Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.09.2016 11:07

Тривалість роботи, яка виконується в нічний час вчителями

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється правомірність скорочення тривалості нічного робочого часу для вчителів.


     При роботі, що виконується особами за трудовим договором в нічний час, встановлена чинним законодавством тривалість роботи (зміни) скорочується на 1-ну астрономічну годину. Чи поширюється вказане правило на вчителів, для яких вже передбачене зменшення тривалості їх робочого часу? 

    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу відповідних робіт, які виконуються в нічний час, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

    Наймані працівники – це одні з визначних учасників трудових відносин, що регулюються правовими нормами, що закріплені чинним законодавством, та моральними правилами, що загальновизнані громадянським суспільством. Дана теза пояснюється тим, що ці особи, працюючи за трудовим договором, створюють блага, які, будучи за своєю сутністю майновими чи немайновими, водночас сприяють гідному становленню України, як демократичної країни, та якісному розвитку її народу, як згуртованої спільноти. 

      Трудове законодавство гарантує найманим працівникам юридичний статус, що, будучи багатогранним, передбачає взаємопов’язані структурні елементи, одними з яких є різні за своїм юридичною суттю соціально-економічні права. Кожна зі згаданих можливостей, будучи закріпленою відповідним законом, водночас повинна забезпечити повну економічну свободу таких трудівників, а також спонукати зазначених осіб до неухильного та своєчасного виконання майнових і немайнових обов’язків, що покладені на вказаних осіб. 

    Право на працю визнано одним з головних соціально-економічних прав, скориставшись яким, найманий працівник може забезпечити високий рівень матеріального й духовного благополуччя своєї трудолюбивої та вмілої сім’ї. Таку можливість вітчизняним законодавцем закріплено в юридичних нормах, охоплених ч. 1 ст. 43 Конституції України та ч. 1 ст. 2 КЗпП України. 

    Право на працю може реалізовуватися в різні проміжки календарної доби. Зокрема необхідно пам’ятати про те, що вітчизняний законодавець допускає роботу, яка, будучи закріпленою трудовим договором, водночас виконується в нічний час, про що свідчить ч. 1 ст. 54 КЗпП України. 

     Чинним законодавством передбачено, що такій праці властиві певні риси. Зокрема у відповідності до ч. 1 ст. 54 КЗпП України при роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. 

    Але не треба забувати, що вказаному правилу притаманні істотні винятки. Зокрема для вчителів вже передбачено скорочення тривалості робочого часу, що в свою чергу закріплено ч. 3 ст. 53 КЗпП України. 

    Таким чином, зазначені працівники в окремі проміжки календарної доби виконують покладені на них трудові обов’язки за відповідними правилами. Зокрема тривалість роботи (зміни), яка виконується вчителями в нічний час, не скорочується на 1-ну астрономічну годину, про що в свою чергу закріплено ч. 3 ст. 53 та ч. 1 ст. 54 КЗпП України. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]