Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.01.2014 01:34

"Міліцейська держава" чи 156 басейнів?

Народний депутат України VII та VIII скликань

Держбюджету-2014 має усі шанси "затьмарити" усіх своїх "попередників". Ще ні в одному з бюджетів, який писала нинішня влада, не було стільки глуму і знущань над громадянами країни - тими самими громадянами, які сплачують податки і формують дохідну частину

Що може бути гірше за те, коли влада збільшує видатки на внутрішні війська, скорочуючи при цьому фінансування зовнішніх військ? Це може означати лише одне – для такої влади звичайні українці стали більшою загрозою, ніж будь-який зовнішній ворог.  


Не може бути випадковістю збільшення фінансування Міністерства внутрішніх справ аж на 2,3 мільярда гривень на тлі народних протестів і виходу на вулиці сотень тисяч українців. Важко пригадати, хто в проекті бюджету на 2014 рік ще удостоївся такої честі, крім МВС. Значно зросли видатки і на Міністерство доходів і зборів, на Службу безпеки, на РНБО, на охорону органів державної влади та посадових осіб тощо.


Тож, ці додаткові вливання, можна не сумніватися, будуть направлені на побудову тієї "міліцейської держави", без якої чинний президент та його оточення не мають шансів утриматися в кріслах.


Загалом, за чотири роки правління Віктора Януковича витрати на МВС зросли більше, ніж на 6 млрд гривень – з 11,8 млрд гривень у 2010 році до передбачених 18,3 млрд гривень у проекті бюджету на 2014 рік. Інші міністерства та відомства не можуть похвалитися такими темпами зростання видатків.  


Подивимося на інші статті бюджету-2014. Отже, у той час, коли видатки на органи внутрішніх справ зростають на 2 мільярди, витрати на Збройні Сили України знижуються на 755,3 млн гривень. Хіба в цьому є логіка? 


Так само важко виявити логіку і в зменшенні фінансування агропромислового комплексу в поточному році на 1 млрд гривень. Це тоді, коли сьогодні багато середніх і дрібних підприємств потерпають від зниження цін на зернові, а десятки інспекцій продовжують їх "обдирати". 


Міліція "шикуватиме", а найуразливіший прошарок населення буде в цей час жорстко економити. Зокрема, в проекті бюджету-2014 майже на 300 млн гривень менше передбачено на заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів. Скорочено також витрати на медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Проект бюджету-2014 також передбачає, що удвічі буде скорочено кошти на забезпечення виконання рішень суду, що гарантовані державою – з 153,9 мільйона у 2013 році до 76,9 у 2014 році. Це фактично означає, що нинішнього року нікому не віддадуть коштів за виграними у держави в суді справами - ні дітям війни, ні чорнобильцям, ні афганцям. 


На початку 2013 року борг держави перед пільговими категоріями населення становив майже 7 мільярдів гривень, і на розгляді у судах знаходилися справи на суму 7,5 мільярда гривень. 


Загалом у 2013 році держава за виконавчими документами мала виплатити близько 16,6 мільярда гривень. Утім, ця статистика охоплює лише частину рішень. За висновками фахівців, реальна заборгованість втричі більше – близько 50 мільярдів гривень.


Ще більше приголомшує те, що при зростанні кількості дітей з церебральним паралічем, відповідну програму Мінсоцполітики щодо реабілітації хворих дітей скоротили майже в 100 разів – з 49 млн гривень до 675 тис гривень. Видатки на охорону здоров'я зменшено на 128 млн гривень. 


Це при тому, що в країні катастрофічний дефіцит об'єктів соціальної інфраструктури, особливо в регіонах. Не вистачає дитячих садків, шкіл, медичних закладів і спортивних майданчиків. Що таке 2,3 млрд гривень, які додатково планується виділити у 2014 році на потреби МВС? Це хоча б 156 повноцінних плавальних басейни на 25 метрів по 6 доріжок, які не побачать українські діти.


Тому основна суть запропонованих мною змін до проекту бюджету, які були внесені на розгляд Комітету Верховної Ради з питань бюджету ще напередодні 2014 року, полягає у скороченні видатків на Міністерство внутрішніх справ і використанні заощаджених коштів для будівництва дитячих садків, шкіл та інших об'єктів соціальної інфраструктури, які, на жаль, не були враховані.


Якщо відповідні кошти не будуть перерозподілені, це означатиме, що Партія регіонів, президент та його оточення взяли курс на винищення своїх же громадян. 

Теги: бюджет, мвс
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]