Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2015 08:26

Податок на розкішні авто. Критерії розкоші

Адвокат

До 01 липня 2015 року всі володільці розкішних авто отримали від податківців повідомлення-рішення про сплату транспортного податку. Розмір даного податку становить 25 000 гривень та справляється протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення-рішення.

До 01 липня 2015 року всі володільці розкішних авто отримали від податківців повідомлення-рішення про сплату транспортного податку. Розмір даного податку становить 25 000 гривень та справляється протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення-рішення.

Згідно з п.п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України, платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування. Згідно з підпунктом 267.6.1 пункту 267.6 статті 267 Кодексу, обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.

Підпунктом 267.6.2 пункту 267.6 статті 267 Кодексу передбачено, що податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року). 

Які ж автомобілі підпадають під транспортний податок?

У відповідності до ст. 267 Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Як показує практика, податківці по різному трактують поняття «використання автомобілів».  На моїй практиці, траплялись випадки, коли повідомлення-рішення надсилались і власникам старих авто, які розмитнені та використовувались на території України  до 5 років. На запитання платників податків, чому він повинен сплатити транспортний податок, по суті за старе авто, податківці звертають увагу на словосполучення «автомобіль, який використовувався до 5 років». Але таке своєрідне трактування даної норми є незаконним, і якщо вам надійшло таке повідомлення-рішення, раджу його оскаржувати в адміністративному або судовому порядку, а також надати заперечення до органу податкової, який вам його надіслав, оскільки:

Відповідно до підпункту 14.1.251 пункту 14.1 статті 14 Кодексу транспортні засоби, що використовувалися, - транспортні засоби, на які уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що дають право експлуатувати такі транспортні засоби.

Датою початку використання (введення в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та/або ввозяться на митну територію України, вважається дата їх першої реєстрації, визначена в реєстраційних документах, які видано уповноваженими державними органами й дають право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі. У разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації транспортних засобів датою початку використання транспортного засобу вважається календарна дата його виготовлення (день, місяць, рік). 

Щодо автомобілів, котрі змінювали власників в період, коли автомобіль підпадає під критерій об’єкту транспортного податку:

Згідно з п.п. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 ПКУ у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено,  що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]