Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2016 13:07

Залучення шістдесятиоднорічної особи до роботи в нічний час

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється правомірність залучення шістдесятиоднорічної особи до роботи, що виконується в нічний час.


      Вітчизняне законодавство гарантує працедавцю різні права, яким властивий майновий або особистий немайновий характер. Чи може така особа залучати до роботи в нічний час працівника, якому виповнився 61 рік? 

    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих щодо робіт, які виконують особи похилого віку в нічний час, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України), Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-XII(надалі – ЗУ «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні»), Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058-IV (надалі – ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»)). 

    Наймані працівники – це одні з визначних учасників трудових відносин. Згідно з юридичними нормами, які закріплені національним законодавством, кожна з таких осіб, незалежно від статі, віку, раси, майна та інших факторів, має права, гарантовані їй, та виконує обов’язки, покладені на неї. 

   Трудове законодавство гарантує найманим працівникам юридичний статус, що, будучи багатоаспектним, водночас включає в себе відповідні елементи, одними з яких є різні за своїм юридичною суттю соціально-економічні права. Кожна зі вказаних можливостей, будучи закріпленою відповідним законом, в той же час повинна забезпечити економічну свободу згаданих трудівників, а також їх якісний розвиток, як високоморальних особистостей.
 
    Право на працю визнано одним з визначних соціально-економічних прав, реалізовуючи яке найманий працівник може забезпечити пристойний рівень матеріального й духовного благополуччя своєї трудолюбивої та чесної сім’ї. Таку можливість вітчизняним законодавцем закріплено в юридичних нормах, охоплених ч. 1 ст. 43 Конституції України та ч. 1 ст. 2 КЗпП України. 

    Право на працю може реалізовуватися в різні проміжки календарної доби. Зокрема з чіткого та недвозначного змісту ч. 1 ст. 54 КЗпП України випливає, що наймані працівники можуть виконувати різні за своєю суттю обов’язки, які в свою чергу охоплені трудовим договором, в нічний час. 

    Ефективному та своєчасному залученню окремих осіб до легальної праці, яка в свою чергу виконується з 10 години вечора до 6 години ранку, властива ускладнена процедура. Не визнані якимись винятками із зазначеного правила й особи похилого віку. Про що саме йде мова в даному випадку? 

    Відомо, що суб’єктний склад найманих працівників є дуже різноманітним. Зокрема майнові або немайнові обов’язки, що охоплені трудовим договором, може виконувати фізична особа, якій виповнився 61 рік. 

    Вищезазначений учасник трудових правовідносин є пенсіонером за віком. Безпосередня вказівка про вказаний факт отримала своє належне закріплення в ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». 

   Чинне законодавство гарантує пенсіонерам відповідний юридичний статус. Зокрема згадані суб’єкти трудових відносин визнані особами похилого віку, що підтверджується ч. 1 ст. 10 ЗУ «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». 

    Працедавець, залучаючи до чесної та сумлінної праці окремих трудівників, повинен дотримуватися певних правил, охоплених чинним законодавством. Зокрема згідно з нормою, передбаченою ч. 3 ст. 13 ЗУ «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» залучення громадян похилого віку до роботи, яка виконується в нічний час, допускається виключно за їх згодою і за умови, коли це не протипоказано їм за станом їх здоров'я.

    Таким чином, національне законодавство дозволяє працедавцеві вчиняти діяння, які не суперечать моральним імперативам і/або юридичним нормам. Зокрема така особа може залучити до роботи, що виконується в нічний час, шістдесятитрирічну особу, якою надано згоду на виконання зазначеної праці, й це не завдає ніякої шкоди її здоров’ю. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]