Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2016 14:19

Окремі особливості роботи, яка виконується у вихідні дні

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється правомірність залучення працедавцем до роботи, яка виконується у вихідні дні, окремих працівників для відвернення нещасних випадків, що в свою чергу призводять до псування майна.


     Вітчизняне законодавство гарантує працедавцю різні за своєю суттю права. Виникає природне запитання: чи дозволено такій особі залучити працівників до робіт, що здійснюються у вихідні дні, для відвернення нещасних випадків, які в свою чергу призводять до псування майна?  
  
    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу робіт понад встановлену тривалість робочого часу, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)).  
  
     Трудове законодавство, охоплюючи різні за своєю сутністю правові норми, гарантує найманим працівникам правовий статус, що, будучи багатогранним, закріплює структурні елементи, одними з яких є соціально-економічні права. Вищезгадані учасники трудових відносин, реалізовуючи вказані можливості, водночас забезпечують високий рівень духовного й матеріального добробуту  своїх дружніх та порядних родин.      
     
       Одним з найвизначніших соціально-економічних прав є право на працю. Така можливість передбачена відповідними нормативно-правовими актами, зокрема ч. 1 ст. 43 Конституції України та ч. 1 ст. 2 КЗпП України.  
  
    Чіткий та недвозначний зміст вищезазначеної норми в частині з’ясування юридичних фактів, за неодмінної наявності яких працедавець може залучати найманих працівників до робіт, що в свою чергу виконуються у вихідні дні, конкретизують інші положення чинного законодавства. Що це означає?   
  
     Одним з найвизначніших суб’єктів трудових правовідносин є працедавець. Зазначений учасник трудових правовідносин використовує найману працю, яка, будучи виконана вмілими особами, працюючих за трудовим договором, водночас приносить істотну користь не лише суверенній та правовій Україні, а й її заповзятому і працьовитому народу.  
  
      Вітчизняне законодавство гарантує працедавцю різні за своєю суттю права, яким в свою чергу властивий майновий або особисто немайновий характер. Зокрема згідно з п. 2 ч. 2 ст. 71 КЗпП України вказана особа може залучати окремих працівників до роботи у вихідні дні, в певних виняткових випадках, наприклад, заради відвернення нещасних випадків, які в свою чергу ставлять чи можуть постави під загрозу життя або нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна. 
 
        Таким чином, вітчизняне законодавство дозволяє працедавцю вчиняти дії, які в свою чергу відповідають юридичним нормам й моральним імперативам. Зокрема вищезазначений учасник трудових правовідносин може застосувати окремих працівників до роботи, здійснюваної у вихідні дні, для відвернення різних нещасних випадків, які в свою чергу призводять до псування майна, про що закріплено п. 2 ч. 2 ст. 71 КЗпП України.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]