Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2023 11:23

Лещата для Кремля

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Україна повинна транслювати та масштабувати різні алгоритми перемоги над Росією.

Минулого тижня компанія ДТЕК виграла у Міжнародному арбітражі в Гаазі суд проти Росії за втрачене в окупованому Криму майно. Вона повинна отримати 267 мільйонів доларів компенсації з федерального бюджету. Судовий процес тривав 6 років, проте справедливість запанувала.

Чому цей прецедент важливий? Зауважу, що українські суб’єкти ведення бізнесу виграють вже не перший судовий процес у російського агресора, суми компенсації були навіть більшими – і Ощадбанк, і Приватбанк за рішенням арбітражу повинні отримати кожен більше мільярду доларів. Суми, безумовно, значні, проте головне питання – не у сумі, а у спроможності України організовувати тиск на РФ по різних напрямах.

По-перше, потрібно створювати приватно-державне партнерство у юридичній сфері для відстоювання інтересів України. Російська агресія об’єднала всіх у прагненні до перемоги, це цілком очевидно. Отримані ДТЕК та українськими банками докази агресії можуть бути використані у майбутньому у процесі над Росією як агресором. Сьогодні його формат ще не зрозумілий, проте він обов’язково відбудеться.

По-друге, «кримський» успіх повинен ретранслюватися на інші окуповані території України. Агресія Росії завдає нашій державі величезних збитків, і саме потужні юридичні особи з самостійними юридичними службами могли б зосередитися на відстоюванні власних інтересів та отриманні компенсації.  Для цього варто їх  заохочувати до відповідних дій.

По-третє, Україна на державному рівні повинна транслювати готовність у міжнародних судах доводити власну правоту на різних рівнях. Це дозволить не лише продемонструвати рішучість добитися перемоги на юридичному рівні, але і підриватиме залишки авторитету Росії в сучасному світі.  

По-четверте, змушуючи Росію платити по рахунках за завдані збитки, Україна послаблюватиме агресора, зменшуватиме обсяг його фінансових ресурсів. Одночасно збільшуючи власну фінансову незалежність.

По-п’яте, хоча головні події війни розгортаються на фронті, Україні вкрай важливо демонструвати консолідацію у різних сферах та рішуче прагнення до перемоги. Юридичний напрям тут також важливий.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]