Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2016 11:49

Умный в гору не пойдет…

Доктор технічних наук, професор

Все чаще думаю о том, что мы взбираемся на гору с названием нет-нет, не ”Нараяма” (гора в Японии, на вершину которой отвозили стариков для завершения жизни), а “Устойчивое развитие”, не имея ни знаний, ни опыта в устойчивом скалолазании - реформирова

Все чаще думаю о том, что  мы  взбираемся на  гору с названием нет-нет, не ”Нараяма” (гора в Японии, на вершину которой отвозили стариков для завершения жизни), а  “Устойчивое развитие”, не имея ни знаний, ни опыта в  устойчивом скалолазании -  реформировании страны, ни  хорошей амуниции, ни  способного справиться с этой задачей кадрового потенциала-  скалолазов.  Вот и появляются   варяги – скалолазы из Грузии, Прибалтики, Польши, даже США. Так же быстро, как появляются, они сходят с дистанции, и дорога  на вершину снова свободна. Первый убедился в порочности этого пути еще покойный  А.Зинченко. От безысходности  современные идеологи реформ подсовывают все новые и новые ложные цели, чтобы хоть чем-то заполнить  пустую дорогу – люстрация, деолигархизация, антикоррупция,  декоммунизация, деофшоризация,субсидизация и т.п. Обратите внимание – сплошные отрицания чего-то. Иногда оправданные, чаще – не очень…

 Не собираюсь  писать много об этих  ложных целях – задачах. Замечу только, что  люстрировать  можно  большинство  нынешних  функционеров, так или иначе  сотрудничавших с предыдущими “злочинными владами”, олигархов хорошо бы лучше заставить  работать на страну, а не только  очищать ее бюджет и  переправлять деньги в свои карманы. Коррупцию   почти никому в мире не удалось победить. Нам тоже, если и удастся, то очень нескоро, ибо  она, родимая, является сегодня едва ли не единственным  методом управления  нашей  экономикой, да  и, вообще, всей страной. А в этом случае, как знает любой бизнесмен, врага нужно сделать другом, партнером.  И коррупцию хорошо бы использовать, запрячь в телегу реформирования страны, а не бороться с ней, озадачив решением  этой задачи половину трудового населения страны. А вторую половину населения не стоит занимать  придуманной  не очень дальновидными  чиновниками субсидизацией, которая вот-вот  сомкнется, если еще не сомкнулась,  с  победно  шествующей по стране коррупцией.

Много писал в этом блоге  о причинах неудач реформирования и пытался  рассказать, что можно было бы, опираясь на современную науку,   сделать, чтобы избежать  дальнейшего бессмысленного  бега по кругу.  Знаем, ведь, о том, что загнанных лошадей пристреливают, не правда ли…  Кто не знает, тому нужно съездить на Восток, и там понять, что, если бы  страна всерьез занималась реформированием, а не   разговорами о нем и попутно борьбой с ложными целями, не началась бы кровопролитная война в Донбассе.

Итак, прямое восхождение  по горе реформ явно не  удалось.  Боюсь, что  для этого и сейчас недостает  кадров и амуниции. Видимо, придется  двигаться обходными путями. Это будет и быстрее, и вернее.  Может,  все же начать  не с поиска  реформаторских кадров  среди грузинских учителей или польских музыкантов и коррупционеров, а  обучить или доучить своих  специалистов? 

Насчет “обучить” – это сложная задача. Поверьте, сегодняшняя высшая школа не мотивирована на это.Последние законы  о высшем образовании даже не упоминают  о том, что  специалист должен быть  готов к  работе  в стране с совершенно  иной системой  экономики – рыночной.  Чтобы восстановить экономику, разрушенные промышленные предприятия недостаточно просто восстановить. Они не только разрушены физически, но и морально устарели, и поэтому не станут конкурентоспособными, ибо мир за четверть века, пока мы боролись с ложными целями и решали  придуманные нашими коррупционерами задачи,   ушел далеко вперед. Необходимо  вложить в эти предприятия совершенно новые,  инновационные решения, которые  обязаны придумать или найти наши специалисты. Для этого они должны быть совершенно другими -  целеустремленными, креативными, хорошо  информированными, теоретически подготовленными.  А это – непростая задача, для этого нужно многое знать и уметь того, чему не учат в сегодняшней высшей школе. Все мои попытки заинтересовать  этой,  отнюдь не придуманной и ложной задачей,  наше МОНУ   пока не увенчались с успехом.  Но оказалось, что многое можно сделать, обходя  очередную преграду - МОНУ   в рамках действующего  законодательства и не  вступая в лишние контакты с образовательными чиновниками.

Чему и как  надо учить, и  мы уже сегодня учим студентов - механиков  на   нашей профилирующей кафедре, можно понять из нижеприведенного обращения  к   будущим абитуриентам, которое мы сейчас  готовимся  рассылать  по школам и другим учебным заведениям. Это пока черновой вариант, и я буду благодарен  за  предложения и замечания по содержанию и стилю  этого  обращения.  Проблема в другом. Как заинтересовать ребят  возможностями стать нужными и полезными нашей стране  высококвалифицированными специалистами (уж не знаю, как теперь их называть, ибо процесс уничтожения инженеров в технических вузах мы успешно завершаем, а будущие  магистры и бакалавры  не этим озадачены)?

И еще одну  проблему мы пытаемся параллельно решить – организовать подготовку  специалистов,  необходимых для технологического перевооружения экономики страны уровня, за счет   выпускников  прошлых лет, предпринимателей  среднего и малого бизнеса, демобилизованных воинов АТО  путем их  переподготовки, доучивания и переучивания.  Распространившиеся сейчас в огромном количестве тренинговые фирмы для этого  чаще всего не подходят, ибо никто не контролирует качество  обучения в них. Это – отдельный разговор, пока поверьте на слово. Пока мы  возобновляем для этого деятельность Приднепровского центра чистых производств с 25 – летним опытом работы в этом направлении (в том числе, по украинско – американской программе  подготовки предпринимателей “Bizpro”), входившего в сеть подобных центров  в UNIDO/ UNEP.

Итак, прочтите  обращение к будущим абитуриентам. Приглашаю к  обсуждению  проблемы на  страницах Фейсбука, ибо администрация  Лиги все никак не решится вернуть   возможность  обратной связи  между читателем  и блогером  на страницы сайта.

Розмова начистоту. Юначе! З тобою розмовляє одна  з найстаріших профілюючих  кафедр Українського державного хіміко-технологічного університету – кафедра Обладнання хімічних  виробництв, яка нещодавно  відмітила свій 75 – річний ювілей, щоб розповісти  про твої нові  можливості, що ти отримаєш, якщо при виборі майбутньої професії  зупинишся на напряму підготовки  113 “Галузеве машинобудування”  спеціальності  “Обладнання хімічних виробництв та підприємств будівельніх матеріалів”.

Ми впевнені, що ніхто не приходитиме  в наш навчальний заклад тільки за "базою даних". Гугл відчинив усі бібліотеки світу, та у нас  є не тільки можливості широкого використання  його та інших можливостей Інтернету в комп’ютерних залах, читальнях наших бібліотек та у оздоблених Інтернетом   кімнатах наших сучасних гуртожитків. Ми впевнені, що ніхто з  вас не приходитиме в наш навчальний заклад за розвагами, хоча наші студенти – часто  найкращі в  місті за  КВК та самодіяльністю. І не кращий в  Дніпрі  спортивний комплекс та чудова база відпочинку на Самарі приваблять вас. До нас не слід також  приходити в пошуках  можливості мати після закінчення навчання  стабільну роботу, бо стабільна робота - ознака невдахи. А в умовах ринкової економіки, розтрощених  підприємств,  зруйнованих війною осель країна потребує зовсім інших спеціалістів ніж ті наші учні, що  ще не так давно керували  підприємствами реальної економіки по всьому бувшому СРСР.

Ми впевнені, що ви  прийдете вчитися до нас, перед усім,  щоб навчитися мислити і розуміти. Це зробити  найкраще у наших вчених - професіоналів, що прожили  велике, карколомне, але цікаве життя. Це - наче вчитися іноземній мові прямо в її  носія.  Зрозуміло, що професіонал зможе навчити, як потрібно оперувати даними, щоб отримувати конкретний необхідний результат. Та дані доступні всім, а от вміння створити з них нове надано не кожному. Потрібна нова здібність – створювати нові ефективні рішення, а це вже винахідництво. Ми зможемо і тебе навчити винахідництву, бо  маємо більш ніж 500 винаходів та  використали для  їх створення принципово  нову методику творчості (не боротьбу з протиріччями у  технічній системі,  а  створення так званої синергетичної гармонії, між її елементами).

Ми могли б і далі розповідати про наш гуртожиток , де живуть по двоє в одній кімнаті, а кожна кімната має все необхідне для проживання. Ми б могли розповісти про нашу велику бібліотеку і просто веселе студентське життя. Але це є і в інших, воно, як кажуть програмісти, є «налаштування за мовчанням».

Натомість хочемо розповісти, тобі друже, про те, чого немає більше ні у кого ні в нашому, ні в більшості інших  університетів. Цікаво? Тоді читай!

Наша кафедра готує спеціалістів – механіків  достатньо широкого профілю (не тільки для хімічної промисловості) за міжнародними інноваційними методами навчання. Ми не тільки даємо базові знання, але й вчимо як їх застосовувати для  технологічного перетворення реальної економіки нашої країни з метою перевести її на рейки сталого розвитку,  та як формувати свій власний, унікальний досвід.

Ми застосовуємо в навчанні останні досягнення в освітній галузі. Це дозволило розробити навчальну програму, яка використовує та  доповнює раніше отримані знання та  розширює кругозір. Так було і раніше, але сьогодні настали інші часи, з’явилися нові потреби  у суспільства і відкрилися нові можливості, які ми одразу почали впроваджувати.

На сьогоднішній день, в умовах кризи, потрібні думаючі фахівці. Тому з використанням успішного досвіду закордонних колег та власних розробок нами була розроблена та вперше в Україні введена у  навчання система коучингу. Тобто ми переробили спецкурси так, що навчаємо студентів на реальних об’єктах.

Які це спеціальні курси?

Інженерно-технологічний бізнес – новина в Україні,  яка є  нашою власною розробкою і  відрізняється принципово новим підходом до підготовки спеціалістів. В цьому курсі ти познайомишся з такими корисними інструментами модернізації економіки України як Концепція сталого розвитку, котра стала національною ідеєю майже для всіх країн світу, на жаль, крім нашої країни,  дізнаєшся яку роль  у сталому розвитку відіграє один з його головних  засобів реформування економіки - індустріальний та запропонований нашими вченими  аграрно-індустріальний симбіоз, а також зрозумієш,  яке місце у цьому напрямку розвитку відіграють такі методи як системний аналіз та синергетика - наука про гармонію техніки. Спецкурс розвиває навички ведення бізнесу. Такий тип бізнесу не є спекулятивним, це реальний бізнес з застосуванням нових технологій та обладнання для  виробництва нової продукції.

Оптимізація технічних систем – тут  ти відкриєш, що існують методи оптимізації виробничих процесів  без високої математики, бо в практиці спеціалісти користуються лише дієвими прикладними методами. Розроблений нами підхід в сфері оптимізації дав на кафедру більше ніж 500 патентів, частина з яких визнані за кордоном (США, Франція, Японія, Росія, Індія, Ізраїль).

Глибока очистка речовин – дуже важлива галузь сучасної академічної науки та сучасної техніки. Цей курс розповідає про сучасні та інноваційні методи добування речовин високого та надвисокого ступеню чистоти. Деякі з нових методів є розробкою нашою кафедри та визнані в країнах НАТО і знайшли своє застосування на реальних підприємствах. Нашими розробками користуються в областях нанотехнологій, мікроелектроніки, військової промисловості та при виробництві композитних матеріалів у тому числі і для космічних міжнародних місій. І придумали їх такі ж самі вчорашні студенти та абітурієнти, яким зараз є ти.

Також ми з гордістю можемо сказати, що серед наших випускників є навіть чесні  мільйонери. Не дивуйтесь, наука дає можливість забезпечити себе, якщо нею правильно користуватися. Цьому мистецтву ти навчишся на наших спецкурсах. Це мистецтво зветься проектний менеджмент. Вміти грамотно користуватися знаннями, вміннями та технологіями є однією із основних навичок сучасного інженера. Проектний менеджмент відкриває в Україні багато можливостей, тому, можливо, наступним мільйонером станеш саме ти? А ми, зі своєї сторони, допоможемо отримати необхідні для цього знання та навчимо ними правильно користуватися.

Чи важко і багато потрібно зробити і знати, щоб, не переступаючи закон, стати чесним мільйонером. Відверто кажучи, чимало. Перш за все, треба зробити все,  від тебе залежне, щоб не йти в найми і навіть в рабство до роботодавця. Треба стати незалежною самодостатньою людиною. Це залежить, перш за все, від тебе самого. Але цього замало. Необхідно багато чому навчитися: освоїти концепцію сталого розвитку та оволодіти засобами і методами її реалізації, навчитися системному аналізу разом з його синергетичним підходом і освоїти теорію і методи оптимізації технічних систем, розібратися з теорією прийняття оптимальних рішень, опанувати проектним, інноваційним та інвестиційним менеджментом, режимно - технологічними та апаратурно - конструктивними методами оптимізації. Це, в основному, головне, це майже все ... Важко, так. Безсумнівно! Цьому не вчать в інших університетах. Але всьому цьому тебе навчимо ми і допоможемо тобі стати незалежним підприємцем, володарем своєї справи. І тоді ти зможеш стати чесним мільйонером. Успіху тобі!

Страшно? Ні, насправді це дуже цікаво. Тому ми чекаємо на тебе, щоб допомогти знайти себе у цьому світі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]