Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2014 14:30

Після обшку ваш офіс опустів? Повернення тимчасово вилучене майно

Адвокат

Обшук - процедура неприємна та більше неприємностей приносять її наслідки. Мабуть чимало підприємств, фізичних осіб стикались з такою проблемою як вилучення майна під час обшуку.

Обшук - процедура неприємна та більше неприємностей приносять її наслідки. Мабуть чимало підприємств, фізичних осіб стикались з такою проблемою як вилучення майна під час обшуку.

Наскільки ж реально його повернути? Реально та законодавчо врегульовано.

 

Хоча статтею 169 Кримінального процесуального кодексу України чітко передбачено, що вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним, а частина 5 ст. 171 Кримінального процесуального кодексу України зобов’язує негайно повернути вилучене майно, особі у якої його було вилучено, якщо на дане майно не було накладено арешт в встановленому законом порядку,  дуже рідко вилучене під час обшуку майно повертається з ініціативи прокурора чи слідчого.

Отже доводиться самостійно або з допомогою адвокатів вживати заходів для повернення свого ж майна. На що потрібно звернути увагу:

1.     Уважно вивчіть Ухвалу на підставі якої у Вас було проведено обшук та перевірте чи дійсно були підстави (дозвіл слідчого судді) для вилучення майна.

Відповідно  норм  Кримінального процесуального кодексу України, від 13.04.2012  № 4651-VI, а саме п. 6 ч. 2 ст. 235: «Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук».

Тобто в законі чітко прописано, що в Ухвалі слідчого судді зазначено вичерпний перелік речей або документів або ТМЦ, щодо яких проводиться обшук та які мають бути вилучені. 

У разі якщо такий дозвіл слідчим суддею не надавався, звертайтесь до суду в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України та оскаржуйте неповернення тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 цього ж кодексу.

2.     Аспект арешту. Згідно ч.5 ст. 171 Кримінального процесуального кодексу України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Так, належним чином обґрунтоване клопотання слідчого чи прокурора повинно бути розглянуто слідчим суддею не пізніше двох днів з дня його надходження до суду. Існує два шляхи розгляду даного клопотання слідчим суддею.

В першому випадку дане клопотання розглядається судом за участі слідчого або прокурора, цивільного позивача у раз, якщо дане клопотання було ним подано, підозрюваного, обвинуваченого або іншого власника майна. Хоча неприбуття даних осіб не перешкоджає розгляду даного клопотання є позитивний фактор, що Вас про даний розгляд буде повідомлено.

У разі, якщо Вас повідомили ви маєте право ознайомитись з текстом клопотання та в судовому засіданні озвучити свої аргументи та надати документи, які б підтверджували право володіння на дане майно, незаконність його вилучення, безпідставність накладення арешту.

При такому розвитку подій, якщо майно було вилучено дійсно безпідставно та ви надасте слідчому судді відповідні аргументи та належні документи слідчий суддя може відмовити в арешті тимчасово вилученого майна, а в такому разі воно підлягає негайному поверненню.

Другий варіант , розгляд клопотання про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, без повідомлення вищезазначених осіб з метою забезпечення арешту майна. Що ж робити в такому випадку?

Якщо ви не були присутні під час розгляду питання про арешт майна ви, як підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, маєте право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання має бути розглянуто на стадії досудового розслідування  слідчим суддею, під час судового провадження – судом не пізніше трьох днів після його надходження.

В будь якому з цих випадків, при подачі даних скарг слід пам’ятати, що законодавець визначає, на мою думку, досить короткий термін для такого оскарження, а саме 10 (десять) днів. І хоча поширена думка, що дана бездіяльність («неповернення тимчасово вилученого майна») є триваючою, не всі слідчі судді притримуються такої думки та часто повертають такі скарги в зв’язку з тим, що скарга подана після закінчення строку (ч.3 ст. 304 Кримінального процесуального кодексу України).

Отже, з строками та порядком ми розібрались залишається питання чиї дії можна оскаржувати. Виходячи з норм ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України ви можете скаржитись як на слідчого так і на прокурора (процесуального керуючого) Якщо з оскарженням бездіяльності слідчого все зрозуміло, виникає питання на які підставі оскаржувати дії, бездіяльність прокурора. Дане питання роз’яснено Вищим спеціалізованим судом України. Так, відповідно до пункту 2 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 09.11.2012  № 1640/0/4-12 «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» зазначено, що у ст. 303 КПК визначено, порядок оскарження бездіяльності яка може полягати зокрема в бездіяльності  слідчого, прокурора, яка полягає у неповернення тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 КПК України.  Враховуючи те, що згідно зі ст. 169 КПК України тимчасово вилучене майно повертається особі у якої воно було вилучено на підставі постанови прокурора, бездіяльність може полягати у невинесенні такої постанови за відсутності підстав для вилучення майна.

 

Врахувавши головні аспекти оскарження неповернення тимчасово вилученого майна притримуючись норм та строків визначених Кримінальним процесуальним кодексом України  ви з легкістю зможете повернути своє майно.

Теги: обшук
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]