Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2018 15:34

Чи почують ЄСПЛ українські політики?!

Керівник юридичної компанії "Nota bene.Legal group"

Щодо мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Європейський Суд по правам людини прийняв достатньо цікаве рішення з приводу мораторію на продаж земель с/г призначення.

Заявниками по справі виступають двоє осіб- Zelenchuk and Tsytsyura v.Ukraine (application nos. 846/16 and 1075/16), які заявили, що держава- Україна своїм мораторієм на продаж с/г земель порушила їх права, як власників земельних ділянок.

Суд зауважив, що після розпаду Радянського Союзу Україна переважно розподіляла землі людям, що працювали у колгоспах, але тимчасово (начебто) запровадила мораторій на продаж с/г земель. Уряд стверджував, що захід перешкоджав концентрації земель в одних руках і залишав землі селянам, які ті, в свою чергу, продовжують обробляти.

Однак, суд встановив, що держава не встановила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників.

Суд зазначив, що жодна інша країна Європи не впроваджувала такої заборони.

Не зрозуміло, з точки зору суду, чому б Україні не впровадити інший ефективний, але не настільки "обмежуючий" захід.

Суд постановив, що уряд України повинен прийняти законодавчі акти для забезпечення необхідного справедливого балансу інтересів власників с/г земель та інтересів громади.

Подивимось, що відповість держава...

Case Zelenchuk and Tsytsyura v.Ukraine

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]