Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2017 12:56

Окремі аспекти правового статусу відповідача в господарському процесі

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з’ясовується, чи покладено на особу, що є відповідачем в господарській справі, обов’язок сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи.


       Відомо, що на відповідача в господарській справі покладено різні обов’язки. Чи повинна вищенаведена особа сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи? 

    Правове регулювання вищевказаного питання здійснюється за допомогою різноманітних нормативно-правових актів. Зокрема юридична регламентація різних за своєю сутністю обов’язків, покладених на особу, що в свою чергу є відповідачем в господарській справі, здійснюється: 
1.     Конституцією України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі – Конституція України); 
2.     Господарським процесуальним кодексом України, який був прийнятий на підставі Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII» (надалі – ГПК України). 

     Чинним законодавством закріплено основні засади успішного становлення нашої постсоціалістичної Вітчизни як цивілізаційної демократичної держави. Зокрема згідно з нормою, яка передбачена ч. 1 ст. 68 Конституції України, кожен зобов’язаний дотримуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь та гідність інших людей.  

      Чіткий та недвозначний зміст даної норми в частині всебічного з’ясування різних за своєю юридичною сутністю майнових або немайнових обов’язків, покладених на осіб, які в свою чергу є відповідачами в господарських справах, отримав відповідну конкретизацію в інших законах. Що це означає? 

      Вітчизняним законодавством покладено на учасників господарської справи  різні за своєю суттю обов’язки. Зокрема відповідно до норми, яка закріплена в п. 2 ч. 2 ст. 42 ГПК України, дані особи зобов’язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи. 

     Господарським процесуальним відносинам властиві своєрідні особливості. Зокрема ч. 1 ст. 41 ГПК України передбачено безпосередню вказівку про те, що в господарських справах позовного провадження учасниками таких справ є сторони та треті особи. 

       Кожна зі вказаних груп учасників господарських процесуальних відносин має відповідний юридичний склад. Зокрема згідно з ч. 1 ст. 45 ГПК України сторонами в господарському процесі є позивач та відповідач. 

     Отже, вищезгадані особи зобов’язані вчиняти різні за своєю сутністю дії. Зокрема відповідач повинен сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]