Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.09.2016 18:23

Залучення інваліда III групи до роботи в нічний час

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється правомірність залучення інваліда III групи до роботи, що виконується в нічний час.

    Вітчизняне законодавство гарантує працедавцю різні права, яким властивий майновий або особистий немайновий характер. Чи може така особа залучати до роботи в нічний час працівника, визнаного інвалідом III групи?

    Правове регулювання вищевказаного питання відбувається за допомогою різноманітних законів. Зокрема юридична регламентація трудових відносин, функціонуючих з приводу відповідних робіт, які виконуються в нічний час, здійснюється: Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)) та звичайними законами (Кодекс законів про працю України від 10.12.1971р. № 322-VIII (надалі по тексту – КЗпП України)). 

      Наймані працівники – це одні з головних учасників трудових відносин, які мають права, надані їм, а також виконують обов’язки, покладені на них.   Сумлінна праця зазначених осіб, будучи здійсненою за трудовим договором, водночас створює блага, що, будучи майновими чи немайновими, приносять велику вигоду незалежній Україні, яка трансформується в правову державу, та її вмілому народу, що перетворюється в громадянське суспільство. 

         Трудове законодавство гарантує найманим працівникам правовий статус, що, будучи дуже багатогранним, водночас включає в себе всілякі елементи, одними з яких є різні за своїм юридичною суттю соціально-економічні права. Кожна зі вказаних можливостей, будучи закріпленою відповідним законом, водночас повинна забезпечити всебічну економічну свободу зазначених осіб, а також їх усесторонній розвиток, як високоморальних особистостей. 

      Право на працю визнано одним з визначних соціально-економічних прав, реалізовуючи яке найманий працівник може забезпечити пристойний рівень матеріального і духовного благополуччя своєї згуртованої та роботящої сім’ї. Наведену можливість вітчизняний законодавець закріпив у правових нормах, охоплених ч. 1 ст. 43 Конституції України та ч. 1 ст. 2 КЗпП України. 

         Фізичні особи, які мають таке право, можуть виконувати конкретні роботи з 10 години вечора до 6 години ранку. Зазначеного висновку можна дійти, ознайомившись з юридичним змістом ч. 1 ст. 54 КЗпП України. 

        Ефективному й вчасному залученню окремих осіб до роботи в нічний час притаманна ускладнена процедура. Не є якимось винятком з даного правила й особи, які визнані інвалідами. Про що саме йде мова? 

       Працедавець, залучаючи до зазначеної праці інвалідів тієї чи іншої групи, повинен дотримуватися певних правил. Зокрема такі особи повинні надати добровільну згоду на виконання ними робіт в нічний час, й це відповідатиме медичним рекомендаціям таких трудівників, про що в свою чергу закріплено юридичною нормою, охопленою ч. 2 ст. 55 і ч. 2 ст. 172 КЗпП України.     

       Таким чином, національне законодавство дозволяє працедавцеві вчиняти окремі дії, які не суперечать правовим нормам і/або моральним імперативам. Наприклад, вищевказаній особі дозволяється залучати до робіт в нічний час інваліда III групи, який погодився їх виконувати, й така праця не суперечить медичним рекомендаціям такого працівника.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]