Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2016 12:16

Окремі проблемні аспекти правового статусу заповідача (частина 5)

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається доцільність гарантування права на заповіт неповнолітній особі, підприємницька діяльність якої припинилася


   Загальновідомо, що окремі суб’єкти цивільно-правових відносин володіють правом на складання заповіту. Чи може вчиняти вищезазначений правочин неповнолітня особа, підприємницька діяльність якої припинена? 

    На моє переконання, наведений суб’єкт має право на складання заповіту. Дану думку я спробую обстояти за допомогою таких суджень. 

    По-перше, право на заповіт гарантовано не всім учасникам правовідносин. Зокрема відповідно до ч. 1 ст. 1234 ЦК України вчиняти вказаний правочин можуть тільки фізичні особи, що володіють повною цивільною дієздатністю. Така здатність виникає з обов’язковим настанням певних юридичних фактів. Тобто, ч. 1 ст. 34 ЦК України закріплює в собі безпосередню вказівку про те, що повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла повноліття. Однак не треба забувати про те, що надійним підґрунтям ймовірного надання окремим суб’єктам правових відносин такої здатності є інші юридичні факти,  зокрема так звана «емансипація». Наприклад, згідно з ч. 1 ст. 35 ЦК України повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцятирічного віку і хоче займатися підприємницькою діяльністю. 

   По-друге, припинення неповнолітньою особою підприємницької діяльності спричиняє обов’язкову появу різних за своїм змістом юридичних наслідків. 

Зокрема ч. 5 ст. 35 ЦК України передбачено безпосередню вказівку про те, що повна цивільна дієздатність, яка надана згаданому суб’єкту, зберігається. Звідси випливає, що фізична особа, яка, не досягши вісімнадцятирічного віку, в той же час перестала займатися діяльністю, що є підприємницькою, володіє правом на вчинення різноманітних діянь, що в свою чергу є правомірними. Наприклад, такий учасник правових відносин може скласти заповіт. 

   По-третє, підприємницька діяльність неповнолітньої особи, припинившись, обумовить неминуче настання певних наслідків. Дана теза пояснюється тим,  що правовий статус, який гарантований такому учаснику правових відносин, не буде охоплювати певні можливості. Тобто, в такого суб’єкта буде відсутнє право на вчинення відповідних правочинів. Наприклад, неповнолітня особа, підприємницька діяльність якої припинена, не зможе скласти заповіт. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]