Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.03.2016 10:11

Залежність числа додаткових відказоодержувачів від числа інших осіб

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається доцільність залежності можливої кількості додаткових відказоодержувачів від можливої кількості інших учасників цивільно-правових відносин

    В окремих випадках майнову вигоду, передбачена заповідальним відказом, може перейти у власність чи у користування додаткових відказоодержувачів. Чи залежить ймовірна сукупність таких суб’єктів цивільно-правових відносин від ймовірної сукупності інших осіб?

   Вітчизняне законодавство не закріплює жодної відповіді на таке запитання. Зокрема в ЦК України відсутня пряма вказівка, чіткий зміст якої стосується відповідної підпорядкованості можливого числа додаткових відказоодержувачів можливому числу основних відказоодержувачів.

   На мою думку, можлива кількість основних відказоодержувачів не впливає на можливе число додаткових відказоодержувачів. Вищенаведену точку зору я спробую підтвердити за допомогою таких доводів.

    По-перше, у вітчизняному законодавстві відсутня юридична норма про те, що на ймовірну кількість додаткових відказоодержувачів істотно впливають певні юридичні факти. Зокрема треба вказати, що ЦК України не закріплено безпосередню вказівку про той факт, що можливе число вищенаведених осіб залежить від можливого числа інших учасників цивільно-правових відносин, одними з яких в свою чергу є основні відказоодержувачі.

    По-друге, ЦК України не закріплює в собі безпосередню вказівку про те, що на ймовірне число основних відказоодержувачів якимось чином впливає ймовірне число інших безпосередніх учасників цивільно-правових відносин. Згідно з аналогією закону можлива кількість додаткових відказоодержувачів теж не залежить від можливої кількості інших суб’єктів згаданих стосунків. В противному випадку одна з основних засад вітчизняного цивільного права, принцип рівності всіх осіб перед законом, зазнаватиме істотного порушення. Іншими словами, можливе число додаткових відказоодержувачів залежатиме від можливого числа інших безпосередніх суб’єктів цивільних правовідносин, а можливе число основних відказоодержувачів – ні.

    По-третє, якщо вітчизняний законодавець закріпить у відповідному законі юридичну норму про те, що на можливе число додаткових відказоодержувачів суттєво впливають певні життєві обставини, то настануть конкретні наслідки. Зокрема потрібно вказати, що дія принципу свободи заповіту буде зазнавати істотних за своєю сутністю звужень. Вищевказане судження пояснюється тим, що заповідач матиме право на призначення додаткових відказоодержувачів. Але можлива кількість вищенаведених суб’єктів цивільно-правових відносин визначатиметься з обов’язковим врахування відповідних юридичних фактів, зокрема можливої кількості основних відказоодержувачів.

   Загальновідомо, що національне законодавство вміщує в собі значні вади, що суттєво заважають якісному врегулюванню тих або інших правовідносин. Зокрема в ЦК України відсутня юридична норма про наявність чи відсутність впливу ймовірного числа одних осіб, наприклад, основних відказоодержувачів, на ймовірне число інших суб’єктів, наприклад, додаткових відказоодержувачів. На мою думку, така проблема потребує ефективного та швидкого вирішення. Тому, враховуючи вказані доводи, я рекомендую вітчизняному законодавцеві закріпити в книзі VI глави 85 ЦК України ч. 1 ст. 12376 такого змісту:

    Стаття 12376.
1.    Можлива кількість додаткових відказоодержувачів нітрохи не залежить від можливої кількості основних відказоодержувачів.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]