Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2024 07:42

Геополітичний Мерцишор

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Початок весни варто зустрічати символічними геополітичними ініціативами

Мерцишор – свято приходу весни, яке відзначають у Молдові, Румунії, низці регіонів України. Пропоную використати цей день для початку формування трикутника цих держав для посилення безпеки Чорноморського регіону. І не лише для цього.

Реакція в Україні на з’їзд  «депутатів всіх рівнів» самопроголошеної ПМР, який пройшов 28 лютого у Тирасполі, став свідченням не стільки наявності кремлівського впливу в регіоні, скільки слабкої поінформованості в Україні про ситуацію в Молдові та Румунії. Обидві країни цього року проходять через президентські (Румунія – ще і через парламентські) вибори, тому ситуація в них буде ставати все більш гострою.

Виглядає доцільним у цій ситуації докласти зусиль для трикутника Молдова – Румунія – Україна з центром у Констанці. Політика любить символи, Констанца сьогодні – один з головних портів, через який вантажі вирушають в Україну та з України. Неподалік цього міста у Чорному морі було потоплено «Москву», щоправда, не російський ракетний крейсер, а радянський есмінець.

Додана політична вартість нової фігури політичної геометрії для України є очевидною: на фоні зменшення активності Люблінського трикутника офіційний Київ має демонструвати свої спроможності підсилювати регіональну безпеку. Формування добросусідства – один з важливих та реалістичних інструментів цього процесу. Тим більше, що, на відміну від Люблінського трикутника, цей формат можуть створити країна, яка відносно нещодавно приєдналася до ЄС, та пострадянські республіки, щодо яких Європейська Комісія ухвалила рішення про початок переговорів про вступ до ЄС.

Завдання та форми діяльності трикутника Молдова – Румунія - Україна:

- Зміцнення безпеки у регіоні Чорного моря в умовах російської широкомасштабної агресії проти України.

- Створення спільної тристоронньої  армійської бригади за зразком ПолЛитУкрБриг імені Костянтина Острозького.

- Сприяння європейській інтеграції Молдови та Україні, посилення інструментів неформального патронату Румунії у цьому питанні.

- Протидія негативному впливу Росії на перебіг виборів у Молдові та Румунії, протидія поширенню фейків та дезінформації про війну в Україні.

- Трансляція на сусідні країни позиції офіційного Києва  щодо неможливості проведення виборів під час бойових дій в Україні.

- Сприяння захисту екології Дністра та Дунаю.

- Створення передумов для позитивних змін  в інвестиційному кліматі Молдови та України, закріплення успіхів євроінтеграції Румунії.

- Зміцнення енергетичної безпеки регіону.

- Узгодження позицій у питаннях використання Чорного моря, транзиту товарів та послуг тощо.

- Зміцнення енергетичної безпеки та транзитного потенціалу країн-учасниць проєкту.

 Безумовно, це не вичерпний перелік можливих напрямів для співпраці. Ситуація на берегах Чорного моря, Дністра та Дунаю потребує асиметричних та яскравих дій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]