумулювати мізки, ресурси і ефективно управляти – без корупції, жорстко підтримуючи власні виробництва.

Можливо, саме Україні в майбутньому випаде роль врятувати Європу, повернувши континент на вірний шлях.
Теги: ЄС, Україна, Brexit
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи