Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2023 16:52

Боротьба проти корупції – найкоротший шлях євроінтеграції

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

ЄС вимагає системної й послідовної боротьби з українською корупцією.

Європейський союз днями схвалив початок переговорів з Україною про вступ до ЄС. Однак, для того аби стати повноправним членом Євросоюзу, Україна повинна провести і втілити цілий ряд серйозних реформ, на яких наполягають партнери.

Передусім йдеться про боротьбу з корупцією. Корупція є однією з найбільших проблем сучасної України. Досі її називають найкорумпованішою країною Європи. Інвестори періодично скаржаться на корупційний тиск, здирництво та державний рекет.

Про це зокрема пише Ежен Берг, французький есеїст і дипломат в французькій La Tribune. Тема корупції і санкцій в Україні – знову на шпальтах західних медіа.

Заходи, вживані президентом Зеленським для боротьби з цим лихом, вселяють певний оптимізм. Зокрема, ведеться розслідування проти Ігоря Коломойського – одного з найпотужніших олігархів країни, за фактами шахрайства та відмивання грошей.

Однак цих заходів та дій явно недостатньо, і вони не є аж настільки системними для того аби остаточно здолати корупцію. Українці ставлять проблему корупції на друге місце серед загроз, відразу безпосередньо після війни. Тому боротьба з корупцією для президента України є ще й особистим викликом.

Однією з найбільших проблем сучасної України, якщо ми говоримо про боротьбу з корупцією є механізм так званих економічних санкцій, які застосовуються рішенням Ради національної безпеки та оборони, без жодних нормативних обґрунтувань. Це абсолютно неприйнятна практика, якій просто не місце в демократичній європейській країні. Адже мова по суті йде про те, що під вказані санкції може потрапити будь-який інвестор, а його майно заарештоване й конфісковане без усякого пояснення. За таких умов провадити серйозну інвестиційну політику в повоєнній Україні буде просто неможливо. Сьогодні механізм санкцій це, за своєю суттю, тіньовий засіб приборкання бізнесу, який з тих чи інших причин не перебуває на прямому контролі у влади.

Таким чином, система боротьби з корупцією (санкції) сама стає корупцією, формою тиску на підприємців та бізнес. Корупція камуфлюється в антикорупційну боротьбу!

І якщо на самому початку вторгнення Росії ці надзвичайні засоби ще мали якесь подібне до логічного пояснення, то на сьогодні вони є абсолютним анахронізмом, що шкодить інтересам України.

В індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2022 рік Україна набрала 33 бали зі 100 можливих, трохи піднявшись у рейтингу порівняно з попереднім роком, але залишившись на дуже низьких щаблях. Принаймні, це точно не те місце в рейтингу, яке відчиняє двері європейської інтеграції.

Сьогодні Україна веде надважку війну із зовнішнім супротивником. Однак корупція – це ще один давній ворог України, якого також доведеться перемагати великими зусиллями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]