Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2015 17:02

Звіт бізнес-омбудсмена: новий погляд на старі проблеми

Податковий консультант

Нещодавно на широкий загал був оприлюднений Системний звіт бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шеремети «Проблеми адміністрування податків для бізнесу в Україні».

Нещодавно на широкий загал був оприлюднений Системний звіт бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шеремети «Проблеми адміністрування податків для бізнесу в Україні» (далі – Звітhttps://boi.org.ua/media/uploads/q3report/sysrep_tax_ukr_pdf.pdf).

Навіть не ознайомившись зі змістом звіту чи не будучи занадто обізнаним в темі адміністрування податків, не важко було здогадатись, що питання будуть стосуватись Системи електронного адміністрування ПДВ, податкових перевірок та зміни станів. В звіті до них додались ще не менш актуальні : бюджетне відшкодування та адміністративне оскарження.

Звіт фактично являє собою об єктивну критику існуючих проблем фіскальної системи з наданням рекомендацій щодо їх вирішення.

Але, якщо дивитись правді в очі, питання, викладені у матеріалах бізнес-омбудсмена, є постійно актуальними на протязі вже не одного року, якщо не з початку створення самої служби (окрім Системи електронного адміністрування ПДВ, яка повноцінно запрацювала лише з липня).

Податкові перевірки, бюджетне відшкодування, зміна станів – це ті кричущі проблеми, які виступають наріжним каменем у налагодженні діалогу податкових органів з бізнесом.

Головним чинником виникнення певних «нюансів» в роботі податкових органів є, як і зазначено в звіті, наявність дискреційних повноважень, тобто, простими словами, можна зробити так, а можна й по-іншому (причому зовсім у протилежному напрямку)… Цьому, в свою чергу, сприяє відсутність чітко виписаних процедурних моментів та слабке  нормативне підґрунтя.

Рекомендації на зразок «ДФС повинна, ДФС має бути, ДФС має забезпечити, ДФС має усунути, ДФС має обґрунтувати» або «механізм повинен бути дієвим» чи «до Податкового кодексу потрібно внести зміни»  виглядають дійсно об’єктивними та нагальними, але виникає логічне запитання: а до оприлюднення звіту бізнес-омбудсмена система не потребувала змін? Що нового відкрив даний звіт?

Таким чином, оприлюднення результатів роботи бізнес-омбудсмена, в першу чергу, слід розглядати як крок до відкритості, прозорості роботи фіскальної служби. Разом з тим, чи буде висвітлена ним проблематика та запропоновані рекомендації  асимілюватись в практику дій податкових органів, і яким чином це має відбуватись є незрозумілим, відповідь надасть лише час. 

Головне, щоб інститут бізнес-омбудсмена не перетворився в чергове окозамилювання та імітацію дій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]